Ευγενία Ξυγκόρου: Από την «Επιστροφή» στο «Σπίτι των Επιθυμών»...


Τη γνωρίσαμε την περσινή σεζόν μέσα από την πετυχημένη καθημερινή σειρά του ΑΝΤ1 «Επιστροφή». Ο λόγος για την Ευγενία Ξυγκόρου, η οποία υποδύθηκε τη Δανάη, την κόρη του Αντώνη Καρυστινού και της Άννας Μαρίας Παπαχαραλάμπους. 

Ήταν η πρώτη της επαγγελματική απόπειρα στην υποκριτική και από ότι φαίνεται δεν έχει σκοπό να την εγκαταλείψει. Έτσι, από τον Φεβρουάριο θα πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Το Σπίτι των Επιθυμιών» της Sor Juana Ines de la Cruz σε σκηνοθεσία του Μανώλης Κλωνάρη στο θέατρο «Αγγέλων Βήμα». Ένα έργο, αλλά και μία συγγραφέας που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Εκτός από την Ευγενία Ξυγκόρου, θα πρωταγωνιστούν οι Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος,Ευθύμης Γεωργόπουλος,Βασίλης Ζήσης, Μαρία Θωμά, Ιουστίνα Μάτσιασεκ και Δημήτρης Τσιγκριμάνης


Η Sor (=Αδελφή) Juana (1651-1695) συγκεντρώνει ίσως τις περισσότερες ιδιομορφίες για γυναίκα θεατρικό συγγραφέα διεθνώς και διαχρονικά.Ήταν Μεξικανίδα, νόθο παιδί ντόπιας Ισπανικής καταγωγής και Βάσκου, έζησε τον 17ο αιώνα, έμαθε να διαβάζει από τριών ετών, υπήρξε αυτοδίδακτη και πολυμαθέστατη, από δεκατριών ετών έζησε στο ανάκτορο των αντιβασιλέων υπό την εύνοιά τους, από δεκαοκτώ ετών επέλεξε να μπει σε μοναστήρι για να μπορεί να συνεχίσει να μορφώνεται, κάτι που, ως γυναίκα, δεν θα ήταν δυνατόν να το καταφέρει διαφορετικά. 

Το έργο της έγινε πολύ γνωστό εν ζωή στην πατρίδα της, αλλά και στην Ισπανία, σχημάτισε μόνη της ιδιωτική βιβλιοθήκη που θα την ζήλευε ακόμη και πανεπιστήμιο, ήρθε σε ρήξη με την ιεραρχία του ιερατείου και πέθανε στα σαράντα τέσσερα χρόνια της νοσηλεύοντας άλλες μοναχές σε επιδημία πανούκλας.Το μόνο που δεν θα περίμενε κανείς από μία μοναχή του 17ου αιώνα, έστω και με όλα τα υπόλοιπα δικά της προσόντα, θα ήταν να γράψει θέατρο και μάλιστα έργο ερωτικών παρεξηγήσεων.

Και όμως! Η Sor Juana το έκανε και αυτό! 

 Και μάς παρέδωσε αυτό το αστραφτερό έργο που σφύζει από ζωή, χαρά και έρωτα, γεμάτο νέους ανθρώπους που ερωτεύονται, μηχανεύονται τα πάντα για να κερδίσουν το αντικείμενο του πόθου τους, μπερδεύονται και μπερδεύουν και –πάνω από όλα- συνωμοτούν, γελούν και ξεγελούν!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια