Νίκος Μάνεσης: Μέχρι και ανταλλάγματα δίνονται για να γράφουν θετικά σχόλια...

Ο Νίκος Μάνεσης  μιλάει στο Tvnea.com για τα νούμερα τηλεθέασης, ενώ δεν διστάζει να καταγγείλει και παρουσιαστές για εκβιασμό ή και δωροδοκία.

*Είστε από τους ανθρώπους που τα νούμερα τηλεθέασης τον αγαπούν πολύ. Πιστεύετε σ’ αυτά; Σας ρωτώ γιατί πολλοί τα αμφισβητούν...
ΑΠ. Όταν ξεκινάω κάτι , δεν λέω ξεκινάω να κάνω κάτι για να με αγαπήσουν οι τηλεθεατές. Οτιδήποτε κι αν κάνω , προσπαθώ να είμαι ο εαυτός μου. Θεωρώ πολύ ειλικρινές το να είσαι ο εαυτός σου. Χαίρομαι που ο εαυτός μου σε κάποιους αρέσει .Δεν αρέσει σε όλους, αλλά σε κάποιους, και είναι αρκετοί . Εμένα αυτό με συγκινεί και με ικανοποιεί . Σημαίνει ότι κάποιοι αναγνωρίζουν τις ειλικρινείς προθέσεις. Δεν είναι ο αρχικός στόχος, αλλά όταν
επιτυγχάνεται ένα τέτοιο γεγονός νιώθω βαθύτατα υποχρεωμένος . Θα ήμουνα ιδιαίτερα ικανοποιημένος αν δεν υπήρχαν οι αναγκαίες μετρήσεις, διότι πολλές φορές ξεφεύγουμε - δεν μιλάω για εμένα ούτε για την πλειονότητα των τηλεοπτικών. Αλλά κάποιοι ξεφεύγουν, είναι ένα αναγκαίο κακό . Κακά τα ψέματα , αν δεν σε ευνοούν τα νούμερα τηλεθέασης ,δεν θα μπορείς να έχεις δουλειά.

*Όταν λέτε ξεφεύγουμε;
Απ. Όταν λέω ξεφεύγουμε εννοώ για παράδειγμα ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα κάποιοι αγωνιούντες συνάδελφοι (άντρες, γυναίκες) φτάνουν μέχρι το σημείο να προσπαθούν να επηρεάσουν εσάς , ενημερωτικές ιστοσελίδες.


*Τα κανάλια πλέον κινούνται με βάση μόνο το κοινό 18/54. Εσάς, ποιο κοινό σας ενδιαφέρει;
Απ. Έχουν αποφασίσει οι ιδιοκτήτες των καναλιών μαζί με τους διαφημιστές, ότι παρουσιάζει τεράστιο εμπορικό ενδιαφέρον , δικαίως ή αδίκως, το κοινό 18/54. Αυτό είναι το κοινό το οποίο προσμετράται ως επί το πλείστον στις τηλεθεάσεις και με αυτά τα νούμερα θα μπορέσουμε ,καλώς ή κακώς επαναλαμβάνω, να μιλήσουμε . Από εκεί και πέρα βλέπω ότι καταβάλλεται μια προσπάθεια να βρούμε άλλες ηλικιακές ομάδες, να δούμε τι γίνεται στο σύνολο ,να δούμε τι γίνεται στις ηλικίες τον γυναικών, ανδρών , στα παιδιά . Είναι εργαλεία αποδοχής ή όχι τα νούμερα τηλεθέασης ,αλλά μην χαλάμε και τις καρδιές μας για την τηλεθέαση! Επαναλαμβάνω ότι υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι έχουν φτάσει στο σημείο να παραποιούν νούμερα τηλεθέασης για να αποδείξουν επιτυχίες. Το έχω βιώσει αυτό το πράγμα και το έχουμε βιώσει και στο παρελθόν. Ή τα αποδεχόμαστε τα νούμερα ή δεν τα αποδεχόμαστε. Αν κάποιος διαφωνεί , ας κάνει άλλη δουλειά, ή αν κάποιος διαφωνεί ,να πάει να τα βρει με την εταιρεία που έχει αναλάβει τις μετρήσεις. Μην φτάνουμε στα άκρα. Έχω απόλυτα βάσιμες πληροφορίες - δεν θα φτάσω ποτέ σε ονοματολογία- ότι εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει μέχρι και ο εκβιασμός ανθρώπων οι οποίοι δημοσιοποιούν τα νούμερα και ασχολούνται με την τηλεκριτική , και μιλάμε για εκβιασμό απίστευτο! Ή θα μου κάνεις αυτό που σου λέω ή θα σε κλείσω. Έχει αρχίσει ένα αλισβερίσι το οποίο είναι απίστευτο . Δεν ξέρω αν έχει πέσει στα αφτιά σας ή αν το έχετε υποστεί , και δεν θέλω να μου το πείτε , αλλά γνωρίζω πρόσωπα , πράγματα ,καταστάσεις που μέχρι και ανταλλάγματα δίνονται για να γράφουν θετικά σχόλια .Κάποιοι γίνονται πανελίστες , σε κάποιους προσφέρονται δουλειές , έτσι θα προχωρήσουμε; Κάποιοι το πηγαίνουν κι ένα βήμα παραπέρα. Αντί να κοιτάξουν να βελτιώσουν την εκπομπή τους για να τύχει ευρύτερης αποδοχής , γιατί θα μπορούσε να είναι καλό εργαλείο δουλειάς τα νούμερα, έχουν φτάσει στο σημείο να επιτίθενται σε άλλες εκπομπές , να κλέβουν καλεσμένους , να εκβιάζουν καλεσμένους ! Αν πάτε στον τάδε ή στην τάδε , εγώ θα σε καταστρέψω. Είναι ένα βρόμικο παιχνίδι που γίνεται. Μιας και μου δώσατε την ευκαιρία να μιλήσω για τα νούμερα, ξέρετε, εγώ δεν φοβάμαι να μιλήσω ανοιχτά. Το μόνο που δεν θα κάνω είναι να πω ονόματα διότι είμαι κύριος. Υπάρχει η ΕΣΗΕΑ, όποιος θέλει να προσφύγει εκεί πέρα, και υπάρχουν και οι εργοδότες . Υπάρχουν και οι διαφημιστικές εταιρείες, και οι εταιρείες μέτρησης. Είναι εν γνώσει εταιρειών και εργοδοτών τέτοια φαινόμενα , και καλό είναι να τα σταματήσουν γιατί δημιουργείται πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα , τεράστιο πρόβλημα . Αρχίζει και γίνεται ένα βρόμικο παιχνίδι και πρέπει να το σταματήσουμε γιατί εμείς δίνουμε καθημερινά εξετάσεις στους τηλεθεατές. Ο κόσμος εν μέρει έχει δίκιο, κάποιοι μας βρίζουν ως αλήτες και ρουφιάνους τους δημοσιογράφους . Σας ενημερώνω ότι υπάρχουν οι δημοσιογράφοι, υπάρχουν οι αλήτες, υπάρχουν και οι ρουφιάνοι .Απ‘ όλα τα φρούτα έχει ο μπαξές! Η δουλειά μας είναι δύσκολη .

*Υπάρχουν παρουσιαστές-δημοσιογράφοι-κανάλια , που παρεμβαίνουν τηλεφωνικά για να κατευθύνουν τους τηλεοπτικούς συντάκτες για τις ηλικιακές κατηγορίες κοινού. Πώς τους κρίνετε;
ΑΠ. Υπάρχουν εκπομπές που κάνουν στημένες συνεντεύξεις, υπάρχουν εκπομπές που κάνουν μαϊμού συνεντεύξεις , δεν είναι ανάγκη να είσαι επαγγελματίας δημοσιογράφος για να καταλάβεις ποιοι τα κάνουν αυτά, και υπάρχουν εκπομπές οι οποίες εκβιάζουν .Δεν ξέρω αν γίνεται και σε επίπεδο ιδιοκτησίας Μέσων ενημέρωσης. Δεν έχω στοιχεία επ' αυτού. Έχω στοιχεία επί προσώπων που εκβιάζουν για να βελτιώσουν τη θέση τους στην τηλεθέαση. Δεν βελτιώνεται η θέση στην τηλεθέαση μαγειρεύοντας νούμερα, παραποιώντας μάλλον νούμερα, γιατί έχουμε φτάσει στο σημείο να βγαίνουν δελτία Τύπου με παραποιημένα νούμερα. Το αντιλαμβάνεστε; Δεν βελτιώνονται οι θέσεις και οι τηλεθεάσεις με αυτό τον τρόπο. Εάν η εκπομπή την οποία κάνεις ,για κάποιους λόγους δεν αρέσει στους τηλεθεατές, δεν κάνεις αλλαγή στα νούμερα, κάνεις αλλαγή στη δομή της εκπομπής. Εδώ βιώνουμε το θέατρο του παραλόγου. Πάνε να εκβιάσουν, να επηρεάσουν, να πιέσουν, να δωροδοκήσουν ή να απειλήσουν κάποιους που ασχολούνται με τις τηλεθεάσεις, και το κάνουνε κατ' επάγγελμα γιατί έχουν ιστοσελίδες ή περιοδικά τηλεκριτικής ,καλόπιστης, καλοπροαίρετης ή και κακοπροαίρετης, ρε παιδί μου, πάνε να εκβιάσουν αντί να αλλάξουν την εκπομπή τους. Αυτό είναι λάθος. Συμβαίνει , θα συμφωνήσω μαζί σας ότι συμβαίνει ,και από εκεί και πέρα η ΕΣΗΕΑ ας είναι προσεκτικότερη. Ναι, συμβαίνουν αυτά τα ζητήματα, έχει υποπέσει στην αντίληψή μου και προσωπικά έχω συγκεκριμένα στοιχειά τα οποία, ξέρετε , εγώ σε πολύ λίγα πράγματα είμαι καλός, στα περισσότερα είμαι κακός . Στα πράγματα που είμαι καλός, είναι το ρεπορτάζ, οτιδήποτε λέω αποδεικνύεται. Το ξεκαθαρίζω αυτό το πράγμα.
Ξέρετε τι έχω πάθει στο παρελθόν; Θα σας πω κάτι δικό μου. Έχω ένα πολιτικό πρόσωπο ζωντανά μαζί μου και η εκπομπή είναι στον αέρα. Και κάποια στιγμή σε απέναντι εκπομπή βλέπω ζωντανά το ίδιο πολιτικό πρόσωπο, το οποίο το έχω δίπλα μου. Είναι συνέντευξη που είχε γίνει πριν από μεγάλο χρονικό διάστημα, προβάλλεται σαν ζωντανή, ενώ είναι βίντεο, απόσπασμα του αρχείου . Ο παρουσιαστής παίζει τα πλάνα, μιλάει το συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο το οποίο έχω εγώ, δίπλα μαζί μου ζωντανά, και υποδύεται ότι είναι ζωντανά σ’αυτόν! Αναγκάζομαι εγώ στον αέρα να πω, ''παιδιά η ώρα είναι τόσο και η ημερομηνία είναι η τόσο'' , για να καταλάβουν οι τηλεθεατές ότι σε εμένα είναι ζωντανά. Σας δίνω ένα μικρό αληθινό παράδειγμα, για να δείτε τις αλητείες οι οποίες γίνονται. Η οικονομική κρίση δημιούργησε και έφερε στην επιφάνεια πολλά προβλήματα . Η οικονομική κρίση έτρωσε τις αξίες όχι μόνο της ελληνικής κοινωνίας , όχι μόνο της πολιτικής, γιατί μπήκαν στη Βουλή κάποιοι οι οποίοι δεν θα πέρναγαν ούτε απ' έξω νύχτα κάποτε, αλλά και στην τηλεόραση . Συμβαίνουν τέτοια περιστατικά τα οποία είναι λυπηρά. Εμείς οι επαγγελματίες που ζούμε από αυτή τη δουλειά θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε , αν δεν μπορούν να τα αντιμετωπίσουν οι εργοδότες . Οι τηλεθεατές είναι ευάλωτοι, δεν γνωρίζουν αυτά τα πράγματα. Εμείς που τα γνωρίζουμε θα πρέπει να τους βάλουμε έναν φραγμό , διότι μετά δικαίως θα μας πετάνε πέτρες στον δρόμο!


Διαβάστε όλη τη συνέντευξη εδώ http://www.tvnea.com/2019/01/tvneacom_25.html

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια