«Γνωρίζοντας τον ουκρανικό πολιτισμό» στα μουσικά ραδιόφωνα της ΕΡΤ

2


Εκατομμύρια Ουκρανών προσφύγων αναζητούν καταφύγιο σε άλλα κράτη της Ευρώπης για να σωθούν από τη βαρβαρότητα του πολέμου, μεταφέροντας το πιο σημαντικό, άυλο, περιουσιακό στοιχείο: τον πολιτισμό τους. Τι γνωρίζουμε όμως για την κουλτούρα της σύγχρονης Ουκρανίας; Νύξεις για τη μουσική, τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο της, δίνουν με εκπομπές τους τα μουσικά ραδιόφωνα της ΕΡΤ:

Tην Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022, στις 10:00, το Δεύτερο Πρόγραμμα «ακούει» τη σύγχρονη αλλά και την παραδοσιακή ουκρανική μουσική, «διαβάζει» αντιπροσωπευτικά βιβλία της ουκρανικής λογοτεχνίας και «βλέπει» ουκρανικό σινεμά. Στο πρώτο ημίωρο της εκπομπής ταξιδεύουμε στη Βιέννη για να συναντήσουμε τον δημοσιογράφο ειδικό σε θέματα folk μουσικής, Σωτήρη Μπέκα. Στο δεύτερο ημίωρο φιλοξενούμε τη δημοσιογράφο Σύσση Καπλάνη και παρουσιάζουμε τους σημαντικότερους Ουκρανούς συγγραφείς και ποιητές, ενώ μαθαίνουμε για τις εκδόσεις ουκρανικών βιβλίων στη χώρα μας.

Στη δεύτερη ώρα της εκπομπής, η Μαρία Κοζάκου θα φιλοξενήσει τον κριτικό κινηματογράφου Γιάννη Ζουμπουλάκη. Θα συνομιλήσουν για την ιστορία του ουκρανικού κινηματογράφου, καταλήγοντας σε πολύ πρόσφατες  κινηματογραφικές παραγωγές, όπως αυτές του Ουκρανού σκηνοθέτη Σεργκέι Λόζνιτσα, η επίκαιρη ταινία του οποίου, «Ντονμπάς», εστιάζει στην ομώνυμη περιοχή, όπου ο πόλεμος αποτελεί εδώ και χρόνια καθημερινότητα.

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90.9 & 95.6

Η France Musique προσκάλεσε στις 4 Μαρτίου στη σκηνή του Studio 104 του Maison de la Radio et de la Musique, Ουκρανούς, Ρώσους και Γάλλους μουσικούς να ενωθούν σε μια συναυλία αλληλεγγύης  στον ουκρανικό λαό με κομμάτια κλασικής, τζαζ και παραδοσιακής μουσικής. Τη συναυλία αυτή μεταδίδει το Τρίτο Πρόγραμμα, την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022, στις 21:10.

Συμμετέχουν η Ουκρανή σοπράνο Iryna Kyshliaruk, ο Ουκρανός πιανίστας της τζαζ Dimitri Naïditch, ο Ρώσος μπάσο-βαρύτονος Mikhail Timoshenko, ο Ουκρανός μπάσος Alexander Tsymbalyuk, το γαλλορωσικό κουαρτέτο εγχόρδων Chalik, η ουκρανική χορωδία Saint Volodymyr κ.ά. Θα ακουστούν έργα Gabriel Fauré, Camille Saint-Saëns, Wolfgang Amadeus Mozart, Francis Poulenc, Boris Mykolayovich Lyatoshynsky, Dmitri Shostakovich, Johann Sebastian Bach, Franz Schubert, καθώς και παραδοσιακά ουκρανικά τραγούδια.

Επιμέλεια-παρουσίαση: Αλεξάνδρα Γιαλίνη

Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, η εκπομπή «Πινέλα για χρώματα και ορχήστρα» μάς ταξιδεύει μέσα από τη συχνότητα του Τρίτου στη μουσική των Ουκρανών βάρδων Lirniki και Banduristy. Ο Γιώργος Μαρκάκης στην εκπομπή του, μας αφηγείται, μέσα από τις αναμνήσεις του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, την  ιστορία των περιπλανώμενων Ουκρανών τυφλών μουσικών της δεκαετίας του ’30 στη Σοβιετική Ένωση, που όπως ο μεγάλος συνθέτης αναφέρει, ήταν ένα ζωντανό μουσείο, η ζωντανή ιστορία της χώρας, όλα τα τραγούδια της, όλη της η μουσική και η ποίησή της.

Η Ρουσλάνα και, δευτερευόντως, η (ταταρικής καταγωγής) Τζαμάλα, αμφότερες νικήτριες του Διαγωνισμού της Eurovision κατά το παρελθόν, μάλλον είναι οι μοναδικές ευρύτερα γνωστές εκπρόσωποι της μουσικής σκηνής της Ουκρανίας στα δυτικά ακροατήρια.

Το Σάββατο 12 Μαρτίου 2022, στις 14:00, μέσα από τη συχνότητα του Kosmos, ο Γιάννης Στεφανάκος προσεγγίζει στο «Ζουρ Φιξ» τις, περισσότερο ή λιγότερο άγνωστες στη Δύση, τάσεις στη σύγχρονη μουσική της Ουκρανίας, ξεκινώντας από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης έως σήμερα. Από την αναβίωση της φολκ μουσικής με τα «dumy», τα τραγούδια που ενώνουν τη Δύση με την Ανατολή και εξιστορούν γεγονότα μεταξύ μύθου και πραγματικότητας, με τα τελετουργικά κομμάτια που ενσωματώνουν στοιχεία της σλάβικης παράδοσης και με τον ήχο του έγχορδου παραδοσιακού οργάνου bandura, έως την ποπ, το ροκ και το χιπ χοπ και τους Ουκρανούς μουσικούς της διασποράς στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Δημοσίευση σχολίου

2Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !