Σοφία Μπεκατώρου: «Θα ήταν πιο έντιμο να ακούσω μία "συγγνώμη"»

H χρυσή Ολυμπιονίκης  Σοφία Μπεκατώρου μίλησε στο περιοδικό ΟΚ για την επόμενη μέρα μετά την δημόσια αποκάλυψη που έκανε και τις καταγγελίες. 

«Μετά τη συγκεκριμένη δημόσια τοποθέτηση η Ομοσπονδία, όπως αναφέρει η Σοφία, της έστειλε μια σειρά από επιστολές μέσα από τις οποίες προσπάθησε να την προσεγγίσει με μια διαφορετική διάθεση. «Ήταν μια σειρά από ανακόλουθεs επιστολές, με μια δήθεν διάθεση συνεργασίας, που δεν με έκαναν να νιώσω ούτε ασφάλεια ούτε εμπιστοσύνη.

Με έχουν κακοποιήσει λεκτικά πολλάκις, πλην της σωματικής μου κακοποίησης. Είμαι αποσιασιοποιημένη, λοιπόν, από την Ομο­σπονδία και από τις εκ των υστέρων προσπάθειες προσέγγισης, που θεωρώ πως είναι ένα θέατρο, θα ήταν πιο έντιμο, κατά τη γνώμη μου, να ακούσω απλά μια "συγγνώμη". Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους και εκτίθεσαι όταν τα αρνείσαι. Μου φάνηκε περιπαικτικός ο τρόπος που με προσέγγισαν στη συνέχεια»

Για την στήριξη που δέχθηκε από τον κόσμο,η ίδια είπε: «Ήταν και για μένα κάτι πρωτόγνωρο. Πράγματι έλαβα πάρα πολλά μηνύματα, ειδικά τον πρώτο καιρό. Υπήρξαν πολλές γυναίκες αλλά και άντρες που ένιωσαν οικειότητα και μοιράστηκαν μαζί μου μια κακοποιητική εμπειρία. Άλλοι το κατήγγειλαν, ενώ κάποιοι άλλοι μπήκαν σε μια διαδικασία να αναζητήσουν ψυχολογική υποστήριξη από κάποιον ειδικό. Το τραύμα που αφήνει μια κακοποιητική εμπειρία δεν μπορεί να λυθεί μόνο του. Ένα μοίρασμα μέσα στην οικογένεια ή με έναν φίλο δεν μας βοηθά να το ξεπεράσουμε. Είναι κάτι που δεν ξεχνιέται ή σβήνεται. Είναι σαν πένθος που πάντα κουβαλάς και πρέπει να βρεις τον τρόπο να το διαχειριστείς».

«Έχω χάσει τη μαμά και την αδελφή μου. Έχω έναν αδελφό και τον μπαμπά μου, ο οποίος πλέον είναι μεγάλος άνθρωπος και πάσχει από άνοια. Ο αδελφός μου με στήριξε πολύ μετά τη δημοσιοποίηση. Όμως, δεν το είχα μοιραστεί μαζί τους πριν. Ο πατέρας μου είναι ένας άνθρωπος που μεγάλωσε με άλλες αξίες και αρχές. Ήταν της φιλοσοφίας “Δεν μιλάμε προς τα έξω, προστατεύουμε την εικόνα μας, μας νοιάζει τι θα πουν οι άλλοι”. Το ήξερα από την αρχή αυτό, γι’ αυτό και δεν του είχα μιλήσει, ένιωθα πως δεν θα μπορούσε να το διαχειριστεί» εξηγεί.

«Για πολλά χρόνια το είχα απωθήσει. Όσο έκανα πρωταθλητισμό δεν τολμούσα να το βγάλω προς τα έξω. Το μοιράστηκα με φίλες μου και η πρώτη φορά που το συζήτησα ήταν με καλή μου φίλη που επίσης είχε κακοποιηθεί – μάλιστα από συγγενικό πρόσωπο. Θυμάμαι ότι όταν μου είχε πει τι της είχε συμβεί, με πήραν τα κλάματα.

Ήταν μια φίλη που γνωριζόμασταν από το σχολείο και δεθήκαμε περισσότερο ύστερα από όσα εκμυστηρεύτηκε η μία στην άλλη. Στην πορεία, είχα μιλήσει στον άνθρωπο με τον οποίο είχα τότε σχέση, στον πρώην άντρα μου, αλλά και σε κάποιους συναθλητές μου σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Στα παιδιά μου το είπα λίγο πριν βγω να μιλήσω δημοσίως για αυτό. Η κόρη μου ήταν πολύ περήφανη».

Για τα παιδιά της η Σοφία Μπεκατώρου μίλησε δήλωσε:«Είμαστε πολύ δεμένοι. Έχουμε περάσει πολλά, αλλά με τον μπαμπά τους μετά το διαζύγιο έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία. Καταλαβαίνεις πως η δημοσιοποίηση μιας τόσο σοβαρής καταγγελίας δημιουργεί μεγάλες ανισορροπίες, αλλά ο Αντρέας (σ.σ. ο πρώην σύζυγός της) μου στάθηκε πολύ. Δεν με καταπίεσε, δεν με έκανε να νιώσω άσχημα. Ανησυχούσε για μένα, ειδικά στο “εκδικητικό” κομμάτι, καθώς εμπλεκόταν η Ομοσπονδία και στο παρελθόν είχαν υπάρξει διάφορα περιστατικά με απειλές σε άλλους αθλητές. Και οι συναθλητές μου με στήριξαν πολύ κι αυτό ήταν σπουδαίο για μένα. Όλα τα κορίτσια, μεγάλες αθλήτριες, βγήκαν δημόσια και ένωσαν τις φωνές τους. Αυτό ήταν καθοριστικό για να νιώσουν και άλλες κοπέλες πως υπάρχει ένα πλέγμα ασφάλειας για να μιλήσουν»,είπε χαρακτηριστικά.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια