Νέο πλαίσιο λειτουργίας για το ΕΣΡ


Κάλυψη στα νομοθετικά κενά της συγκρότησης και νόμιμης λειτουργίας του ΕΣΡ, μαζί με μπόνους για την εργασία των μελών περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ. Αυτά προβλέπονταν και στο αρχικό κείμενο που συνέταξε ο Στέλιος Πέτσας και παρέμειναν στο σχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο Θεόδωρος Λιβάνιος και παρότι έχουν διαπιστωθεί σοβαρά ζητήματα λειτουργίας της Αρχής.

Εν συντομία, το νομοσχέδιο προβλέπει πως η Αρχή μπορεί να λειτουργεί για όσο χρειαστεί χωρίς την παρουσία αντιπροέδρου και ενώ δεν έχει καλυφθεί από τον… Ιούνιο του 2019 η θέση του εκλιπόντος Ροδόλφου Μορώνη! Εφόσον έχει απαρτία, αναφέρει το νομοσχέδιο το ΕΣΡ θα συνεχίζει να λειτουργεί έχοντας νόμιμη συγκρότηση μέχρι το διορισμό νέων μελών. Η θητεία των μελών συνεχίζει να είναι εξαετής, χωρίς δυνατότητα ανανέωσης, αλλά παρατείνεται μέχρι να οριστούν νέα μέλη. Η διάταξη της επιμήκυνσης της θητείας για όλα τα μέλη γίνεται σε μια προσπάθεια να καλυφθεί το νομικό κενό που προέκυψε για το ΕΣΡ. Κατά την πρώτη συγκρότησή του, το 2016, έπρεπε να έχει καθοριστεί ποια μέλη θα έχουν τριετή και ποια εξαετή θητεία… Επί του θέματος υπάρχουν προσφυγές στο ΣτΕ.

Επιπλέον, το ΕΣΡ θα αποφασίζει μόνο του για το ύψος των πρόσθετων αμοιβών των πάσης φύσεως επιτροπών και ομάδων εργασίας που συγκροτεί, καθορίζοντας έτσι επί της ουσίας τη διάθεση μπόνους σε όσους… ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις.

Πηγή: typologies

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια