ΘΕΜΑ FM - NEWS 247: Τι θα γίνει με την άδειά τους;

0

Δύο διατάξεις του νόμου Ρουσόπουλου από το... μακρινό 2007, θέτουν σε κίνδυνο τα δύο
ενημερωτικά ραδιόφωνα,ΘΕΜΑ 104.6 και NEWS247 88.6. Ως γνωστόν το ραδιόφωνο της 24 Media και εκείνο του Πρώτου Θέματος -μαζί με τους συνεργάτες τους στην περιφέρεια- έχουν κληθεί για να δώσουν εξηγήσεις στο ΕΣΡ, επειδή άλλαξαν τον χαρακτήρα του προγράμματος στις συχνότητες που εκπέμπουν. Αντί για «μη ενημερωτικό» πρόγραμμα, δηλαδή, εκπέμπουν ενημερωτικό, με εκπομπές, μαγκαζίνο, και δελτία ειδήσεων ανά ώρα.

Η αιτία των προβλημάτων του News247 88.6 και του Θέμα 104.6 είναι δύο διατάξεις στον νόμο Ρουσόπουλου (Ν. 3592/2007), τις οποίες επικαλείται το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Συγκεκριμένα, το άρθρο 5 παράγραφος 5 εδάφιο στ' που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «Ως ενημερωτικά Mέσα νοούνται εκείνα των οποίων το ημερήσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει τακτά πρωτότυπα δελτία ειδήσεων καθημερινά, πολιτικό σχολιασμό, και ενημερωτικές εκπομπές, όπως πολιτικής και οικονομικής επικαιρότητας [...]. Μη ενημερωτικά Mέσα θεωρούνται αυτά, το πρόγραμμα των οποίων δεν έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και αφορά αποκλειστικά σε ειδικούς τομείς ψυχαγωγίας και επιμόρφωσης, με περιεχόμενο όπως μουσικό, αθλητικές μεταδόσεις με ή χωρίς σχολιασμό αθλητικών ειδήσεων, προβολή ταινιών, εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ ή παιδικές εκπομπές, περιλαμβανομένων και των Mέσων που μεταδίδουν αποκλειστικά τηλεπωλήσεις [...].

Στους σταθμούς αυτής της κατηγορίας επιτρέπεται η ένταξη στο μεταδιδόμενο πρόγραμμά τους τίτλων ειδήσεων, κατ' ανώτατο όριο ενός λεπτού ανά ώρα, και με την προϋπόθεση ότι αναφέρουν τις αναγνωρισμένες πηγές από τις οποίες προμηθεύονται τις ειδήσεις». Το άρθρο 5 παράγραφος 13 αναφέρει πως «Όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις ηλεκτρονικών Mέσων ενημέρωσης υποχρεούνται μια μόνο φορά και εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός μηνός μετά από την πάροδο δύο μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος, να καταθέσουν στο Ε.Σ.Ρ. υπεύθυνη δήλωση για τον χαρακτήρα του προγράμματός τους, ως ενημερωτικού ή μη ενημερωτικού, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού. Το Ε.Σ.Ρ. ελέγχει τις εν λόγω δηλώσεις με βάση το πρόγραμμα που μεταδίδει ο σταθμός από τη δημοσίευση του παρόντος».

Με βάση την τελευταία διάταξη, οι συχνότητες του News247 Radio και του Θέμα FM είχαν δηλωθεί τότε ως μη ενημερωτικές, καθώς το 2007 εξέπεμπαν σε αυτές ο John Greek 88.6 -του ομίλου Γιαννίκου, με ελληνικά ποπ- και ο Athens Shock 104.6 -του Κυριάκου Καρτελιά, με το ίδιο ρεπερτόριο- αντίστοιχα. Σήμερα, λοιπόν, οι δύο ραδιοσταθμοί, που πλέον διαθέτουν νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς και έχουν ενημερωτικό πρόγραμμα, δεν μπορούν να αλλάξουν το χαρακτήρα των συχνοτήτων τους και πρέπει να μείνουν «κολλημένοι» σε εκείνον που δήλωσαν πριν... 12 χρόνια. O News247 88.6 έχει 25 άτομα στο πρόγραμμά του και το Θέμα 104.6 33 άτομα, χώρια τους τεχνικούς, τους διοικητικούς, και τη συντακτική ομάδα τους. Με τους δύο ομίλους να επένδυσαν χρήματα σε αυτά τα εγχειρήματα. Πέραν του ότι αποτελούν δύο παραπάνω «φωνές» ενημέρωσης, συμβάλλοντας έτσι στον πλουραλισμό.

Κι εδώ μπαίνουν τα κρίσιμα ερωτήματα. Να σταματήσουν να εκπέμπουν ενημερωτικό πρόγραμμα υπό την απειλή κυρώσεων από το ΕΣΡ; Ή να συνεχίσουν να λειτουργούν χάριν της πολυφωνίας; Να κλείσουν και να το «γυρίσουν» σε μουσικό πρόγραμμα με απολύσεις ή να λειτουργήσουν ως έχουν; Ποιος θα απαντήσει: να τηρηθεί η νομιμότητα και να υπάρχει σφαγή εργαζομένων ή να παρανομήσουμε και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας;

Πηγή:  E-tetradio.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !