Ο Χατζηνικολάου κατακεραυνώνει την «Καθημερινή»


Με αφορμή την πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «Ενώπιος Ενωπίω», δημοσιέυθηκε στην Καθημερινή ένα σκίτσο που απεικονίζει τον Νίκο Χατζηνικολάου να γλέιφει το χέρι του πρωθυπουργού.

Ο δημοσιογράφος έδειξε αρκετά ενοχλημένος με την συγκεκριμένη γελοιογραφία, εκφράζοντας την δυσαρέσκειά του τόσο μέσω twitter όσο μέσα από την ραδιοφωνική του εκπομπή. Συγκεκριμένα, στο στόχαστρο του δημοσιογράφου βρέθηκε ο διευθυντής της Καθημερινής, Αλέξης Παπαχελάς.

Οι σκιτσογράφοι της Καθημερινής αποφάσισαν να απαντήσουν με μία ανοιχτή επιστολή, στην οποία ανάμεσα σε άλλα αναφέρουν ότι «δεν αντέχουν όλοι την σάτιρα», ενώ χαρακτήρισαν ως «μεγάλη επαγγελματική προσβολή να μας θεωρεί κάποιος όργανα ή εντολοδόχους».
Ολόκληρη η επιστολή τους στην Καθημερινή:
Υπάρχουν ορισμένοι που πιστεύουν ότι οι εφημερίδες είναι λόχοι. Ότι πρόκειται για ανθρωπομάζες που χειραγωγούνται από μία διοίκηση για να εξυπηρετηθούν οι σκοποί της και φαντασιώνονται συνωμοσίες πίσω από κάθε δημοσιογραφικό κείμενο ή σκίτσο. Δεν γνωρίζουμε από ποιές προσωπικές παραστάσεις προέρχεται αυτή τους η αντίληψη, αλλά ας ψάξουν αλλού να βρούνε δημοσιογραφικούς στρατούς.   Η «Καθημερινή» είναι ένα σύνολο ελεύθερων ανθρώπων, με ανεξαρτησία γνώμης και έκφρασης και οι μόνοι υπεύθυνοι για τα κείμενα και τα σκίτσα που δημοσιεύει είναι οι υπογράφοντες. Ειδικότερα οι τρεις γελοιογράφοι της Καθημερινής είμαστε όλοι πάνω από τριάντα χρόνια επαγγελματίες δημιουργοί και θεωρούμε αδιανόητο να υπάρχει οποιοσδήποτε που πιστεύει ότι θα ήταν ποτέ δυνατόν να υπακούμε σε εντολές ή κατευθύνσεις που μας δίνει η διεύθυνση της εφημερίδας. Νομίζουμε ότι η δουλειά μας αυτές τις δεκαετίες είναι απόδειξη της ανεξαρτησίας της γνώμης μας και της ελευθερίας που έχουμε μέσα στην εφημερίδα να εκφραζόμαστε, και θεωρούμε μεγάλη επαγγελματική προσβολή να μας θεωρεί κάποιος όργανα ή εντολοδόχους.   Γνωρίζουμε ότι δεν αντέχουν όλοι τη σάτιρα. Έχουμε και κατά το παρελθόν δεχτεί επιθέσεις από ανθρώπους και κόμματα που ενοχλήθηκαν από σκίτσα μας, αλλά αυτό είναι συνθήκη της δουλειάς. Αυτό που συμβαίνει για πρώτη φορά και αποτελεί οδυνηρή έκπληξη, είναι να μην απευθύνονται σε μας ως αυτόνομες δημοσιογραφικές προσωπικότητες, αλλά στην διεύθυνση της εφημερίδας, ωσάν να ήμασταν εκτελεστικά της όργανα. Δεν είναι μόνο εκτός πραγματικότητας, είναι και εξοργιστικό.  
Ηλίας Μακρής
Ανδρέας Πετρουλάκης
Δημήτρης Χαντζόπουλος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια