Ο Δημήτρης Μακαλιάς στο Face2Face του Tvnea: "Τα δικαιώματα που έχω εγώ με τη σύντροφο μου θέλω να τα έχει και ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων"

Λευτέρης Προβιάς
0
Τον γνωρίσαμε μέσα από τη "Γενιά των 592€", στη συνέχεια μας έκαιγε το σενάριο επί δύο χρόνια και τώρα μας πλασάρει ένα νέο τύπο οικογένειας μέσα από τη "Μοντέρνα Οικογένεια" του Mega, ενώ τα Σαββατοκύριακα μας ψυχαγωγεί μέσω της εκπομπής "Στα καλά καθούμενα" του Ε! Λίγες ώρες πριν βγει στη σκηνή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού για την πρεμιέρα της παράστασης "Σμύρνη μου αγαπημένη", ο Δημήτρης Μακαλιάς βρήκε λίγο χρόνο για να μου μιλήσει για τη δουλειά του, τον εαυτό του και τις απόψεις του σχετικά με το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας και των γκέι δικαιωμάτων.

-"Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης", μια ταινία στην οποία συμμετέχετε και η οποία θα κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες την Πρωτοχρονιά. 
-"Το "Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης" είναι ένα θεατρικό έργο το οποίο έχει γράψει ο Άκης Δήμου και θα δούμε μια κινηματογραφική διασκευή από το Βασίλη Μυριανθόπουλο και το Βασίλη Τσιγκριστάρη. Υπάρχει καλή μαγιά από τη θεατρική παράσταση που είχε κάνει μεγάλη επιτυχία πριν από μερικά χρόνια και ξεκινάμε, πιστεύω, με πολλά ελπίδες για να πάει καλά και αυτή η κινηματογραφική μεταφορά. Το έργο είναι μία φάρσα, μια σύγχρονη κωμωδία. Πρόκειται για ένα μεγάλο οικογενειακό τραπέζι, όπου η οικογένεια μαζεύεται και αντί να φάει, τρώει ο ένας τον άλλο. Αρχίζουν ο ένας μετά τον άλλο να αποκαλύπτουν μυστικά που κρατούσαν κρυφά για πολλά χρόνια, γεγονός που οδηγεί σε πολλές παρεξηγήσεις, κόντρες, αλήθειες που τρομάζουν... Κι όλα αυτά παρουσιάζονται μέσα από μια κωμική χροιά. Μιλάμε για μια σουρεάλ κωμωδία που νομίζω ότι θα κάνει την έκπληξη της χρονιάς."

-Και το cast της ταινίας, βέβαια, είναι πολλά υποσχόμενο. 
-"Ναι! Παίζει η Ρένια Λουιζίδου η οποία υποδύεται την Ιοκάστη, εγώ κάνω το γιο της το Στέφανο και η Κλέλια Ρένεση την κόρη της. Ο Παύλος Ορκόπουλος κάνει το σύζυγο της Ιοκάστης ενώ παίζουν και ο Τάκης Σπυριδάκης, η Μπέτυ Μαγγίρα, ο Σάββας Πούμπουρας, η Μαρία Γεωργιάδου, ο Λεωνίδας Καλφαγιάννης που κάνει το σύντροφό μου και άλλοι..." 

-Σήμερα είναι και η πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης, "Σμύρνη μου αγαπημένη", στην οποία συμμετέχεις στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Μια παράσταση στην οποία συνυπάρχειτε επί σκηνής με τη Μιμή Ντενίση, τον Κώστα Βουτσά, τον Κρατερό Κατσούλη, τη Χριστίνα Αλεξανιάν, την Κατερίνα Γερονικολού κ.α. Πείτε μου δυο λόγια για αυτή την παράσταση.
-"Είναι μια πολύ ωραία συγκυρία, σε μια πολύ ωραία στιγμή. Είναι η δεύτερη φορά που συνεργάζομαι με την κ. Ντενίση -είχαμε παίξει μαζί και στο "Η Πηνελόπη Δέλτα συναντάει τον Μάγκα" πριν από ένα χρόνο. Πρόκειται για ένα έργο, γραμμένο σήμερα, από έναν σύγχρονο άνθρωπο και αφορά μια μελανή στιγμή για την ιστορία της Ελλάδας. Χαίρομαι πολύ γιατί η κ. Ντενίση μετά από τρία χρόνια έρευνας και έντονης εργασίας για τη συγγραφή αυτού του έργου έχει καταθέσει με μεγάλη μαεστρία και αντικειμενικότητα ένα κείμενο που ενώ έχει πολλά ιστορικά στοιχεία δεν γίνεται ντοκιμαντέρ αλλά μία κοινωνική παράσταση με κωμικά, συγκινησιακά και συναισθηματικά στοιχεία. Νομίζω ότι είναι μια καλή στιγμή για να γυρίσουμε σε παραστάσεις που υπό άλλες συνθήκες και σε άλλη εποχή θα κοροϊδεύαμε και θα τις θεωρούσαμε πατριωτικές. Το έχουμε ανάγκη τώρα να δούμε και παραστάσεις με στοιχεία που αφορούν το έθνος, το συναισθηματικό μας πλούτο, την περηφάνια, το ήθος, την εντιμότητα, τον αγώνα, την εργατικότητά μας... Να θυμηθούμε ίσως παλιότερα μεγαλεία, που δημιουργήθηκαν μέσα από την εργασία, τον κόπο και την εντιμότητα, μεγαλεία που αργότερα χάσαμε. Η παράσταση μας ταξιδεύει στη Σμύρνη εκείνης της εποχής από το 1917 μέχρι την καταστροφή του 1922, την οποία βλέπουμε επί σκηνής, χωρίς να μας τα δείχνει όλα ιδανικά -δεν ήμασταν, άλλωστε, οι καλύτεροι ή οι σωστότεροι. Μας βοηθάει να παραδειγματιστούμε από σωστά και λάθη του παρελθόντος και να συνεχίσουμε καλύτερα." 

-Ο δικός σας ρόλος ποιος είναι; 
-"Η ιστορία της παράστασης διαδραματίζεται γύρω από δύο οικογένειες στη Σμύρνη εκείνη την εποχή. Εγώ κάνω το Βασιλάκη, γιο της Μιμής Ντενίση, που υποδύεται την Φιλιώ. Είμαστε αστοί, μια πλούσια οικογένεια. Ο Βασιλάκης είναι ένα νέο 18χρονο παιδί, με πάθος που ενώ τα έχει όλα πείθεται από την ιδέα που είχε ο Βενιζέλος για μια τεράστια Ελλάδα. Αυτό το πάθος που έχει τον ακολουθεί σε όλα τα επίπεδα. Στον συναισθηματικό παράγοντα, για παράδειγμα, ερωτεύεται την υπηρέτρια (Κατερίνα Γερονικολού), κάτι ανήκουστο για την εποχή, ένας αστός να είναι μαζί με το "δουλικό" της οικογένειας. Βλέπουμε έναν άνθρωπο ο οποίος κάνει ό,τι του προτάσσει η καρδιά του χωρίς δεύτερες σκέψεις. Μ'αυτή τη λογική πηγαίνει και στον πόλεμο, ακολουθώντας το στρατό του Βενιζέλου και του βασιλιά στη συνέχεια, σε μία μάχη μέχρι την Άγκυρα. Κι όλα αυτά μέχρι να φάει τα μούτρα του και να καταλάβει ότι τα πράγματα δεν είναι όπως νόμιζε, ότι ο πόλεμος δε μπορεί να διορθώσει καταστάσεις και να φέρει κάτι καλό παρά μόνο κακό. Τα ιδανικά που είχε για ένα έθνος τεράστιο καταρρέουν και έτσι καταρρέει κι ο ίδιος μέσα σε αυτό το πολιτικό σκηνικό που δε μπορεί να υποστηριχθεί από πουθενά." 

-Πως νιώθετε να βρίσκεστε στο σανίδι με μεγάλα ονόματα της υποκριτικής, όπως είναι ο Κώστας Βουτσάς; 
-"Είναι μεγάλη εμπειρία... Δεν είναι τυχαία η φράση "ρουφάω σαν το σφουγγάρι". Είναι καλό να είσαι με καλούς ηθοποιούς γιατί έτσι γίνεσαι κι εσύ καλύτερος. Κάθε μία συνεργασία με τέτοιους ηθοποιούς μου προσφέρει μεγάλο κέρδος και να πλησιάσω το ταλέντο και μεγαλείο ψυχής που έχουν." 

-Ποιο είναι το ποιο σημαντικό στοιχείο που έχετε απορροφήσει από τη Μιμή Ντενίση; 
-"Η Μιμή είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος, γιατί είναι πραγματικά "άνθρωπος". Κυριολεκτώ όταν λέω ότι είναι ένας από τους καλύτερους επαγγελματίες με τους οποίους συνεργάστηκα στην πορεία μου μέχρι αυτή τη στιγμή. Είναι ένας άνθρωπος εργατικός, συντονισμένος και συγκροτημένος, έχει ήθος το οποίο φέρει και το μεταφέρει. Όταν σου πει κάτι αυτό είναι, όταν σου ζητάει κάτι ξέρει ακριβώς τι σου ζητάει. Είναι πολύ ξεκάθαρη και συνεπής σε αυτό που θέλει και σου μεταφέρει μια ασφάλεια. Νιώθω πολύ καλά και οικεία με τη συνεργασία μας. Νιώθω ότι το όραμά της, όπως το ξεκινάει, εκεί θα καταλήξει, κάτι πρωτόγνωρο για εμάς του ηθοποιούς. Η Μιμή πιστεύει στους πάντες πάρα πολύ, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο ηθοποιό σε μία παράσταση και γίνεται σκυλί για να σε βοηθήσει. Τα θετικά στοιχεία του χαρακτήρας της Μιμής είναι αυτά που κρατάω από αυτή και προσπαθώ να τα ενσωματώσω κι εγώ στη ζωή μου." 

-Η "Μοντέρνα Οικογένεια" του Mega συνεχίζει φέτος για δεύτερη σεζόν με αλλαγές. Νέος σκηνοθέτης, νέος σεναριογράφος που κάνει την απόδοση του κειμένου, μικρότερη διάρκεια, δύο φορές προβολή της σειράς ανά εβδομάδα. Τι αλλαγές έφεραν στα γυρίσματα όλες αυτά; 
-"Για εμένα είναι πολλαπλά τα κέρδη από αυτές τις αλλαγές. Τα επεισόδια έχουν γίνει πιο γρήγορα, με τη μικρότερη διάρκεια, γεγονός που τα φέρνει πιο κοντά στο αμερικάνικο "Modern Family" και δεν πλατειάζει όπως πέρυσι που διπλασιάζαμε το επεισόδιο. Με τη νέα απόδοση, η σειρά έρχεται πιο κοντά στα ελληνικά δεδομένα και γίνεται πιο κωμική και πολύ πιο ενδιαφέρουσα για το κοινό. Είμαι πολύ υπερήφανος για αυτή τη σειρά, την έχω αγαπήσει πάρα πολύ και χαίρομαι που ο κόσμος σιγά σιγά την αγαπάει κι αυτός. Είναι μια σειρά που αγγίζει τη διαφορετικότητα, τη στηρίζει σε όλα τα επίπεδα και μας βοηθά να αγκαλιάσουμε αυτό που έχουμε δίπλα μας ακόμη κι αν είναι διαφορετικό." 

-Υποδύεστε έναν γκέι χαρακτήρα, γεγονός το οποίο δεν είναι πρωτότυπο για την ελληνική μυθοπλασία. Η πρωτοτυπία στη "Μοντέρνα Οικογένεια" έγκειται στο γεγονός πως αφορά, μεταξύ άλλων, ένα ομόφυλο ζευγάρι που υιοθετεί ένα παιδί, πράγμα "ξένο" για την ελληνική κοινωνία. Τι αντιδράσεις έχετε δεχθεί από τον κόσμο σχετικά με αυτό; 
-"Η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρξε μεγάλη αντίδραση, ούτε θετική ούτε αρνητική, γεγονός που μου προκάλεσε μεγάλη έκπληξη. Πέρασε πολύ ήσυχα και αυτό είναι πολύ καλό. Ήταν μεγάλο στοίχημα για εμένα και το Γιώργο Τζαβάρα, που παίζουμε τους γκέι ρόλους, να δείξουμε ότι ενώ αυτοί οι άνθρωποι είναι "διαφορετικοί", στην ουσία δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους υπόλοιπους ανθρώπους και τα straight ζευγάρια. Είναι δύο άνθρωποι οι οποίοι αγαπιούνται, που σέβονται ο ένας τον άλλο, που θέλουν την αγάπη, το σεβασμό, την εκτίμηση, το γέλιο, τη χαρά για τη ζωή να τα μεταφέρουν σε ένα παιδί. Δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από αυτό. Δε μπορώ να φανταστώ ότι σε ένα ορφανοτροφείο υπάρχουν ορφανά παιδάκια και ότι θα μου πει κάποιος πως δε θέλει να υιοθετήσει παιδί ένα γκέι ζευγάρι. Δεν το ανέχομαι! Δεν έχει σημασία η σεξουαλικότητα ενός ζευγαριού αλλά αν το ζευγάρι τηρεί τα κριτήρια των κοινωνικών λειτουργών για να πάρουν το παιδί. Μου αρέσει που το δείχνουμε σε αυτή τη σειρά και μ'αρέσει που ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει τόσο πολύ. Πιστεύω ότι βοηθήσαμε λίγο στο να αποδεχτούμε την σεξουαλικότητα των γύρω μας." 

-Στη συνέχεια της σειράς στο εξωτερικό, το γκέι ζευγάρι παντρεύεται. Σε περίπτωση που και η ελληνική εκδοχή φτάσει σε αυτό το σημείο της ιστορίας, θεωρείτε πως το ελληνικό κοινό θα μπορούσε να δεχθεί κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι ο γκέι γάμος δεν είναι νόμιμος στην Ελλάδα; 
-"Το ελληνικό κοινό δέχεται πολλά χειρότερα πράγματα, όπως το μνημόνιο ή την περικοπή των συντάξεων, αντισυνταγματικές καταστάσεις και άλλα πολλά βίαια πράγματα για την κοινωνία. Είναι δυνατόν να μη μπορεί να δεχθεί η ελληνική κοινωνία τον γκέι γάμο; Δε μπορεί να δεχθεί να παντρευτούν δύο άνθρωποι που αγαπιούνται; Από πού κι ως πού; Δεν το χωράει το μυαλό μου! Τα δικαιώματα που έχω εγώ με τη σύντροφο μου θέλω να τα έχει και ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων." 

-Τα νούμερα τηλεθέασης της σειράς έχουν πέσει φέτος συγκριτικά με την προηγούμενη σεζόν. Σας αγχώνει αυτό;
 -"Σίγουρα για την ελληνική τηλεόραση τα νούμερα τηλεθέασης παίζουν καταλυτικό ρόλο, γιατί τα νούμερα κρατάνε μια σειρά στον αέρα ή όχι. Από αυτή την άποψη ναι, με απασχολούν. Όταν κάτι δεν πάει καλά και δεν το έχει αγκαλιάσει ο κόσμος γιατί έχει αγκαλιάσει κάποιο άλλο πρόγραμμα εκείνη την ώρα, το κόβεις και βάζεις στη θέση του κάποιο άλλο. Αυτό που απασχολεί εμένα κυρίως είναι να μπορώ να αποδώσω όσο το δυνατόν καλύτερα στο ρόλο μου. Να είμαι συνεπής σε αυτό που έχω αναλάβει και να κάνω τον κόσμο που το παρακολουθεί να το αγαπήσει, να βλέπει κάτι αληθινό και ωραίο. Αυτό είναι το πρώτο στοίχημα για εμένα. Πιστεύω πως αν κάποιος παρακολουθήσει τη σειρά δε θα μπορέσει εύκολα να την αφήσει... Οπότε νιώθω ότι εβδομάδα με την εβδομάδα και τα νούμερα θα ανέβουν και ο κόσμος θα εκτιμήσει τη δουλειά που κάνουμε." 

-Τηλεοπτικά σας βλέπουμε και στην πρωινή παρέα του Σαββατοκύριακου του Ε, "Στα καλά καθούμενα", με την Κατερίνα Καραβάτου, τον Κρατερό Κατσούλη και την Όλγα Λαφαζάνη. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία; 
-"Ήξερα τον Κρατερό από το "Μάγκα", που είχαμε συνεργαστεί και μέσω αυτού είχα γνωρίσει και την Κατερίνα. Τα παιδιά είχαν κλείσει να κάνουν την εκπομπή στο Ε και αναζητούσαν συνεργάτες για να δημιουργήσουν μια παρέα. Μια μέρα με πήρε ο Κρατερός, μου είπε τι ετοιμάζει με την Κατερίνα και ότι ήθελε να είμαι κι εγώ στην παρέα και να δοκιμαστούμε μαζί σε αυτό το καινούργιο για εμάς, εγχείρημα. Δε μου πήρε πάνω από ένα λεπτό να πω το "ναι". Μου είπε δύο πράγματα βασικά: πρώτον ότι θα ήμασταν μια παρέα, πράγμα που έπαιξε πολύ καταλυτικό ρόλο στην απόφασή μου και δεύτερον ότι στο συγκεκριμένο κανάλι, όλοι μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε, να εκφραστούμε όπως θέλουμε, να καταθέσουμε ό,τι θέλουμε, μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας χωρίς να μας καθοδηγεί κάτι ή κάποιος. Είναι πραγματικά μεγάλη τύχη και ευτυχία που αυτό που κάνουμε έχει την επιβράβευση του κόσμου. Για τα δεδομένα του καναλιού πάει εξωπραγματικά καλά, δε μπορούσα να φανταστώ τόσο μεγάλη επιτυχία. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα γιατί δουλεύουμε πολύ για να βγει αυτό το αποτέλεσμα."

 -Το concept της τηλεόρασης από την πλευρά της παρουσίασης σας ενδιαφέρει δηλαδή; 
-"Ναι είναι κάτι που θα μου άρεσε πολύ. Η αλήθεια είναι ότι δεν το είχα σκεφτεί πιο παλιά αλλά όσο μεγαλώνω είναι μια ιδέα που μου αρέσει πολύ. Το είχα σκεφτεί πριν μου κάνει ο Κρατερός την πρόταση, οπότε όταν μου την έκανε ήμουν πολύ κοντά ψυχολογικά να πω το ναι." 

-Είναι πολύ της μόδας τελευταία να παρουσιάζουν εκπομπές ζευγάρια που είναι μαζί και στην προσωπική τους ζωή. Θα σας ενδιέφερε να κάνετε κάτι τέτοιο με τη σύντροφό σας, Αντιγόνη Ψυχράμη; 
-"Δε βάζω όρια στο κομμάτι της συνεργασίας. Ανάλογα με την εκπομπή... Αν υπήρχε μια εκπομπή στην οποία θα υπήρχε λόγος να υπάρχει ένα ζευγάρι στην παρουσίαση θα το έκανα. Για ίντριγκα, όμως, δεν θα το έκανα. Δε θα μπορούσα να το υποστηρίξω και δεν θα ήθελα να διακινδυνεύσω τη σχέση μου, να την κάνω ένα τηλεοπτικό προϊόν." 

-Σας είδαμε, όμως, με την Αντιγόνη και στο J2US να δουλεύετε μαζί. Δε σας φόβισε μήπως το παιχνίδι δημιουργήσει τριβή στη σχέση σας; 
-"Το σκέφτηκα στην αρχή, μια τέτοια συνεργασία είχε και θετικά και αρνητικά. Επειδή, όμως, ξέρω ότι είμαστε και οι δύο πολύ επαγγελματίες και δουλεύουμε πάρα πολύ για να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, δεν άφησα τα αρνητικά να με επηρεάσουν. Ο φιλανθρωπικός σκοπός έπαιξε καταλυτικό ρόλο. Η Αντιγόνη έλεγε ότι θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε κι αν δεν τα καταφέρουμε δεν πειράζει γιατί ο φιλανθρωπικός σκοπός είχε σημασία. Ήταν ωραίο να δουλεύω μαζί με την Αντιγόνη, που την ήξερα τόσο καλά... Χαίρομαι που πήγαμε καλά." 

-Κάνετε κάτι άλλο αυτή την περίοδο πέρα από αυτά που αναφέραμε; 
-"Μαζί με το Λάμπρο Φισφή, που συνεργαζόμασταν στο "Κάψε το σενάριο" αναλάβαμε την καλλιτεχνική διεύθυνση στο θέατρο Άβατον στο Γκάζι. Είναι ένας χώρος σχετικά καινούργιος, που από φέτος τον διαχειριζόμαστε εμείς. Πάμε να εναποθέσουμε εκεί τα όνειρά μας, να το κάνουμε μια σύγχρονη μικρή σκηνή για νέους, στην ψυχή, καλλιτέχνες. Ξεκινάμε την επόμενη εβδομάδα με την παράσταση "Friends manifest" με το Ζήση Ρούμπο και το Γιώργο Κρήτο που θα παίζουν Δευτέρα και Τρίτη. Ελπίζω από του χρόνου σταδιακά και με προγραμματισμό να δούμε μια θεατρική σκηνή με πολλά καινούργια και φρέσκα πράγματα." 

-Στο "Κάψε το σενάριο" σας είδαμε να αυτοσχεδιάζετε. Στη ζωή σας κάνετε το ίδιο ή λειτουργείτε βάσει σχεδίου;
 -"Αυτοσχεδιάζω στο full αλλά χωρίς να το γνωρίζω. Είμαι ένας άνθρωπος πολύ της τάξης και της οργάνωσης και δε μου αρέσει ο αυτοσχεδιασμός, αναπόφευκτα το κάνω όμως πολύ συχνά και ξαφνιάζω πολύ θετικά τον εαυτό μου με επιλογές και κινήσεις που κάνω αλλά γίνεται ασυναίσθητα." 

-Αν έπρεπε να περιγράψετε τη ζωή σας με λίγες λέξεις ποιες θα επιλέγατε; 
-"Ταχύτητα, αισιοδοξία, ανάγκη για δημιουργικότητα, οικογένεια, ταξίδια, μοναχικότητα." 

Ευχαριστώ πολύ το Δημήτρη Μακαλιά για αυτή τη συνέντευξη που μου παραχώρησε!

Λευτέρης Προβιάς



Για οποιαδήποτε παρατήρηση, απορία ή σχόλιο επικοινωνήστε μαζί μέσω facebook πατώντας εδώ ή μέσω mail στη διεύθυνση lefterisprovias95@gmail.com.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !