Η τηλεόραση στις μέρες του κορωνοϊού

Χρήστος Παναγούλης
0

Χρήσιμα συμπεράσματα προκύπτουν από μια μελέτη για την ελληνική τηλεόραση στις μέρες του κορωνοϊού, δηλαδή από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα, και αναμένεται να συνεχιστεί

Η μελέτη της Ira Media αναδεικνύει τη συμπεριφορά κυρίως των τηλεθεατών τις μέρες αυτές και την αύξηση της τηλεθέασης. Επιπλέον, η μελέτη αναφέρεται και στη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών ανάλογα με την ηλικία.

Κάνοντας χρήση διαθέσιμων δεδομένων της αγοράς, αλλά και στοιχείων της εταιρείας, η μελέτη χρησιμοποιεί τέσσερις φάσεις για να αποτυπώσει τις κρίσιμες μεταβολές, από το πρώτο κρούσμα έως το κλείσιμο των σχολείων, ακολούθως έως την απαγόρευση της κυκλοφορίας, μέχρι τη σταδιακή αποκλιμάκωση από το Μάιο, ενώ αναφέρεται και στη νέα κανονικότητα που θα ακολουθήσει. Πολλά στοιχεία είναι προφανή και αναμενόμενα: το άγχος και ο φόβος ως κυρίαρχα συναισθήματα των πολιτών, η στροφή προς αναγκαία αγαθά (π.χ. στη διατροφή, άνοδος συσκευασμένων / κατεψυγμένων), η άνοδος των σούπερ μάρκετ και του ηλεκτρονικού εμπορίου (αλλά και της μικρής λιανικής σε κάποιες κατηγορίες) καθώς και, πιθανόν λόγω αναγκών τηλεργασίας και τηλε-εκπαίδευσης, αύξηση στα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.

Παράλληλα, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι διαφημιζόμενοι μπορούν να προσεγγίσουν κοινά, όπως άνδρες και νέους που είναι σχετικά «δυσεύρετα» στην TV αλλά και να εκμεταλλευθούν πολύ πιο συστηματικά ζώνες εκτός του prime time.

Συγκεκριμένα, για την τηλεόραση η έρευνα έδειξε ότι από 26 Φεβρουαρίου μέχρι και 25 Μαρτίου του 2020, σημειώθηκε αύξηση 22% στο σύνολο της τηλεθέασης. Μάλιστα, ο μέσος χρόνος παρακολούθησης στην τηλεόραση υπολογίζεται στις 6,4 ώρες την ημέρα. Σε σύγκριση με στοιχεία της Nielsen για το 2019, ο χρόνος αυτός έχει αυξηθεί κατά 69 λεπτά της ώρας.

Η τηλεθέαση στη ζώνη από τις 6.00 το πρωί έως της 19.29 παρουσιάζει αύξηση 27%, ενώ η prime time έχει αυξηθεί κατά 14%.  Σημαντικό στοιχείο είναι ότι η αύξηση της τηλεθέασης παρατηρείται σε όλα τα δημογραφικά κοινά, αλλά και στα επιλεκτικά, τα οποία είναι οι νεαροί άνδρες (25-54 ετών), ενώ για τις νεαρές γυναίκες η αύξηση είναι 22%. Για τα παιδιά ηλικίας 4-14 ετών η αύξηση φτάνει το 39%.

Η παρακολούθηση Ειδήσεων και Ενημερωτικών εκπομπών παρουσιάζει σημαντική αύξηση κατά 54%, όμως η Ελαφρά Ψυχαγωγία έχει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις με αύξηση 15%. Στη συνέχεια ακολουθεί ο κινηματογράφος με αύξηση 18%, ομοίως και οι τηλεοπτικές σειρές, οι τέχνες/πολιτισμός με αύξηση 96%, τα αθλητικά με αύξηση 12% και τα παιδικά με αύξηση 163%, με σειρά προτιμήσεων.

Επιπλέον, αποκαλυπτική είναι η έρευνα για τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών τις ημέρες της καραντίνας για τον κορωνοϊό, όπως και τα ενδιαφέροντα των χρηστών του διαδικτύου.

Ειδικότερα, τα αποτελέσματα της Διεθνούς έρευνας για τον κορωνοϊό, που διεξήγαγε η Global Web Index και δημοσίευσε η Ira Media, έδειξαν ότι το 70% των ανθρώπων χρησιμοποιούν smartphones, το 40% laptop, το 32% PC/desktop, το 30% Smart TV, το 22% tablet και το 14% παιχνιδομηχανή.

Μάλιστα κάνει διαχωρισμό στη χρήση των συσκευών ανάλογα με την ηλικία. Η γενιά 16-23 ετών ασχολείται κατά 54% στέλνοντας μηνύματα μέσω εφαρμοργων, το 52% ακούν μουσική μέσω διαδικτύου και το 29% ασχολείται με την δημιουργία και ανάρτηση βίντεο στο TikTok. Η γενιά 24-37 ετών κατά 58% βλέπουν περισσότερες ταινίες διαδικτυακά, κατά 20% δημιουργούν και ανεβάζουν τα δικά τους βίντεο και κατά 18% παρακολουθούν περισσότερα βίντεο και τραγούδια στο διαδίκτυο. Από τη γενιά 38-56 ετών, το 72% παρακολουθεί περισσότερο την επικαιρότητα, το 53% βλέπει περισσότερη τηλεόραση στα ελεύθερα κανάλια και το 51% ξοδεύει περισσότερο χρόνο μαγειρεύοντας.

Τέλος, από τη γενιά 57-64 ετών, το 72% παρακολουθεί περισσότερο επικαιρότητα, το 64% βλέπει περισσότερη τηλεόραση στα ελεύθερα κανάλια και το 35% ξοδεύει περισσότερη ώρα μιλώντας στο τηλέφωνο.


Πηγή: topontiki

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !