Η Victoria Hislop στο Hub Events σε μία απολαυστική συνέντευξη

Γιώργος Τζοβάρας
0
Η Βικτώρια Χίσλοπ, η συγγραφέας που μας έδωσε «Το Νησί» και μοιράζει το χρόνο της μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας, έδωσε σήμερα μία απολαυστική συνέντευξη στην Αστερόπη Λαζαρίδου, δημοσιογράφο στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ και στο περιοδικό BHMAGAZINO.

Τη βραδιά άνοιξε η κα Βάσω Σωτηρίου, συνεργάτις τής συγγραφέως, η οποία ευχαρίστησε τις δύο κυρίες και μας προετοίμασε για το τι θα ακολουθήσει.

Η κα Λαζαρίδου, αναφέρθηκε αρχικά στην απόφασή της να αγοράσει σπίτι στα Πατήσια, (ναι, στα Πατήσια), διότι είναι από τις υποβαθμισμένες και μη ασφαλείς περιοχές. «Το Λονδίνο είναι πιο επικίνδυνο», απάντησε. «Όλοι οι φίλοι μου ξαφνιάστηκαν. Περίμεναν ότι θα αγοράσω σπίτι στο Κολωνάκι!».

«Διαβάζετε πολύ; Γνωρίζω ότι έχετε χρονομετρήσει την ταχύτητά σας στο 1′ τη σελίδα, ισχύει;», ήταν η επόμενη ερώτηση. «Δεν σπούδασα ιστορία. Τώρα όμως, για τις ανάγκες των βιβλίων που γράφω, πρέπει να διαβάζω πολύ και αποδοτικά».

Σε ερώτηση για τις συνήθειές της στο γράψιμο απάντησε ότι συνηθίζει να γράφει στη βιβλιοθήκη τού Λονδίνου όπου προτιμάει πάντα την ίδια θέση. «Γράφουν και άλλοι συγγραφείς εκεί. Είναι πολλοί και είναι όλοι περίεργοι. Θέλουν όλοι την ίδια πάντα θέση. Κάθε πρωί ανοίγει η βιβλιοθήκη στις 9:30′, όχι στις 9:31′ ή στις 9:29′, στις 9:30′ ακριβώς. Εγώ είμαι πρώτη στην ουρά και οι άλλοι ακολουθούν. Δεν έρχεται ευτυχώς η Ρόουλιγκ διότι ζει στη Σκωτία. Δουλεύουμε χωρίς θόρυβο, με τα κινητά κλειστά και κάνουμε διάλειμμα για καφέ. Στρατιώτες!».

Για τις τάσεις στις προτιμήσεις ανάγνωσης! Π.χ. για τις 50 αποχρώσεις τού γκρι; «Στην αρχή είπα ότι δεν θα το διαβάσω αλλά στο τέλος το διάβασα. Δεν μπορούμε να αντισταθούμε. Θα δούμε και την ταινία. Το βιβλίο ίσως δώσει ιδέες στους άντρες στην Αγγλία. Για την Ελλάδα δε ξέρω αν χρειάζεται!».

«Όταν δεν συμπαθείς ένα συγγραφέα, του το λες;», ρωτήθηκε. «Δεν συμπαθούσα έναν αλλά ευτυχώς πέθανε!», απάντησε και αφηγήθηκε ένα περιστατικό όπου σε μία ανάλογη εκδήλωση στο Λονδίνο, ρωτήθηκε το ίδιο ένας συγγραφέας ο οποίος και ανέφερε όλους όσους δεν συμπαθεί. Ήταν όλοι εκεί!».

Για το φαινόμενο «Writer’s block», σχολίασε μεταξύ άλλων ότι, «αν σου τύχει, καλύτερα να ασχοληθείς με κάτι άλλο, για μέρες, μήνες, χρόνια, για πάντα;».

Τηλεόραση! Το μεγάλο ζήτημα. «Πλέον μοιάζει πολύ με βιβλίο. Ενώ παλαιότερα περίμενες μία φορά την εβδομάδα να δεις ένα επεισόδιο από κάτι που σου άρεσε, τώρα με τις τηλεταινίες, βλέπεις ολόκληρη τη σειρά σε ένα απόγευμα! Μ” αρέσει αλλά χάνω πολύ χρόνο και διαβάζω λιγότερο και το διάβασμα είναι πιο σημαντικό».

«Τι θα συμβούλευες κάποιον που θέλει να γίνει συγγραφέας;», ρώτησε η κα Λαζαρίδου. «Υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι;», αναρωτήθηκε αστειευόμενη και συνέχισε, «Δεν θέλει πολλά, ένα τικ. Διάβασμα και φαντασία. Αν θέλεις, το κάνεις, δεν απαιτεί εκπαίδευση».

Προβοκατόρισα η κα Λαζαρίδου, προκάλεσε την κα Χίσλοπ, «Είσαι στην Ελλάδα για διακοπές και στην παραλία βλέπεις κάποιον να διαβάζει το βιβλίο σου. Τι κάνεις;». Όμως η απάντηση ήταν απολαυστική, «Πηγαίνω και τους μιλάω. Είμαι η Χίσλοπ, η συγγραφέας, θέλεις να υπογράψω το βιβλίο;». «Σοβαρά, όταν συμβαίνει να βλέπω ανθρώπους να διαβάζουν τα βιβλία μου, είναι πάντα έκπληξη για εμένα, σαν την πρώτη φορά».

Το κοινό φάνηκε από νωρίς ότι ανυπομονούσε να συμμετάσχει. Μόλις ολοκληρώθηκε η συζήτηση, πήραν το λόγο οι αναγνώστες. «Στα Άνω ή Κάτω Πατήσια είναι το σπίτι σας;», ήταν η πρώτη ερώτηση με διάθεση αστεϊσμού. «Είναι σίγουρα μακριά από το Κολωνάκι!», απάντησε με την ίδια διάθεση η κα Χίσλοπ.

Δεν ήταν δυνατόν να μην ερωτηθεί για την επιστροφή των μαρμάρων. «Δεν είναι απλό. Εγώ αλλάζω συχνά άποψη για αυτό το θέμα. Όταν είμαι στο Λονδίνο και επισκέπτομαι το Βρετανικό Μουσείο, βλέπω καθημερινά τους χιλιάδες επισκέπτες των μαρμάρων. Πηγαίνω στο Μουσείο τής Ακρόπολης και βλέπω ελάχιστους επισκέπτες. Το ότι είναι εκεί, ίσως λειτουργεί ως διαφήμιση για την Ελλάδα. Συναισθηματικά, ναι, πρέπει να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Κάθε χρόνο μιλάω με το Διευθυντή τού Μουσείου και μου λέει το ίδιο πράγμα, τι θα γίνει με όλα τα άλλα εκθέματα του Μουσείου αν επιστραφούν τα μάρμαρα». «Μας πλήγωσες Βικτώρια», ακούστηκε με παράπονο ένας από τους θιασώτες τής εκδήλωσης.

Από σχετική ερώτηση βρήκε ευκαιρία να αναφερθεί στο νέο της βιβλίο που έχει θέμα την Αμμόχωστο και την εισβολή. Η ιστορία τού βιβλίου διαδραματίζεται από το 1972 έως το 1975 και θα κυκλοφορήσει τις ερχόμενες ημέρες.

«Δυστυχώς, δεν μπορώ να διαβάσω απευθείας στην ελληνική τους Έλληνες συγγραφείς. Διάβασα Καζαντζάκη από μετάφραση», απάντησε σε ερώτηση για το τι διάβασε από ελληνική λογοτεχνία.

«Σενάρια για τηλεόραση ή σινεμά δεν μπορώ να γράψω, θέλει άλλες ικανότητες που δεν έχω. Κάποτε το προσπάθησα και τα παράτησα. Θέλω να γράφω με συναίσθημα», απάντησε σε σχετική ερώτηση ενώ στην ιδέα να γράψει κάτι για το μέλλον τής Ελλάδας είπε, «Είμαι αισιόδοξη για το μέλλον τής Ελλάδας. Όμως, δεν μπορώ να γράψω για αυτό. Βρίσκω τεράστιο ενδιαφέρον στο παρελθόν της. Είναι όμως μία πολύ ωραία ιδέα!».

Πηγή: Bookia

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !