«Μουσικό Κουτί»: Αυτοί είναι οι αποψινοί καλεσμένοι

Χρήστος Παναγούλης
0


Το «Μουσικό Κουτί» της Τετάρτης 10 Μαρτίου στην ΕΡΤ ξεχειλίζει από εκπλήξεις και τραγούδια, από Γιώργο Ζαμπέτα έως… Shakira.

Αυτή την εβδομάδα ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη υποδέχονται στο τηλεοπτικό σαλονάκι τους τον πολυτάλαντο Γιάννη Ζουγανέλη, τον συνθέτη Γιώργο Ανδρέου, την Κορίνα Λεγάκη και τον δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Μανώλη Καραντίνη, που θα μας δώσουν ένα δείγμα του ταλέντου τους, ερμηνεύοντας τραγούδια από διαφορετικά σημεία του μουσικού φάσματος, τα οποία συνδέει η κοινή ευαισθησία και το βαθύ συναίσθημα.

«Εγώ με την αγάπη μάλωσα», «Στέλλα», «Άγιος ο έρωτας», «Τις θάλασσες σταμάτα», «Το λιμάνι», «Δυστυχία σου Ελλάς», «Τα πάθη της βροχής», «Να μ΄ αγαπάς» καθώς και «Despedida» και «Εξηντάρης», μια διασκευή του θρυλικού «Πενηντάρη» για χάρη του Γιάννη Ζουγανέλη.


Όταν τα τραγούδια ξυπνάνε τις αναμνήσεις:

«Από μικρό παιδί εκ των συνθηκών έπρεπε να κηδεμονεύσω τους γονείς μου γιατί δεν άκουγαν …Έτσι έκανα διάφορα πράγματα στο σπίτι για να τους κάνω να αισθάνονται καλά …Έπαιζα σκετς, θέατρο, μιμήσεις» θυμήθηκε ο Γιάννης Ζουγανέλης, σε μια νοσταλγική αναδρομή στα παιδικά του χρόνια …

«Από μικρός με ενδιέφερε ο ήχος και μου έκανε παρά πολύ καλό η σχέση που είχα με την εκκλησία, τον Άγιο Νικόλαο Αχαρνών που πήγαινα πιτσιρικάς. Εκεί έκανα βυζαντινή μουσική και ακόμα και τώρα ψάλλω».

Ο Γιώργος Ανδρέου, συνθέτης, στιχουργός, μουσικός παραγωγός αλλά και συγγραφέας, που έχει υπογράψει μερικά από τα ωραιότερα σύγχρονα ελληνικά τραγούδια, θυμάται: «Από επτά χρονών πηγαίνω στο Ωδείο Σερρών από τη μια και από την άλλη είμαι εκεί, όπου υπάρχει παραδοσιακός ήχος και παραδοσιακά όργανα. Γιατί οι Σέρρες είναι ένα μέρος με μεγάλη μουσική παράδοση, με αναστενάρια, ζουρνάδες, χάλκινα και φυσικά με κλαρίνα από τους Βλάχους και λύρες από τους Πόντιους πρόσφυγες… Ήταν μία συνταρακτική βαβούρα, η οποία είναι πάντα συνδεδεμένη μέσα μου με αυτό που ονομάζεται λαϊκό ηχόχρωμα…».

Μιλώντας για την Κορίνα Λεγάκη, ο Νίκος Πορτοκάλογλου αποκάλυψε: «Είναι ο καρπός του έρωτα ενός Ναξιώτη μπουζουξή από την μεγάλη οικογένεια των Λεγάκηδων με μια Σουηδέζα ξεναγό που είχε πάθος για την Ελλάδα. Τόπος συνάντησής τους η Κρήτη, όπου και γεννήθηκε η ταλαντούχα ερμηνεύτρια».

Ο Μανώλης Καραντίνης θεωρείται το «καλύτερο μπουζούκι της Ελλάδας» και έχει παίξει με όλους τους μεγάλους τραγουδιστές και συνθέτες. Ξεκίνησε να ασχολείται με την μουσική από επτά χρονών και στα έντεκα άρχισε να παίζει επαγγελματικά.

«Ξεκίνησα εξίμιση χρονών δίπλα στον Ζοζέφ Τερζιβασιάν στο καλύτερο μπουζούκι του κόσμου και στη συνέχεια με έστειλε στον Θόδωρο Δελβενιώτη στον πρώτο μου δάσκαλο. Κάποια στιγμή δούλευα σε εξατμίσεις αυτοκινήτων, εκεί ήρθε ένας ονόματι Στέφανος και λέει¨ Γιατί φοράει ο μικρός γάντια, μην χαλάσει το μανικιούρ του;¨. Παίζει μπουζούκι λέει το αφεντικό μου… Και εκεί που έψηναν λουκάνικα στο συνεργείο μου λέει φέρε το μπουζούκι σου μικρέ και παίξε …Μετά μου λέει «το βράδυ θα έρθω στο σπίτι σου να σε πάρω να πάμε για δουλειά και έτσι ξεκίνησα σε ηλικία έντεκα χρονών».

                 

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !