Νέο σεμινάριο θεραπευτικής ζωγραφικής: δημιουργώντας το εσωτερικό μας πορτραίτο από την Έλλη Γρίβα στο Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής Tabula Rasa


Την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου στις 20:00 ξεκινάει το νέο σεμινάριο «Θεραπευτική ζωγραφική: δημιουργώντας το εσωτερικό μας πορτραίτο» με καθηγήτρια την Έλλη Γρίβα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa", με παρακολούθηση από κοντά ή εξ αποστάσεως. Οι θέσεις είναι περιορισμένες, γι' αυτό βιαστείτε!

Μήπως ήρθε η ώρα να… μαγέψεις τον κόσμο με τα σχέδια σου; Η τέχνη είναι ένα ελεύθερο πάρκο τροφής. Το λούνα παρκ των ενήλικων χρόνων μας.

 

Λίγα λόγια για το μάθημα:
Με το συγκεκριμένο σεμινάριο, θα επιχειρήσουμε, να μπούμε στον κόσμο των συναισθημάτων μας. Να τα αναγνωρίσουμε. Να τα αγκαλιάσουμε. Να τα εκφράσουμε με μια ζωγραφιά. Να τα φέρουμε στον υλικό κόσμο. Τι χρώμα είσαι; Τι σχήμα νιώθεις; Αν ήσουν συνδυασμός χρωμάτων, ποια χρώματα θα είχες;

Τα εικαστικά είναι μια άλεκτη γλώσσα. Τρυφερή, αιχμηρή, χρωματιστή, ποικιλόμορφη.

Όπως όλες οι γλώσσες, έχει τα δικά της εργαλεία. Τις λέξεις της. Τα σημεία στίξης. Έναν ρυθμό. Αυτά, όπως όλες οι γλώσσες, μαθαίνονται. Και μας επιτρέπουν να δούμε και κομμάτια του κόσμου και της ψυχής μας, που μπορεί να ήταν αδύνατο να εκφραστούν διαφορετικά.

Η ζωγραφική, τα χρώματα και τα σχήματα, είναι τα εργαλεία που έχω να με προσδιορίσω και εσωτερικά. Είναι μια βαλβίδα ασφαλείας, που επιτρέπει την πρόσβαση σε ο,τι δεν λέμε.

Έτσι, αυτό παίρνει μορφή. Αδειάζω, για να έχω χώρο και ανάσα. Η τέχνη δεν είναι για τα μουσεία μόνο. Είναι κυρίως για να μπορώ ν’ αναπνέω όσα αισθάνομαι. Να τα επικοινωνώ. Να συνδέομαι.

 

Βασικές ενότητες του σεμιναρίου:

 

 • Η ανάγκη του ανθρώπου για άλεκτη έκφραση μέσα στον χρόνο. Η θεραπευτική λειτουργιά της ζωγραφικής και της τέχνης γενικότερα μέσα στην ανθρώπινη ιστορία.
 • Αναφορά στα υλικά που χρησιμοποιούμε και στην εννοιολογική τους σημασία. Χρωματολογία. Λίγα λογία για τα βασικά και συμπληρωματικά χρώματα.
 • Τι είναι οι υφές, και πως μας βοηθάνε στην έκφραση. Τα πινέλα, τα παστέλ και τα διάφορα εργαλεία και πως βρίσκουμε ποια μας ταιριάζουν. Η Παλέτα μας. Ή αλλιώς , τα χρώματα που αγαπώ.
 • Η σύνθεση. Και τι είναι αυτό. Πως ορίζουμε ένα καινούργιο περιβάλλον.
 • Τι και ποιος είναι ο χώρος. Πνευματικός, ψυχικός, συναισθηματικός, φυσικός. Πως χρησιμοποιούμε τον εξωτερικό χώρο σαν αφορμή. Πως ορίζουμε τον χώρο μας. Υλικό και μη υλικό. Πως οριοθετούμε
 • Η φόρμα. Τι είναι φόρμα. Πως λειτουργεί στο σχέδιο. Πως συνδεόμαστε με το σχήμα της. Τι σημαίνει μέσα μας κάθε φόρμα που φτιάχνουμε.
 • Χρώμα. Το χρώμα σαν όχημα του συναισθήματος μας. Πως επιλέγουμε το χρώμα που θέλουμε. Μαθαίνουμε να ακούμε τα χρώματα μέσα μας. Πως αλληλεπιδρά το χρώμα με κάθε διαφορετικό περιβάλλον. Με κάθε διαφορετική χρονική στιγμή.
 • Ο χρόνος στα εικαστικά. Τι είναι ο χρόνος μιας ζωγραφιάς. Πώς συνδέουμε τον εσωτερικό μας και τον εξωτερικό μας χρόνο ενώ ζωγραφίζουμε. Το ταξίδι στο παρελθόν και στο μέλλον
 • Η μεταμορφωτική λειτουργιά της ζωγραφικής πάνω μου. Πως ξεκινάω από ένα ερέθισμα και φτάνω να συνδέομαι στο εδώ και τώρα με το συναίσθημα μου. Το εδώ και τώρα. Η επαφή στο παρόν με εμένα. Πώς κάνω ζωγραφιά αυτό που μου έχει συμβεί πριν και εγγράφηκε μέσα μου, φέρνοντας το στο τώρα.
 • Τι είναι το πορτραίτο. Παρουσία και σχέδιο. Τι είναι η παρουσία; Διαφορά εικονογράφησης και ζωγραφικής. Πως βάζουμε τη φιγούρα στον χώρο. Τα μεγέθη , οι αναλογίες μεταξύ τους και η σημασία τους.
 • Τι είναι ο ρυθμός σε μια ζωγραφιά; Η κίνηση; Πώς συνδέουμε τη σωματική κίνηση μας με τα εργαλεία μας; Πώς δίνουμε την αίσθηση του ρυθμού με την εικαστική γλώσσα;
 • Μοτίβα και άλλες χρωματιστές υποθέσεις. Φτιάξε ένα τοπίο συναισθημάτων για όσα θες να πεις σε κάποιον και δεν μπορείς με λόγια.
 • Φτιάξε μια ζωγραφιά για το πως νιώθεις πως σε βλέπουν οι άλλοι. Ζωγράφισε κάτι που σε φοβίζει τρέλα. Ζωγράφισε μια απώλεια. Ζωγράφισε τον κόσμο σου μόνο με κύκλους, τετράγωνα ή μ’ ένα μόνο συγκεκριμένο σχήμα που νιώθεις πως είσαι. Ζωγράφισε ένα μέρος που νιώθεις ασφαλής
 • Φτιάξε ένα κολάζ από τις ανησυχίες σου και μεταμόρφωσε το σε κάτι άλλο. Φτιάξε ένα στόρι μπορντ μιας μέρας σου, χρησιμοποιώντας μόνο μια γραμμή
 • Ζωγράφισε τις διαφορετικές πλευρές σου. Ζωγράφισε τον εαυτό σου σαν ένα δέντρο. Σχεδίασε ένα γράμμα, που δεν θα στείλεις ποτέ. Ζωγράφισε μια ζωγραφιά το στρες που έχεις. Ζωγράφισε μια τέλεια μέρα. Πως τη φαντάζεσαι;
 • Φτιάξε ένα ζωγραφικό χάρτη του σώματος σου. Τι χρώμα είσαι σε κάθε μέρος σου; Ζωγράφισε ένα χάρτη των συνδέσεων σου με τους ανθρώπους που αγαπάς. Φτιάξε ένα πορτραίτο του αγαπημένου σου. Φτιάξε το σπίτι των ονείρων σου. Ζωγράφισε ένα όνειρο σου. Ζωγράφισε το εσωτερικό της καρδιάς σου. Τι φωλιάζει εκεί μέσα;
 • Φτιάξε ένα πορτραίτο του αγαπημένου σου. Φτιάξε ένα προσωπικό άβαταρ. Ζωγράφισε ένα μελλοντικό σου αυτοπορτραίτο. Ζωγράφισε μια σημαντική παιδική ανάμνηση. Ζωγράφισε τις πιο σημαντικές σου στιγμές με κάποιον άνθρωπο.
 • Ένα αυτοπορτραίτο σου, σύμφωνα με το πως νιώθεις εσύ για σένα.

 

Το σεμινάριο ξεκινάει την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020 και αποτελείται από 24 δίωρα μαθήματα. 

Το μάθημα θα γίνεται κάθε Παρασκευή 20:00 – 22:00 στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa", Τριών Ιεραρχών 18-20 Θησείο.

 

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να συμπεριληφθεί στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (distance learning), με παρακολούθηση των μαθημάτων μέσω ενός απλού υπολογιστή, από όποιο μέρος του κόσμου κι αν είστε.

 

Στο τέλος του προγράμματος, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση πιστοποίησης από το εργαστήρι "Tabula Rasa".

Σημείωση: Το πρόγραμμα απευθύνεται για περιορισμένο αριθμό σπουδαστών. Θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας.


Για δηλώσεις συμμετοχής και εγγραφές, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa" στο τηλέφωνο: 213 00 24 291 ή στο 6940 655 331 ή στο
e-mail: info@tabula.gr

 

Δείτε όλα τα δημιουργικά σεμινάρια της σχολής, πατώντας εδώ: https://tabula.gr/NEW/?page_id=20982


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια