ΜΟΝΤΕΡ #30: The Oscars - Η απονομή!

2


Καλησπέρα, αγαπητές αναγνώστριες και αγαπητοί αναγνώστες του tvnea.com.
Σήμερα, κλείνει ο πολύ μεγάλος κύκλος του ΜΟΝΤΕΡ!

Μετά από #29 μέρη και σχολιασμό σχεδόν όλων των φετινών τηλεοπτικών προγραμμάτων πέφτει η αυλαία για τον φετινό ΜΟΝΤΕΡ!

Και θα πέσει πανηγυρικά...

Στο σημερινό τελευταίο μας, λοιπόν, θέμα θα δώσουμε ΟΣΚΑΡ στα προγράμματα που μας εντυπωσίασαν τη φετινή τηλεοπτική σεζόν 2016-2017 και μέσω αυτών θα ανατρέξουμε στους ΜΟΝΤΕΡ της χρονιάς!


















Σε μία τηλεοπτική σεζόν, που τα ριάλιτι κυριάρχησαν, δεν υπήρχε αρκετός "χώρος" για τη μυθοπλασία. Ένα είδος, που τα τελευταία χρόνια βιώνει μεγάλη "κρίση" και "καθίζηση". Ανάμεσα στις τηλεοπτικές σειρές, που εμφανίστηκαν φέτος νομίζω, ότι τις εντυπώσεις "τράβηξε" η σειρά του Θοδωρή Παπαδουλάκη (σκηνοθέτη του "Νησιού"), "Η λέξη που δε λές". Μία σειρά, που με τις υπέροχες ερμηνείες των πρωταγωνιστών του, την αριστοτεχνική σκηνοθεσία, την εντυπωσιακή φωτογραφία έθιξε ένα πολύ σημαντικό θέμα, και απέδειξε, ότι ακόμα και σε εποχές με λίγα χρήματα και παραγωγές με χαμηλό budget, μπορεί να παραχθεί κάτι τόσο αξιόλογο! Το μόνο αρνητικό, που είχα και στον 7ο Μοντέρ επισημάνει, ήταν το αργοκίνητο σενάριο από άποψη εξέλιξης και πλοκής.



















Τα τηλεπαιχνίδια φέτος για ακόμη μία χρονιά πολλαπλασιάστηκαν! Και σίγουρα αποτελούν ένα είδος, που προσελκύει τους τηλεθεατές και σχεδόν η πλειονότητα αυτών πήγε πάρα πολύ καλά. Το τηλεπαιχνίδι, που ξεχωρίζω είναι το Deal, το οποίο παρότι μας έρχεται από το παρελθόν και βρισκόταν φέτος στον 5ο κύκλο του, εντούτοις "έκλεψε" τις εντυπώσεις, χάρις την παρουσία του αξιόλογου Χρήστου Φερεντίνου, ο οποίος πλέον έχει καθιερωθεί σε αυτή τη ζώνη και ακόμη περισσότερο στο συγκεκριμένο τηλεπαιχνίδι. Γρήγορο, αγωνιώδες, ανατρεπτικό το Deal επάξια, νομίζω, κερδίζει το όσκαρ "Καλύτερου Τηλεπαιχνιδιού". Αναλυτικότερη περιγραφή στον 3ο Μοντέρ!











 












Δυστυχώς, παρότι βρισκόμαστε σε μία εποχή, που οι σατιρικές εκπομπές, έχουν "πλούσιο" και πολυποίκιλο υλικό, μάλλον δεν το εκμεταλλεύονται, όπως και όσο πρέπει. Τη φετινή τηλεοπτική χρονιά, όλες σχεδόν οι εκπομπές και σατιρικό περιεχόμενο παρουσίασαν μία ανεξήγητη "κοιλιά", με αποτέλεσμα να κουράσουν και να απογοητεύσουν. Το βραβείο, ωστόσο, της "Καλύτερης σατιρικής εκπομπής" θα το δώσω στην αγαπημένη συνήθεια "Ράδιο Αρβύλα", που παρότι δεν ήταν μία από τις πετυχημένες της σεζόν, συγκριτικά υπερτέρησε από τις άλλες αναλόγου είδους εκπομπές. Και ενώ ξεκίνησε πολύ δυναμικά, μονοπωλώντας το ενδιαφέρον, κάπου στην πορεία (χρονικά συμπίπτει με τη μείωση των εμφανίσεων), το ενδιαφέρον υποχώρησε σε μεγάλο βαθμό. Δυστυχώς, παρότι πίστευα, ότι η μείωση των εκπομπών και η εμφάνιση ανά δεκαπενθήμερο θα βελτίωνε την εκπομπή, μάλλον αυτή η κίνηση απογοήτευσε τους τηλεθεατές, οι οποίοι έστρεψαν την προσοχή τους στα "απέναντι" προγράμματα. 









 














Σε μία κατηγορία βάζω τα talent shows μαζί με τα ριάλιτι shows. Και ενώ τα δύο αυτά είδη τηλεοπτικών προγραμμάτων υπερίσχυαν τα τελευταία xρόνια στην ελληνική τηλεόραση, φέτος μάλλον κυριάρχησαν την ελληνική τηλεόραση, καθώς σχεδόν όλα τα κανάλια είχαν τουλάχιστον ένα τέτοιο πρόγραμμα. Και νομίζω, ότι το βραβείο "Καλύτερου τηλεοπτικού talent show ή ριάλιτι show" πρέπει να δοθεί στο "Survivor" του ΣΚΑΪ, το οποίο προκάλεσε φρενίτιδα τόσο στα μηχανάκια της AGB, όσο και στο κοινό, που το παρακολουθούσε μανιωδώς. Οι τηλεθεάσεις πρωτοφανείς, ο ντόρος γιγαντιαίος και η επιτυχία αναπάντεχα μεγάλη. Το ότι ήταν ένα καλοσκηνοθετημένο, αλλά και "πονηρά" μονταρισμένο πρόγραμμα δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς (βλ. και 23ο Μοντέρ). Όπως και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, ότι δυστυχώς μετά το "Survivor" επιστρέφουμε σε εποχές, που η ανθρωποφαγία, το κουτσομπολιό και η κλειδαρότρυπα, αποτελούν νούμερο ένα στην προτίμηση του κόσμου (βλ. 18ο Μοντέρ).... Και τα δείγματα για την επόμενη τηλεοπτική σεζόν είναι τέτοια στην πλειοψηφία των τηλεοπτικών σταθμών. Παρά, λοιπόν, τη δική μου αρνητική γνώμη, θα δώσω αυτό το βραβείο σεβόμενος την άποψη του κοινού!







 







 
Ένα είδος, που άνθισε φέτος είναι οι κοινωνικές εκπομπές. Εκπομπές με κέντρο τον άνθρωπο και με σεβασμό στον άνθρωπο. Και το βραβείο... -νομίζω επάξια-, πηγαίνει στην Αγγελική Νικολούλη και το "Φως στο Τούνελ". Μία εκπομπή, η οποία παρά την πολυετή παρουσία της στην τηλεόραση δεν έχει "κουράσει", αντίθετα έχει ακόμα πολλά να προσφέρει. Η επιτυχία της συγκεκριμένης εκπομπής είναι η ίδια της η παρουσιάστρια, η Αγγελική Νικολούλη, η οποία με άξονα τη διακριτικότητα, τον επαγγελματισμό και το πείσμα της, καταφέρνει όχι μόνο να διατηρήσει το κοινό της, αλλά και να παράγει ένα αξιόλογο κοινωνικό έργο! Και γι αυτό της αξίζουν συγχαρητήρια. Μεγάλο bonus, όπως είχαμε επισημάνει και παλαιότερα, στα εξαιρετικά -σχεδόν κινηματογραφικά- τρέιλερ.















 
Οι ενημερωτικές εκπομπές έρευνας πάντα αποτελούν μειοψηφία στα προγράμματα των εγχώριων τηλεοπτικών σταθμών. Μία εκπομπή, που κατ' εμέ ξεχώρισε για τα ιδιαίτερα ρεπορτάζ και συνεντεύξεις της, είναι "οι 360ο" του Alpha με την Σοφία Παπαϊωάννου. Μία εκπομπή έρευνας, η οποία χωρίς τυμπανοκρουσίες και πρόσκαιρους εντυπωσιασμούς κατάφερε να ασχοληθεί με θέματα, που λίγοι "αγγίζουν" και αναλύουν σε βάθος. Με όπλα την αλήθεια και την αντικειμενικότητα, η εκπομπή δοσμένη ως μία ιστορία με αρχή, μέση και τέλος, έφερε στο "φως" θέματα επικαιρότητας με μία διαφορετική οπτική! Συγχαρητήρια για την προσπάθεια και το αποτέλεσμα!













 
Συνήθως, οι περισσότερες ταξιδιωτικές εκπομπές, που κατά καιρούς βλέπουμε δυστυχώς καταλήγουν να είναι προσωποκεντρικές, με αποτέλεσμα λίγο ή πολύ να προβάλλουν τον παρουσιαστή περισσότερο από τα μέρη, που στοχεύουν να παρουσιάζουν. Εξαίρεση, σε αυτό τον "θεσμό" αποτελεί η εκπομπή "60' Ελλάδα" με το Νίκο Μάνεση. Μία εκπομπή, η οποία παρουσίασε τις ομορφιές τις Ελλάδος, αλλά παράλληλα και τους ανθρώπους της, μέσα από την εξαιρετική δημοσιογραφική προσέγγιση του Νίκου Μάνεση. Τέτοιες εκπομπές αποτελούν "κόσμημα" για την τηλεόραση!

 










 

Από τη late night ζώνη σίγουρα λείπουν οι εκπομπές με συνεντεύξεις. Με καλές, γρήγορες, ατακαδόρικες και ιντριγκαδόρικες συνεντεύξεις! Μία εκπομπή, άξια αναφοράς είναι το 2 night show του Γρηγόρη Αρναούτογλου στον ΑΝΤ1, που για δεύτερη σεζόν κατάφερε να φιλοξενήσει αρκετά ενδιαφέροντα πρόσωπα. Η εκπομπή και φέτος κρατήθηκε σε υψηλά επίπεδα στο κομμάτι των συνεντεύξεων. Παρά τον ισχυρό ανταγωνισμό κατάφερε να "επιβιώσει" και αυτό είναι αξιοπρόσεκτο.... Νομίζω, είναι η καλύτερη τηλεοπτική στιγμή του Αρναούτογλου. Το κομμάτι, βέβαια, που ακόμα μία χρονιά παραμένει πληκτικό είναι εκείνο των παιχνιδιών, τα οποία περισσότερο "τσαλακώνουν" την εικόνα του παρουσιαστή, παρά την εικόνα των καλεσμένων.  Όμως, πρέπει να προσέξει πάρα πολύ την πιο "σοβαρή¨" εικόνα, που έχει "χτίσει" μέσω των συνεντεύξεων, όπως πολλάκις έχουμε επισημάνει! Πιστεύω του αξίζει το ΟΣΚΑΡ "Καλύτερης late night εκπομπής".













Η σημερινή, αλλά και φετινή μας τηλεοπτική "διαδρομή" έφτασε στο τέλος της! 



Στο σημείο αυτό θα ήθελα να πω δυο λόγια!


Μετά από μία ολόκληρη τηλεοπτική σεζόν, ο ΜΟΝΤΕΡ κλείνει τον κύκλο του. Στην συγκεκριμένη στήλη γράφτηκαν κριτικές για περίπου 70 τηλεοπτικά προγράμματα! Προσπάθησα μέσα από διαφορετικά κόνσεπτ να κάνω τον ΜΟΝΤΕΡ λίγο πιο παιχνιδιάρικο και διασκεδαστικό. Στους συνολικά #30 ΜΟΝΤΕΡ είχαμε 25 διαφορετικά θέματα!!!


Για τον σημερινό τελευταίο ΜΟΝΤΕΡ χρωστάω πολλά "ευχαριστώ" στη φίλη μου Ξανθίππη Μπιτσακάκη, η οποία επιμελήθηκε, τόσο την αλλαγή στο λογότυπο, όσο και την οπτική διαμόρφωση του κόνσεπτ!

Μεγάλο ευχαριστώ στον Γιώργο Πασχαλίδη, ο οποίος μου εμπιστεύτηκε τον ΜΟΝΤΕΡ, αλλά και σε όλα τα παιδιά της ομάδας του Tvnea, για την μέχρι τώρα συνεργασία μας! Είναι πολύ σημαντικό και θέλω να το επισημάνω, ότι καθόλη τη διάρκεια του ΜΟΝΤΕΡ έγραφα συνθήκες απόλυτης ελευθεροτυπίας αυτό που πραγματικά πίστευα και ήθελα, χωρίς ουδεμία παρέμβαση στα κείμενά μου! Το αυτονόητο δηλαδή, που στις μέρες μας έχει γίνει το ζητούμενο!

Τέλος, το μεγαλύτερο "ευχαριστώ" το χρωστάω σε εσάς, που "αγκαλιάσατε" με τόση αγάπη τον ΜΟΝΤΕΡ και στηρίξατε αυτή την προσπάθεια!

Να θυμάστε, ότι τα καλύτερα έρχονται αρκεί να έχουμε πίστη και θέληση! 
Πίστη στον εαυτό μας και θέληση να πετύχουμε!

Να έχετε ένα όμορφο καλοκαίρι!!!

ΟΛΟΙ οι ΜΟΝΤΕΡ συγκεντρωμένοι: ΕΔΩ


Δημοσίευση σχολίου

2Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

  1. Σ' αγαπάμε και σε υποστηρίζουμε!!!
    Είσαι αστέρι!!! Εσύ παιδι μου πιάνεις την πέτρα και την κάνεις χρυσό!!!
    Και παλι συγχαρητήρια!! Περιμένουμε ακόμα πολλά απο εσένα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την στήριξη και όλη την πολύτιμη βοήθεια σε αυτόν τον "οσκαρικό" μοντέρ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !