Νίκος Κοκλώνης: Πως κατέληξε στην τηλεόραση και πως βλέπει το μέλλον της

0

Μια συνέντευξη "χείμαρρο", παραχώρησε ο Νίκος Κοκλώνης στο περιοδικό Esquire που κυκλοφορεί με «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» και στον Μπάμπη Δούκα και μίλησε για την τηλεόραση και τα επιχειρηματικά σχέδια του .
 

Σε τι φάση σε πετυχαίνουμε αυτήν την περίοδο;

Βρίσκομαι σε μια από αυτές τις περιόδους που συνηθίζω να λέω ότι είναι καλύτερες και από τον έρωτα. Με δημιουργικότητα στο φουλ και πολλά projects που ετοιμάζονται. Η δημιουργία μού δίνει ένα αίσθημα ολοκλήρωσης. Υπάρχουν πολλές παραγωγές στα σκαριά και νιώθω πως κάθε μία από αυτές είναι και ένα παιδί μου, που θέλω να το δω να μεγαλώνει σωστά, να ανοίγει τα φτερά του και να κερδίζει τη δική του αναγνώριση. Όταν συμβαίνει αυτό, νιώθω ευτυχισμένος. Σκέψου πως αυτή τη στιγμή μέσω της Barking Well, συνεργάζομαι με περισσότερα από 450 άτομα και συντονίζω περισσότερα από 10 διαφορετικά projects με την ομάδα μου, οπότε έχω αρχίσει και αναρωτιέμαι αν μου έχει απομείνει χρόνος για να εμφανίζομαι στο γυαλί.

Σε τρομάζουν τα νέα ξεκινήματα;

Κάθε νέα αρχή είναι και μία νέα πρόκληση που δεν ξέρεις πού θα οδηγήσει. Μου αρέσει να βάζω δύσκολα στον εαυτό μου. Το ρίσκο είναι μέρος της ζωής μου, σε ό,τι κι αν κάνω, δεν με τρομάζει.

Είσαι άνθρωπος που έχει δοκιμαστεί, που έχει βρεθεί από το ζενίθ στο ναδίρ. Τι έχεις μάθει από αυτό, πώς διαχειρίζεσαι την αποτυχία;

Η πτώση είναι πάρα πολύ δύσκολη στη διαχείρισή της. Κι αυτό είναι κάτι που κάνει ακόμη πιο ωραία και γοητευτική την άνοδο που –συνήθως– έρχεται μετά. Βέβαια, όταν πλέον έχεις καταφέρει να σταθείς και πάλι στα πόδια σου ή να βρεθείς ξανά στην κορυφή, ξεχνάς πώς ήταν η πτώση. Για μένα έτσι είναι ο κύκλος της ζωής. Κάποιες στιγμές φτάνουμε στην κορυφή –ό,τι θεωρεί κορυφή ο καθένας– και κάποιες άλλες βρισκόμαστε στον πάτο. Όταν ανεβαίνω λοιπόν, ξεχνάω την πτώση. Όταν όμως πέφτω, βρίσκω το θάρρος που χρειάζεται και προσπαθώ ξανά. Αν δεν αποτύχεις κάπου, δεν μπορείς να ζήσεις αυτό το γκάζι τού «θα τα καταφέρω», που σε πάει πάντα μπροστά.

Ρισκάρεις εύκολα;

Το να παίρνεις ρίσκο επαγγελματικά δεν είναι πάντοτε καλό, αλλά εγώ το κάνω. Είναι φιλοσοφία ζωής. Αν δεν ρισκάρεις και πηγαίνεις πάντα εκ του ασφαλούς, δεν θα μάθεις ποτέ τι θα μπορούσες να έχεις καταφέρει. Είναι άλλωστε μάθημα κι αυτό, για τις επόμενες κινήσεις σου. Αν, για παράδειγμα, είχα σήμερα την AirFastTickets, θα ήμουν ένας άλλος Κοκλώνης, λίγο πιο συντηρητικός.

Πώς αποφάσισες να ξεκινήσεις την AirfastTickets;

Για να είμαι ειλικρινής, μάλλον από έρωτα (γέλια). Είχα μία σχέση τότε στο Βερολίνο και ταξίδευα συχνά εκεί. Σε μία πτήση της easyJet σκέφτηκα να συνδυάσω κάτι που πραγματικά αγαπούσα, όπως είναι το ταξίδι, με το κομμάτι των business. Οπότε μου γεννήθηκε η ιδέα να φτιάξω ένα online ταξιδιωτικό γραφείο που θα είχε φθηνά εισιτήρια. Και το έκανα. Αρχικά πήγαινε χάλια η όλη επιχείρηση –σκέψου ο μόνος που είχε κλείσει εισιτήρια ήταν ο ξάδερφός μου– αλλά ένα τυχαίο βράδυ σε ένα εστιατόριο του Βερολίνου άκουσα μία παρέα να μιλά για την Groupon, που μόλις είχε ξεκινήσει στη Γερμανία και πήγαινε εξαιρετικά καλά. Σκέφτηκα πως θα μπορούσα να κάνω κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα και με τα αεροπορικά εισιτήρια. Έκανα ένα ραντεβού με την Ολυμπιακή Αεροπορία και έκλεισα ένα κακό deal για μένα. Όλα άλλαξαν την ημέρα που κατόρθωσα να πουλήσω 3.500 εισιτήρια. Καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές δεν το πίστευε. Μέσα σε λίγους μήνες η AirfastTickets είχε γιγαντωθεί και επεκτεινόταν, με γεωμετρική πρόοδο

Μαθαίνεις από τα λάθη σου;

Η εμπειρία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, είναι κάτι που δεν μπορείς να αγοράσεις. Κάθε νέα επιχειρηματική δραστηριότητα είναι μία καινούρια εμπειρία – με τις επιτυχίες και τις
δυσκολίες της. Η δυσκολία και το αδιέξοδο στο οποίο νιώθεις κάποιες φορές πως οδηγείσαι προσφέρει λύσεις σε γρίφους – και είναι πιο διδακτικό το αποτέλεσμα από το να καταλήγεις μόνο σε επιτυχίες. Έχουν περάσει αμέτρητα χρήματα από τα χέρια μου, κάποιες φορές αδυνατούσα και να τα μετρήσω. Έχουν όμως έρθει και στιγμές που δεν είχα ούτε 10 ευρώ στην τσέπη. Στιγμές που δυσκολεύτηκα στην καθημερινή επιβίωση. Αλλά δεν το έβαλα κάτω και αποφάσισα να δοκιμαστώ σε κάτι εντελώς νέο, όπως ήταν για μένα τότε η τηλεόραση. Οι δυσκολίες με δίδαξαν τα σπουδαιότερα μαθήματα στη ζωή μου.

Η επαφή σου με τον Donald Trump πώς προέκυψε; Ποια εικόνα σου άφησε ως επιχειρηματίας;

Τον γνώρισα ως επενδυτή, κατά τη διάρκεια μίας κακής περιόδου για μένα επαγγελματικά. Προσπαθούσα να βρω επενδυτές για να σώσω τότε την εταιρεία. Είχαμε ραντεβού σε ένα μπιστρό της Νέας Υόρκης, το οποίο ήταν γεμάτο με σωματοφύλακές του. Τον πλησίασα τότε πολύ τρομαγμένος, κάθισα στο τραπέζι και αρχικά δεν μου έδωσε καθόλου σημασία καθώς έτρωγε. Μετά από λίγο με κοίταξε και ρώτησε γιατί αποφάσισα να ασχοληθώ με έναν κλάδο που έχει πολύ μικρό περιθώριο κέρδους, αναλύοντάς μου τη δική του εμπειρία στο εν λόγω κομμάτι, με μία από τις εταιρείες του που πτώχευσαν. Του ανέλυσα το μοντέλο μου, τονίζοντας ότι έχω πίστη πως θα τα καταφέρω. Επένδυσε με αρκετά χρήματα στην εταιρεία μου. Όταν έφυγα από το ραντεβού όμως, θυμάμαι ότι αναρωτιόμουν τι χαρακτήρας είναι τελικά, γιατί δεν μου έγινε ξεκάθαρο με ποια κριτήρια προσεγγίζει τις επενδύσεις του.

Τι ήταν αυτό που σε έκανε να στραφείς στην τηλεόραση;

Αυτό προέκυψε μάλλον τυχαία. Είχα κανονίσει ένα ραντεβού στον ΣΚΑΪ με την Άλκηστη Μαραγκουδάκη, για ένα επιχειρηματικό deal που βρισκόταν στα σκαριά. Εκείνη ήταν που μου είπε πως θα μου ταίριαζε πολύ να κάνω τηλεόραση. Αρχικά μου φάνηκε αστείο, αλλά το ξανασκέφτηκα. Τελικά, έφυγα καταλήγοντας να έχω εκπομπή και μάλιστα στο στοιχείο που μου άρεσε, το ταξίδι, εμπλουτισμένο με lifestyle στοιχεία. Η Άλκηστις, λοιπόν, είναι η τηλεοπτική μου νονά!

Τι πιστεύεις για την ελληνική τηλεόραση; Για το παρόν και το μέλλον της;

Είμαι σίγουρος πως το μοντέλο της θα αλλάξει. Το live streaming και το video on demand θα κυριαρχήσουν στον χώρο, όπως ήδη φαίνεται από γνωστές πλατφόρμες. Γενικά, το ίντερνετ έχει μπει πολύ δυναμικά στο παιχνίδι και θεωρώ πως είναι απλά θέμα χρόνου τα media να διαφοροποιήσουν το περιεχόμενό τους και να είναι διαθέσιμα 24 ώρες το 24ωρο.

Νιώθεις celebrity;

Πρέπει να σου πω πως δεν νομίζω ότι στην Ελλάδα υπάρχουν celebrities. Είμαι cool με όλο αυτό, το έχω στη ζωή μου, αλλά νομίζω το αντιμετωπίζω εξαιρετικά χαλαρά. Περισσότερο νιώθω άσχημα όταν είμαι με κάποιον έξω και ασχολούνται μαζί μου αποκλειστικά.

Πριν από περίπου ένα χρόνο είχες ένα σοβαρό επεισόδιο με την υγεία σου. Ήταν κάτι που σε βοήθησε να αναθεωρήσεις κάποια πράγματα;

Μετά από αυτό το συμβάν άρχισα να σκέφτομαι ότι πραγματικά ζούμε μόνο μία φορά και δεν αξίζει να χάνουμε χρόνο και να αφήνουμε σε δεύτερο πλάνο όλα αυτά που πραγματικά μετρούν. Βέβαια, ένα χρόνο μετά, σου λέω με βεβαιότητα πως δεν το τήρησα αυτό. Είναι σαν να το ξέχασα γιατί δουλεύω περισσότερο από πριν. Οι τηλεοπτικές παραγωγές είναι ένας χώρος που μπήκα στην αρχή διερευνητικά, με λίγα πρότζεκτ, και φέτος πολύ δυναμικά.

Έπαιξε ρόλο πως πέτυχαν όσα κάναμε, ειδικά το Just The 2 Of Us στο OPEN -που επιστρέφει στις 17 Οκτωβρίου- ήταν ένα κερδισμένο στοίχημα όχι μόνο ως παραγωγή και νούμερα τηλεθέασης, αλλά και ως επένδυση σε ανθρώπους από την πλευρά μου. Απέκτησα φίλους πραγματικούς, καθώς δέθηκα με συνεργάτες, είδα μια άλλη πλευρά τους από αυτή που ήξερα ως  άνθρωπος που πάει στο θέατρο, σε μουσικές σκηνές ή βλέπει τηλεόραση. Και η συγκυρία του κορονοϊού μας δοκίμασε επίσης – αλλά η συνταγή ήταν πετυχημένη και η συνεργασία έγινε σχέση φιλίας.

Είμαι ευγνώμων γι’ αυτό. Επιστρέφω σε αυτό που σου είπα πριν, πως δουλεύω περισσότερο από ό,τι στην Airfast. Παραδέχομαι πως είμαι άνθρωπος συγκεντρωτικός και αυτό είναι και καλό, γιατί έχω τελικά το κοντρόλ και ξέρω τι γίνεται στο μαγαζί μου, αλλά και κακό, γιατί όταν ασχολείσαι με όλα και έχεις και πολύ ισχυρή άποψη για όλα, ο χρόνος ποτέ δεν σου φτάνει. Κοιμάμαι ελάχιστα, αλλά και πάλι θα ήθελα η μέρα να έχει τουλάχιστον άλλες 8 ώρες.

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σου έχουν δώσει ποτέ;

Δεν ξέρω αν είναι οι καλύτερες, αλλά θα σου πω δυο συμβουλές που μου έχουν δώσει πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι: Η μία –που φυσικά δεν ακολούθησα– ήταν να μην ασχοληθώ ποτέ με τα media. Η δεύτερη ήταν να φροντίσω να διασφαλίζω προσωπικό χρόνο. Προσπαθώ να κρατήσω την ισορροπία, αλλά δεν μπορώ να πω πως το ’χω ακόμα καταφέρει. Είναι κι αυτό μια από τις προκλήσεις, τις προσωπικές.

Τι θα άλλαζες αν μπορούσες στη ζωή σου;

Δεν θα άλλαζα τίποτα. Είμαι ευγνώμων για όλα κοιτάζοντας πίσω. Θα ήθελα να έχω τις ίδιες καλές και κακές στιγμές. Οι τελευταίες με έχουν κάνει πιο δυνατό. Γενικά, ένα από τα καλά μου στοιχεία είναι πως μπορώ πια να διαχειριστώ κάθε είδους κρίση με τεράστια ψυχραιμία. Λειτουργώ καλύτερα υπό συνθήκες πίεσης. Σκέψου και ο Donald Trump αυτό μου είχε αναγνωρίσει. «Φαίνεσαι πολύ καλός στις κρίσεις, Νίκο» μου είχε πει.

Ποιο είναι το χαρακτηριστικό που σε ενοχλεί περισσότερο;

Με εξοργίζει η αγένεια. Είναι σημαντικό προσόν να είσαι ευγενικός, τόσο στην προσωπική σου ζωή όσο και στην επαγγελματική. Μου είναι επίσης πολύ σημαντικό να νιώθω πως είμαι δίκαιος απέναντι στους ανθρώπους, με ενοχλεί η αδικία. Και πάντα σέβομαι τους άλλους, ειδικά όσους έχουν μεγαλύτερη εμπειρία σε κάτι από ό,τι εγώ. Έχω πολύ ισχυρή άποψη, αλλά ξέρω να ακούω.

Τελικά, τι είναι αυτό που φέρνει την επιτυχία; Με τι τίμημα;

Το να τα βρεις με τον εαυτό και να πιστέψεις σε αυτόν. Αν δεν νιώσεις καλά με σένα και δεν έχεις πίστη, δεν εξελίσσεσαι. Το τίμημα της επιτυχίας για μένα είναι να μην έχω προσωπική ζωή. Συνήθως -δυστυχώς- συμβαίνει το ένα από τα δύο, ή θα πετύχεις επαγγελματικά ή θα έχεις προσωπική ζωή. Επιτυχία, λοιπόν, είναι να ανατρέψεις αυτόν τον «κανόνα».

Πώς θέλεις ο κόσμος να θυμάται τον Νίκο Κοκλώνη σε αρκετά χρόνια από τώρα;

Σαν έναν άνθρωπο που ξεκίνησε από το μηδέν, έφτασε σε κάποιες κορυφές, έπεσε όχι απλά στον πάτο, αλλά κάτω του μηδενός, κι ανέβηκε ξανά. Σαν έναν άνθρωπο που δεν το βάζει ποτέ κάτω. Και μπορεί να βρει τη λύση και στο πιο περίπλοκο πρόβλημα. Γιατί αυτό είναι πρόκληση. Και το αναζητώ και επαγγελματικά και προσωπικά.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !