Τι φταίει και κατρακυλούν τα δελτία ειδησεων του MEGA και του OPEN;

Χρήστος Παναγούλης
3

Τα δύο κανάλια ΜEGA και OPEN, παρότι καινούργια μόνο καινούργια πράγματα φαίνεται πως δεν έφεραν με τα δελτία τους, μιας και δεν έχουν εισάγει εμφανείς διαφορές και διαφοροποιήσεις στη θεματολογία τους αλλά και στη σειρά και τον τρόπο ανάδειξης και παρουσίασης των θεμάτων τους έναντι των υπολοίπων δελτίων ειδήσεων των “παλαιών” καναλιών. Με ένα λόγο “κόπυ πάστε” που θάλεγε και ο σύντροφος Παύλος Πολάκης. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, αναγνωρίζοντας και για τα δύο κανάλια μια σημαντική παράμετρο που πολύς κόσμος δεν γνωρίζει. Οτι ένα δελτίο ειδήσεων για να πιάσει καλά ποσοστά τηλεθέασης χρειάζεται να προηγείται στο κανάλι ένα πρόγραμμα (σήριαλ, τηλεπαιχνίδι κλπ) το οποίο από μόνο του θα κάνει υψηλά ποσοστά τηλεθέασης γιατί πολύς κόσμος δεν αλλάζει κανάλι όταν έρχεται η ώρα των ειδήσεων. Σε αυτό πάσχουν υπερβολικά και το ΜEGA και το OPEN.

Τώρα όσον αφορά αυτή καθ αυτή τη φυσιογνωμία και την ταυτότητα των δελτίων ειδήσεων των δύο καναλιών. Κατά πρώτον δεν έχουν σαφές και ξεκάθαρο ιδεολογικό στίγμα και πολιτική ταυτότητα. Είναι δηλαδή και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ. Κατά δεύτερο ακολουθούν την πεπατημένη στην ιεράρχηση των θεμάτων, αλλά και στη θεματολογία όπως τα υπόλοιπα κανάλια, κάνοντας, σχεδόν κάθε βράδυ, τον “τροχονόμο” της επικαιρότητας… Δημοσιογραφικά και ειδησεογραφικά δεν είναι ένα βήμα μπροστά από τα υπόλοιπα κανάλια προβάλλοντας πρωτόλεια θέματα τα οποία θα αναπαράγονται από τους άλλους.

Στο παλαιό Mega δεν υπήρχε ημέρα που το δελτίο ειδήσεων να μην περιλαμβάνει αποκλειστικό θέμα με σημαντική είδηση (θυμόμαστε τη λεζάντα με τον τίτλο “Το Μέγκα αποκαλύπτει” ), δίνοντας τον τόνο και την αίσθηση στο τηλεοπτικό κοινό ότι προηγείται στην ειδησεογραφία από τα άλλα κανάλια και δεν είναι απλώς “τροχονόμος” της επικαιρότητας. Κατά τρίτον το Μega και το Open δεν ασκούν αντιπολιτευτική κριτική γεγονός που θα τα εμφάνιζε διαφοροποιούμενα από τα άλλα κανάλια, στοχεύοντας με τον τρόπο αυτό, είτε το κεντροαριστερό ακροατήριο (είναι το 50% των ψηφοφόρων της Ελλάδας), είτε στους ψηφοφόρους ακόμη της κυβέρνησης, που εμφανίζονται κριτικά αποστασιοποιημένοι από το μέχρι σήμερα έργο της ή από άλλους που επιθυμούν κριτική και όχι λιβάνισμα για την οποιαδήποτε κυβέρνηση. Δεν έχουν λυθεί τα μείζονα οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα, ούτε γινήκαμε Ελβετία επειδή βγήκαμε από τα μνημόνια. Η μισή Ελλάδα δεινοπαθεί.

Οχι κατ’ ανάγκην να φτιαχτεί ένα αντι-νεοδημοκρατικό μέτωπο όπως ήταν το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που λειτούργησε την προηγούμενη περίοδο, αλλά μια αντιπολιτευτική στάση (ακόμη και σκληρή) είναι υπέρ αναγκαία σήμερα και θα ήταν χρήσιμη ακόμη και για την κυβέρνηση ώστε να διορθώνει τα λάθη της και να γίνεται καλύτερη. Αλλωστε ο ρόλος της δημοσιογραφίας είναι να βρίσκεται απέναντι στην κάθε εξουσία… Αλλως λέμε ότι κάνουμε δημόσιες σχέσεις και όχι ρεπορτάζ.

Γιατί λοιπόν το ΜEGA και το OPEN ξέμειναν στη σειρά κατάταξης των δελτίων ειδήσεων με μονοψήφια ποσοστά; Απλώς γιατί δεν έπεισαν το τηλεοπτικό κοινό κάνοντας, όπως είπαμε, τη διαφορά με τα δελτία ειδήσεων των υπόλοιπων καναλιών με βάση όσα εκθέσαμε παραπάνω. Και δεν έκαναν τη διαφορά, φροντίζοντας πάνω από όλα να είναι, σχεδόν κάθε βράδυ, ένα βήμα μπροστά από τη θεματολογία των υπολοίπων δελτίων ειδήσεων. Oταν ο τηλεθεατής δεν διαβλέπει κάτι το ξεχωριστό και διαφορετικό που θα του κινήσει το ενδιαφέρον, κι όταν μάλιστα πρόκειται πλέον για την τρίτη ηλικία που βλέπει κατά κόρον ειδήσεις στην τηλεόραση, δύσκολα ο τηλεθεατής θα αφήσει τη συνήθεια του παλαιού και του γνωστού, ακολουθώντας το καινούργιο που μοιάζει, σαν δυο σταγόνες νερού, με τα άλλα ..Δηλαδή “κόπυ πάστε.”

Υ.Σ Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι, προς τιμήν του, το Μega διαθέτει αισθητική που ξεχωρίζει από τα περισσότερα δελτία ειδήσεων των υπολοίπων καναλιών μιας και έχει αποδιώξει από πάνω του το τρίπτυχο στη θεματολογία “αίμα, σπέρμα, τρόμος”. Ωστόσο ορισμένα άλλα δεν θυμίζουν ότι έφερε κάτι δυναμικό, ξεχωριστό και διαφορετικό, αλλά κάποια πράγματα που μοιάζει να τα ξαναείδαμε ή να τα βλέπουμε να παρουσιάζονται με τον ίδιο τρόπο και ύφος και σε άλλα κανάλια.

Πηγή: enimerosi24.gr

Δημοσίευση σχολίου

3Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

  1. Να και ένας που βρέθηκε να γράψει τι ακριβώς συμβαίνει πραγματικά σε τα δύο αυτά κανάλια και όχι μόνο για τα δελτία τους όπως καλή ώρα που έγραψε αυτό το άρθρο,όπως και για την φιλοσοφία τους και για το πως ξεκίνησαν κ.ο.κ.
    Σε πολλά σημεία από αυτά που γράφει και που έγραψε έχει 1000% δίκαιο.
    Είμαι φαν του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα! Δεν συνηθίζω να σχολιάζω, θα ήθελα όμως να πω την γνώμη μου για το δελτίο του Mega. Παρακολούθησα χθες, με προσωπικό ενδιαφέρον, την κάλυψη των τεκταινόμενων στα σύνορα από τον Άλφα, τον ΑΝΤ1, το Mega και λίγο τον ΣΚΑΙ. Βρήκα την προσέγγιση του Mega σαφώς πιο νηφάλια, χωρίς διάθεση υπερβολής, καίρια και ακριβή. Το ίδιο παρατήρησα και με το θέμα των επιτάξεων. Και όμως, παρά την θετική εντύπωση, τις προηγούμενες μέρες δεν επέλεξα και πάλι το δελτίο του mega. Απλά λόγω συνήθειας. Υπάρχουν μέρες που δεν θυμάμαι καν ότι υπάρχει το mega αν και υπάρχουν προγράμματα που θα ήθελα να παρακολουθήσω. Θέλω να καταλήξω ότι χρειάζεται χρόνος για να συνηθίσουμε πάλι να ξεκινάμε το ζαπινγκ από το κουμπί 4 και όχι το 5!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σύμφωνο σε πολλά.... Αλλά το δελτίο του mega είναι αξιοπρεπές απλά χρειάζετε χρόνος... Μόλις 12 μέρες είναι στον αέρα... Υπάρχουν μέρες που ξεχνάω ότι υπάρχει και πάλι το κανάλι παρότι υπάρχουν πολλά προγράμματα που θα ήθελα να δω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !