Κάνει πρεμιέρα στον ΣΚΑΪ...

0



Ένα εντυπωσιακό ντοκιμαντέρ του BBC που μας ταξιδεύει στην άγρια ομορφιά της Αφρικής, έρχεται στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, σε Α’ Τηλεοπτική Μετάδοση. Η σειρά ντοκιμαντέρ «Waterhole: Africa's Animal Oasis», τριών επεισοδίων και παραγωγής 2020, προέκυψε από τη συνεργασία του BBC με τη Mwiba Wildlife Reserve στην Τανζανία.

Οι υδρορροές είναι ζωτικής σημασίας για το αφρικανικό οικοσύστημα. Οάσεις, όπου ελέφαντες, λιοντάρια, λεοπαρδάλεις και εκατοντάδες άλλα είδη συναντώνται και ανταγωνίζονται για το νερό. Λίγα είναι γνωστά για το πώς αυτές οι υδρορροές υποστηρίζουν τόση ζωή. Το τμήμα Φυσικής Ιστορίας του BBC συνεργάζεται με την Mwiba Wildlife Reserve στην Τανζανία για την κατασκευή της πρώτης υδάτινης τρύπας στον κόσμο με ενσωματωμένη κάμερα.

Με μισοβυθισμένες και ανθεκτικές στις καιρικές συνθήκες κάμερες, ο Chris Packham και η βιολόγος Ella Al-Shamahi στοχεύουν να αποκαλύψουν για πρώτη φορά τη σύνθετη δυναμική της υδρότρυπας. Κινηματογραφούν σε τρεις δραματικές περιόδους -στη μέση της ξηρής περιόδου, στην πιο ζεστή εποχή του χρόνου και στις πρώτες βροχές - για να αποκτήσουν μοναδικές γνώσεις για τη ζωή από τα πιο εμβληματικά ζώα της Αφρικής και να αποκαλύψουν τον σημαντικό ρόλο του νερού στην Αφρική στις ακραίες συνθήκες που έχουν προκύψει από την κλιματική αλλαγή.

Τι θα δούμε αναλυτικά στα τρία επεισόδια της σειράς:

Επεισόδιο 1 – Σάββατο 30 Ιουλίου στις 11.45

Η υδάτινη τρύπα είναι στη μέση ενός ανοιχτού τμήματος σαβάνας για να επιτρέψει στην άγρια ζωή να την πλησιάσει από όλες τις πλευρές. Η ομάδα ανασκάπτει 100 τόνους χώματος και τοποθετεί οκτώ χιλιόμετρα καλωδίου οπτικών ινών και σωληνώσεων. Εξήντα χιλιάδες λίτρα βιώσιμων υπόγειων υδάτων αντλούνται, γεμίζοντας δύο πισίνες και δίνοντας έτσι περισσότερες άκρες νερού για πρόσβαση στα διψασμένα ζώα. Στην αρχή της ξηρής περιόδου, η νέα τρύπα είναι ανοιχτή και οι κάμερες καταγράφουν. Καθώς αυξάνεται η ζήτηση για γλυκό νερό, η ομάδα θέλει να

μάθει ποια ζώα θα έρθουν, αν μοιράζονται το νερό και πόσα ζώα θα έρθουν συνολικά. Μέσα στην πρώτη ώρα, αγριόχοιροι και ελέφαντες ανακαλύπτουν αυτή τη νέα όαση και σύντομα διάφορα άγρια ζώα συνεχίζουν να έρχονται.

Επεισόδιο 2 – Κυριακή 31 Ιουλίου στις 11.45

Είναι η πιο ζεστή εποχή του χρόνου και η υδρότρυπα γίνεται πιο πολυσύχναστη στη δροσιά της νύχτας. Με τις κάμερες, που μπορούν να πλησιάσουν περισσότερο από ποτέ στη δράση, η ομάδα αποκαλύπτει τη νέα δυναμική της νυχτερινής ώρας στο νερό. Η δραστηριότητα φέρνει επίσης έναν νέο κυνηγό από τη σκιά: την ύαινα. Η άφιξή της έχει δραματική επίδραση σε άλλους κυνηγούς της περιοχής. Τα λιοντάρια και οι λεοπαρδάλεις δεν πηγαίνουν για νερό όταν βρίσκονται τριγύρω οι ύαινες. Ο Chris Packham και ο εικονολήπτης άγριας ζωής Bob Poole χρησιμοποιούν απομακρυσμένες κάμερες για να παρακολουθούν και να ανακαλύψουν περισσότερα για τις ύαινες, των οποίων ο αριθμός είναι ασύλληπτος.

Επεισόδιο 3 – Σάββατο 6 Αυγούστου στις 11.45

Οι βροχές ξεκίνησαν και για πρώτη φορά μετά από μισό χρόνο, το γρασίδι αρχίζει να φυτρώνει και το νερό είναι παντού, αλλάζοντας δραματικά τις τύχες των άγριων κατοίκων. Η περιοχή έχει μετατραπεί πλήρως σε έναν καταπράσινο βοσκότοπο και ένα ζευγάρι αιγυπτιακές χήνες κατοικούν μόνιμα στην άκρη. Αυτή η εποχή του χρόνου μπορεί να είναι πιο δύσκολη για τα αρπακτικά, καθώς το θήραμα μπορεί να μεταναστεύσει περαιτέρω και οι θερμοκρασίες δεν είναι τόσο ακραίες όσο τις προηγούμενες εποχές. Καθώς οι βροχές συνεχίζονται, δεν αλλάζει μόνο το τοπίο γύρω από την τρύπα. Με τροφή και νερό σε αφθονία, είναι εποχή γέννησης για πολλά φυτοφάγα, αλλά πώς θα επηρεάσει η αύξηση του πληθυσμού την περιοχή των υδροφόρων; Στο τέλος της περιόδου των βροχών, η Ella ανακαλύπτει πώς τα ζώα χρησιμοποίησαν την υδάτινη τρύπα τις τελευταίες τρεις εποχές. Ποια ζώα έπιναν περισσότερο; Πόσα ζώα ήρθαν συνολικά; Και, από όλα αυτά, ποιο είδος εμφανίστηκε πιο συχνά;

Waterhole: Africa's Animal Oasis

Ντοκιμαντέρ σε Α’ Τηλεοπτική Μετάδοση στον ΣΚΑΪ

Σάββατο 30 Ιουλίου, Κυριακή 31 Ιουλίου και Σάββατο 6 Αυγούστου

Στις 11.45, στον ΣΚΑΪ

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !