Τραγωδία στα Τέμπη: Οι πρώτες εκτιμήσεις για το δυστύχημα – «Ανθρώπινο λάθος»

0


Τραγικός είναι ο απολογισμός του σφοδρού σιδηροδρομικού δυστυχήματος που σημειώθηκε το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου στα Τέμπη, όταν δύο τρένα συγκρούστηκαν με αποτέλεσμα τουλάχιστον 32 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.


Τα δύο τρένα, ένα επιβατηγό και ένα εμπορικό, συγκρούστηκαν μετωπικά στα Τέμπη, ενώ όπως όλα δείχνουν τα δύο τρένα κινούνταν στην ίδια γραμμή.


Ο πρόεδρος ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, Γιάννης Ντίτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ είπε πως εμπειρικά εκτιμά πως πρόκειται για λάθος και ευχήθηκε αυτό να είναι το τελευταίο τέτοιο δυστύχημα. Τόνισε πως το μόνο παρήγορο είναι πως αυτό δεν συνέβη στο εσωτερικό των τούνελ που ήταν σε κοντινή απόσταση.


«Όσο και να φαίνεται περίεργο πρόκειται για κάποιο λάθος» είπε. Έγινε κάτι που θα διερευνηθεί από τους αρμόδιους, αλλά έγινε λάθος, σημείωσε λέγοντας πως ο ίδιος έχει εμπειρία 40 ετών και πως δεν μπορεί να πει εάν το λάθος έγινε στο έδαφος ή στο τρένο. Πρόσθεσε πως το κάθε τρένο φεύγει από το σταθμό με ευθύνη του σταθμάρχη του σταθμού.


Απαντώντας για το γιατί και ο κλειδούχος καταθέτει στις αρχές μαζί με τον σταθμάρχη είπε πως οι εντολές δίνονται από το γραφείο του σταθμού και οι αλλαγές που χρειάζονται γίνονται ηλεκτρικά.


Σημείωσε πως μένει να αποδειχτεί γιατί το τρένο βρέθηκε στη γραμμή ανόδου και όχι καθόδου, και πως ο μηχανοδηγός του τρένου μπορεί αυτό να το αντιληφθεί ωστόσο δεν είναι σε θέση να ξέρει εάν έρχεται άλλο τρένο, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε πως οι όποιες συνομιλίες γίνονται με τον σταθμάρχη καταγράφονται. Ο οδηγός ακολουθεί εντολές είπε.


Ο ίδιος μίλησε και στην τηλεόραση του Mega, λέγοντας πως ο μηχανοδηγός του τρένου δεν μπορεί να γνωρίζει για ποιο λόγο ο σταθμάρχης τον έβαλε σε άλλη γραμμή, ενώ υπογράμμισε πως είναι δυνατόν να μην πατήθηκε το κουμπί για να αλλάξει γραμμή το τρένο. 


Όπως είπε αν ο σταθμάρχης δεν καταλάβει εγκαίρως το λάθος, δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει το τρένο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εφόσον δεν το κατάλαβε από την αρχή, στη συνέχεια δεν υπήρχε τρόπος να το καταλάβει».


Σημείωσε, δε, πως δικλείδα ασφαλείας δεν υπάρχει από τη στιγμή που υπάρχει ηλεκτρονικός πίνακας.


Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο πραγματογνώμονας Γρηγόρης Μιχαλόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως τα δύο τρένα βρέθηκαν στην ίδια γραμμή από ανθρώπινο λάθος:


«Μιλάμε για ένα πολύ σοβαρό περιστατικό. Πρόκειται για μία μετωπική σύγκρουση των δύο συρμών. Είναι πολύ σίγουρο ότι η κατάσταση, τουλάχιστον από το κομμάτι των τρένων και την τεχνική τους κατάσταση ήταν καινούργια.


Προφανώς φαίνεται ότι έχουμε ανθρώπινο λάθος, γιατί βρέθηκαν και τα δύο τρένα πάνω στην ίδια γραμμή. Ελέγχουν από τις Υπηρεσίες αυτό το πράγμα τώρα».

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !