Survivor: Το τελεσίγραφο του ΣΚΑΪ ,οι πρώτες απολύσεις, και το χρεωμένο κανάλι του Ατζούν


Η φετινή χρονιά δεν είναι η καλύτερη για τον Τούρκο παραγωγό ,Ατζούν Ιλιτζαλί, όχι μόνο λόγω
"ελληνικού" Survivor αλλά και γιατί το κανάλι, TV8, που κατέχει στην Τουρκία, δεν πάει καλά σε τηλεθέαση και σημειώνει ζημιές. Ας ξεκινήσουμε από την Ελλάδα, στην οποία είναι ο τρίτος χρόνος που μέσω του ΣΚΑΪ φτάνουν στους τηλεοπτικούς δέκτες μας τηλεοπτικά προγράμματα όπως το Survivor, My Style Rocks, Voice, Power of Love και Ελλάδα Έχεις Ταλέντο.

Το Survivor έφερε για δύο χρόνια υψηλότατα νούμερα τηλεθέασης (με ρεκόρ δεκαετίας για την ελληνική τηλεόραση την πρώτη χρονιά), αλλά φέτος με πολλή προσπάθεια αγγίζει το 18% τις καλές μέρες, με το κόστος του να είναι ,όμως, απαγορευτικό για το κανάλι του Φαλήρου. Όπως έμαθα ο Τούρκος παραγωγός, φέτος, έχει υπογράψει ένα κλιμακωτό συμβόλαιο με τον ΣΚΑΪ, σύμφωνα με το οποίο ο ΣΚΑΪ θα πρέπει να πληρώνει από 120 έως 200.000 ευρώ το επεισόδιο. Στα χαμηλά νούμερα τηλεθέασης δηλαδή το κόστος του επεισοδίου είναι 120.000 ευρώ, ενώ αν η τηλεθέαση κορυφωθεί σε επίπεδα "Ντάνου" το κόστος θα φτάνει τα 200.000 ευρώ ανά επεισόδιο. Όλα τα έξοδα φυσικά είναι του Τούρκου παραγωγού και ο ΣΚΑΪ παίρνει έτοιμο το επεισόδιο μέσω δορυφόρου.  Στη φετινή ,λοιπόν, χρονιά και με τα χαμηλά νούμερα τηλεθέασης, ο μεν ΣΚΑΪ πληρώνει το ελάχιστο κόστος (περίπου μισό εκ. ευρώ την εβδομάδα), ο δε Ιλιτζαλί κερδίζει το ελάχιστο κέρδος.

Από αυτό όμως το deal και οι δύο πλευρές δεν είναι ευχαριστημένες.  Ο Τούρκος είναι λογικό να μην είναι ευχαριστημένος με τα λιγότερα δυνατά έσοδα, αφού η παραγωγή είναι πράγματι ακριβή, ενώ ο ΣΚΑΪ φαίνεται να πληρώνει "λίγα", αλλά δύσκολα μπορεί να κερδίζει μισό εκατομμύριο ευρώ την εβδομάδα από τα διαφημιστικά έσοδα.  Κοινώς το φετινό Survivor φέρνει αυξανόμενες ζημίες σ' ένα κανάλι που δεν είχε συνηθίσει να πετά χρήματα και μάλιστα να μην μπορεί να διακόψει αυτή τη σχέση ζημίας με την εταιρεία παραγωγής.

Η πράξη δε βγαίνει για κανέναν και αυτός είναι ίσως ο λόγος που πλέον ο Τούρκος σκέφεται να ολοκληρώσει το πρότζεκτ νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό που ήταν μέσα Ιουλίου, αλλά με τίποτα νωρότερα από τις αρχές Ιουνίου. Σύμφωνα μάλιστα με μαρτυρίες ήδη ο Τούρκος έχει αρχίσει τις απολύσεις στον Άγιο Δομίνικο, με αρκετά άτομα από την παραγωγή να έχουν επιστρέψει στις πατρίδες τους ενώ υπάρχουν γενικότερα περικοπές.

Ο ΣΚΑΪ πιέζει και είναι λογικό να θέλει να τελειώνει από την μαύρη τρύπα των εξόδων στον προγραμματισμό του, αλλά το ισχυρό συμβόλαιο με την Acun Medya, όπως και το περιορισμένο cash flow που το αναγκάζει να "χρωστά" χρήματα στον Ιλιτζαλί, δύσκολα θα φέρουν έναν βελούδινο χωρισμό.  Αν κάποιος ξέρει πότε θα λυθεί αυτός ο γόρδιος δεσμός είναι μόνο οι δικηγόροι των δύο πλευρών και κανένας άλλος, παρουσιαστής, σκηνοθέτης ή παίκτης. Υπάρχει από το ΣΚΑΪ τελεσίγραφο να ανέβουν τα νούμερα μέχρι το Πάσχα, αλλά υπάρχει και ένα ισχυρό συμβόλαιο με ρήτρες.

Πάμε τώρα στην γείτονα χώρα και στο κανάλι ,TV8, συμφερόντων Ιλιτζαλί. Σύμφωνα με τα όσα γράφονται στην Τουρκία, το TV8 αντιμετωπίζει πολλά οικονομικά προβλήματα με τα χρέη του να είναι υπέρογκα. Aρχική κίνηση του Ατζούν Ιλιτζαλί, ήταν να πουλήσει μέρος των μετοχών του στην εταιρεία, Dogus. Η Dogus είναι πολυεθνική εταιρεία, κατέχει μεταξύ άλλων την τουρκική ομάδα μπάσκετ της Φενέρμπαχτσε και ξέρει από media αφού έχει στην κατοχή της και ένα ακόμη κανάλι.

Ο Ατζούν Ιλιτζαλί, κοστολογεί το κανάλι του περισσότερο από 200 εκ. αμερικάνικα δολλάρια, μια πολύ υψηλή τιμή για την αγορά ακόμα και της Τουρκίας. Εταιρείες από την Ελβετία και το Αζερμπαϊτζάν συζητούν με τον Τούρκο παραγωγό και καναλάρχη, αλλά, όπως γράφουν στην Τουρκία, έως τώρα δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή για να πωληθούν οι μετοχές του Ιλιτζαλί.

Στέφανος Κωνσταντινίδης /  Gossip-tv

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια