Τι γίνεται με την κατανομή των συχνοτήτων...


Ο νέος Εθνικός Κανονισμός Κατανομής Συχνοτήτων, που εγκρίθηκε με υπουργική απόφαση τον
προηγούμενο μήνα, κοινοποιήθηκε και συζητήθηκε με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τους ιδιοκτήτες των καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας, την ΕΡΤ, τις τηλεπικοινωνίες, την ΕΕΤΤ αλλά και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η εσωτερική αυτή διαβούλευση είναι αναγκαία πριν προχωρήσει το επόμενο βήμα, που είναι η μετακίνηση της ελεύθερης τηλεόρασης και των επικοινωνιών του Στρατού στο νέο μειωμένο φάσμα, ώστε να δοθεί το Ψηφιακό Μέρισμα ΙΙ στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών για την ανάπτυξη του 5G.

Ο νέος Εθνικός Κανονισμός Κατανομής Συχνοτήτων περιλαμβάνει την κατάργηση της ζώνης των 694 – 790 MHz (συχνότητα από την 51η ως και την 60ή στα UHF) για το τηλεοπτικό ψηφιακό σήμα, ενώ αποδεσμεύει και τη ζώνη συχνοτήτων 758 – 790 MHz (συχνότητες 59 – 60 στα UHF) από τις επικοινωνίες των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες παίρνουν τις ζώνες 694 – 703 και 736 – 758 MHz. Πρακτικά οι τηλεοπτικοί σταθμοί, μέσω των δύο παρόχων δικτύου, της ΕΡΤ και της Digea, είναι υποχρεωμένοι να μετακινηθούν από τις αρχές του 2020 στο μειωμένο φάσμα, κάτω από την 49η συχνότητα στα UHF, συχνότητες που δεν επαρκούν σε καμια περίπτωση για όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η τεχνολογία μετάδοσης DVB-T2, η οποία επιτρέπει την εκπομπή περισσότερων τηλεοπτικών προγραμμάτων σε λιγότερες συχνότητες.

Η Δεύτερη Ψηφιακή Μετάβαση σημαίνει νέες επενδύσεις σε πομπούς για τους παρόχους δικτύου ΕΡΤ και Digea και αγορά νέων αποκωδικοποιητών για τους πολίτες! Μέχρι στιγμής έχει συμφωνηθεί με τους αρμόδιους φορείς η απονομή των μειωμένων συχνοτήτων, για τα υπόλοιπα βήματα απαιτείται χρόνος, καθώς η ΕΕΤΤ έχει αναγγείλει τη διενέργεια νέων τεχνοοικονομικών μελετών.

ΑΠΟ Typologies.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια