Νέο σεμινάριο σκηνοθεσίας: βοηθός σκηνοθέτη από τη Νικολέτα Λεούση στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής Tabula Rasa

0

Την Τρίτη 14 Ιανουαρίου στις 20:00 ξεκινάει το νέο σεμινάριο «Σκηνοθεσία: βοηθός σκηνοθέτη» με καθηγήτρια τη Νικολέτα Λεούση ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής “Tabula Rasa” με παρακολούθηση από κοντά ή εξ αποστάσεως. Οι θέσεις είναι περιορισμένες, γι’ αυτό βιαστείτε!

Μήπως ήρθε η ώρα… να μάθεις τι κρύβεται πίσω από τις κάμερες;

Λίγα λόγια για το μάθημα:
Ο βοηθός σκηνοθέτη είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ειδικότητες στον κινηματογράφο. Είναι ένας άνθρωπος κλειδί ανάμεσα στο σκηνοθέτη και όλη την υπόλοιπη ομάδα του που πραγματοποιεί το γύρισμα. Στο σεμινάριο αυτό, θα δούμε ποιος ο ρόλος του σε μια ταινία, τι χρειάζεται να ξέρει κανείς για να προγραμματίσει, να οργανώσει και να «τρέξει» ένα γύρισμα με συνέπεια ως προς το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, ως προς τους συντελεστές και ως προς την παραγωγή. Ποιες οι ανάγκες μιας ταινίας; Πόσες μέρες γύρισμα χρειάζεται; Ποια πλάνα πρέπει να γίνουν και με ποια σειρά θα γυριστούν; Πόσος χρόνος χρειάζεται για να γίνει μια αλλαγή στο σετ; Σε όλες αυτές τις ερωτήσεις και εκατοντάδες άλλες που προκύπτουν συνέχεια ο βοηθός σκηνοθέτη έχει την απάντηση. Το σεμινάριο σε συνεργασία με τα τμήματα σκηνοθεσίας και κινηματογράφου θα περιλαμβάνει και ένα πρακτικό κομμάτι – δηλαδή θα δοθεί η ευκαιρία σε όσους παρακολουθούν το σεμινάριο να γίνουν βοηθοί σκηνοθέτες σε ταινίες άλλων σπουδαστών. Παρακολουθώντας το σεμινάριο ο κάθε σπουδαστής θα έχει τις απαραίτητες γνώσεις για να αναλάβει υπεύθυνα τη διεξαγωγή κάποιου γυρίσματος.

Βασικές ενότητες του σεμιναρίου είναι οι παρακάτω:

 • Όλα ξεκινούν από το σενάριο. Πώς ο βοηθός σκηνοθέτη θα διαβάσει το σενάριο; Τι πρέπει να προσέξει; Τι σημειώσεις θα κρατήσει;  Παραδείγματα με σενάρια που θα δοθούν στο σεμινάριο.
 • Break down. Τι είναι το break down και πώς γίνεται αυτή η ανάλυση; Παραδείγματα break down από ήδη γυρισμένες ταινίες.
 • Αναφορά στις ιδιαίτερες ανάγκες της παραγωγής (τι κάνουμε αν έχουμε special effects, βροχές, ζώα, σκηνές με πλήθη ή και γενικά δύσκολες συνθήκες γυρίσματος;)
 • Λογισμικά προγράμματα που βοηθούν τη δουλειά του βοηθού σκηνοθέτη και χρησιμοποιούνται ευρέως στην αγορά εργασίας.
 • Δημιουργία break down στην τάξη, δουλειά πάνω σε δεδομένο σενάριο. Χρήση του excel.
 • Προετοιμασία γυρίσματος: Ο ρόλος του βοηθού σκηνοθέτη στις πρόβες με τους ηθοποιούς. Πως μπορεί να βοηθήσει ένας καλός βοηθός το σκηνοθέτη να πάρει την ερμηνεία που θέλει από τους ηθοποιούς του στις πρόβες;
 • Προετοιμασία γυρίσματος: Ο ρόλος του βοηθού σκηνοθέτη στο ρεπεράζ. (εύρεση χώρων για το γύρισμα.) Τι χρειάζεται να προσέχουμε σε κάθε χώρο; Πόσες σκηνές έχουμε σε κάθε χώρο;
 • Ποια τα πλάνα που πρέπει να γυριστούν σε κάθε χώρο; Μια αναφορά στα είδη των πλάνων και στον τρόπο / σειρά που αυτά συνήθως γυρίζονται.
 • “Το ότι είναι γραμμένα μ’ αυτή τη σειρά δε σημαίνει ότι θα γυριστούν μ’ αυτή τη σειρά.”  Από το break down στο πρόγραμμα γυρίσματος. Πως ο βοηθός σκηνοθέτη γκρουπάρει τις σκηνές και φτιάχνει το πρόγραμμα; Ένας βασικός οδηγός και πως να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες.
 • Εξάσκηση. Δημιουργία προγράμματος  γυρίσματος στην τάξη, δουλειά πάνω σε δεδομένο σενάριο. Χρήση του excel.
 • Βασικές αρχές ρακόρ. Ποιά τα είδη των ρακόρ και τι πρέπει να προσέχει κάνεις στο γύρισμα. Η δουλειά του script continuity.
 • Πρακτική εξάσκηση για script continuity.  Θα δούμε σκηνές  από ταινίες με λάθη και θα εξασκηθούμε στην εύρεση ρακόρ στο σενάριο μικρού μήκους ταινίας σπουδαστή.
 • Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Το αρχικό μας πρόγραμμα γυρίσματος δε θα είναι και το τελικό. Οι αναποδιές και πως να τις αντιμετωπίσετε.
 • Τι είναι τα call sheet? Ποιες απαραίτητες πληροφορίες πρέπει να αναφέρουν;   Εξάσκηση: Δημιουργία call sheet με βάση το πρόγραμμα που έχουμε δημιουργήσει.
 • Ο βοηθός σκηνοθέτη στο γύρισμα. Η επικοινωνία με το συνεργείο. Μια μαγική τέχνη που απαιτεί ιδιαίτερο χάρισμα. Οι αρμοδιότητες του βοηθού σκηνοθέτη στο γύρισμα.
 • Ο β’ βοηθός σκηνοθέτη. Ποιος ο ρόλος του στην ταινία; Τι κάνουμε όταν έχουμε μεγάλα πλήθη βοηθητικών ηθοποιών;
 • Πρακτική εφαρμογή σε γύρισμα σπουδαστών , βοηθός σκηνοθέτη στο γύρισμα.
 • Πρακτική εφαρμογή σε γύρισμα σπουδαστών. Script continuity σε γύρισμα.

Το μάθημα θα γίνεται κάθε Τρίτη 20:00-22:00 στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa", Τριών Ιεραρχών 18-20 Θησείο.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να συμπεριληφθεί στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (distance learning), με παρακολούθηση των μαθημάτων μέσω ενός απλού υπολογιστή, από όποιο μέρος του κόσμου κι αν είστε.

Στο τέλος του προγράμματος, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση πιστοποίησης από το εργαστήρι "Tabula Rasa".


Σημείωση: Το πρόγραμμα απευθύνεται για περιορισμένο αριθμό σπουδαστών. Θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας.


Για δηλώσεις συμμετοχής και εγγραφές, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa" στο τηλέφωνο: 213 00 24 291 ή στο 6940 655 331 ή στο
e-mail: info@tabula.gr

Δείτε όλα τα δημιουργικά σεμινάρια της σχολής, πατώντας εδώ: https://tabula.gr/NEW/?page_id=19470

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !