XXXTV: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο - ΣΚΑΪ

9


Ο ΣΚΑΪ άλλαξε φέτος τα γραφικά και το λογότυπό του, μετά από 10 χρόνια περίπου!Νέα γραφικά, νέα idents, νέα σήματα καταλληλότητας από την αγγλική εταιρεία NOMINT και τον Tony Ζαγοραίο! Όλα καινούργια, καλαίσθητα, και επιτέλους με συνοχή! (Μπορείτε να δείτε όλο το πακέτο γραφικών εδώ).Εντύπωση (σε κάποιους) προκάλεσε η απόφαση του καναλιού να μεταφέρει το λογότυπο στην πάνω δεξιά πλευρά της οθόνης, απόφαση την οποία εγώ προσωπικά επικροτώ, αφού τα πιο πολλά ευρωπαϊκά κανάλια τοποθετούν το λογότυπό τους εκεί. Για μένα αυτή είναι η καταλληλότερη θέση διότι εκεί το σήμα δε χτυπάει στο μάτι τόσο πολύ. Επίσης, τα περισσότερα τηλεοπτικά δίκτυα και κανάλια στον κόσμο τοποθετούν το σήμα τους στην κάτω δεξιά ή αριστερή πλευρά της οθόνης (ABC, CBS, NBC, FOX κτλ)  Πράγμα που μπορεί πλέον να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα, αφού λόγω των οθονών 16:9, υπάρχει αρκετός χώρος για τους  υποτίτλους των ξένων προγραμμάτων και για το λογότυπο του κάθε καναλιού.

Μην ξεχνάμε πως ο Skai (σε λατινικούς χαρακτήρες) ήταν το πρώτο κανάλι που πήγε κόντρα "στο κατεστημένο" μεταφέροντας το λογότυπό του στην κάτω δεξιά πλευρά της οθόνης το 1999.Σήμερα, Οι αταίριαστοι, ΣΚΑΪ Καλημέρα, Σαββατοκύριακο με δράση, Goal χωρίς σύνορα, Ακραίως, Eco news και όλες οι ενημερωτικές εκπομπές που βγαίνουν από το ένα και μοναδικό studio του καναλιού με τις τεράστιες LED οθόνες!

+Τα idents των εκπομπών είναι άψογα, καλοσχεδιασμένα, καλοδουλεμένα. Είναι ευρωπαϊκών προδιαγραφών! Ο ΣΚΑΪ πάντα δίνει σημασία στα γραφικά των εκπομπών του (με εξαίρεση το φετινό ΣΚΑΪ ενημέρωση).

Μάλιστα, το 2013, οι τίτλοι έναρξης του Eco News, ήταν η πρώτη παραγωγή στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης που κατάφερε να κερδίσει το χρυσό στο παγκόσμιο συνέδριο design "PromaxBDA Global Excellence".
+Τα σουπεράκια των εκπομπών του καναλιού πάντα ξεχωρίζουν και είναι τα μόνα από ελληνικό κανάλι που πάνε να αγγίξουν αυτά των σύγχρονων καναλιών του εξωτερικού σε καλαισθησία και πρωτοπορία . Εξάλλου, είναι πλέον τα μόνα (από ελληνικό ιδιωτικό κανάλι) στα οποία χρησιμοποιείται τρισδιάστατη κίνηση!

-Ωστόσο, και ο ΣΚΑΪ (μαζί με σχεδόν όλα τα ελληνικά κανάλια) συμπιέζει της γραμματοσειρές κάνοντας την υπόλοιπη δουλειά που έχει γίνει να χάνει αισθητικά.-Επίσης, η άσπρη μπάρα ειδήσεων κάτω από τα σουπεράκια των Ειδήσεων, του Σήμερα, του Σαββατοκύριακου με δράση και άλλων εκπομπών όπως είναι αναμενόμενο δεν είναι δυνατόν να ταιριάζει με όλα τα γραφικά και θα έπρεπε να αλλάζει γραμματοσειρά και χρώμα.+Το κεντρικό (και μοναδικό) στούντιο του ΣΚΑΪ ήταν το πιο εντυπωσιακό studio που δημιουργήθηκε στην ελληνική τηλεόραση. Την εποχή που βγήκε στον αέρα (το 2008) έφερε επανάσταση στα ελληνικά δεδομένα. Ήταν το πρώτο studio με τεράστιες γιγαντοοθόνες που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από πολλές εκπομπές, αλλάζοντας απλά τα γραφικά των οθονών και κάποια σκηνικά.

image: barco.com

-Πλέον όμως παρουσιάζει σημάδια παλαιότητας. Οι γραμμές που διαχωρίζουν τις οθόνες είναι  πιο εμφανείς, ενώ το άσπρο πάτωμα σε πολλές εκπομπές είναι...κατεστραμμένο.

Ώρα για μια αλλαγή! Ώρα ο ΣΚΑΪ να ξαναφέρει την καινοτομία στην Ελλάδα, ίσως με ένα μεγαλύτερο στούντιο,  με περισσότερες οθόνες...

Ειδήσεις

-Ενώ παλαιότερα ο ΣΚΑΪ έδινε έμφαση στην εικόνα των ειδήσεών του, πλέον αυτό δε συμβαίνει. Οι ειδήσεις κατήντησαν το αποπαίδι του. Καμία συνοχή! Τίτλοι έναρξης από το 2015, τίτλοι αθλητικών και καιρού από το 2008, γραφικά για τις οθόνες του πλατό που δεν έχουν καμία συνοχή με τους τίτλους.


-Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων βλέπουμε τη Σία Κοσιώνη καθιστή σε ένα τραπέζι (σαν να περιμένει να τις φέρουν το φαγητό) και τους τίτλους να πέφτουν πάνω του!Ο ΣΚΑΪ παλιά χρησιμοποιούσε στις ειδήσεις μέχρι και augmented reality (δηλαδή εικονική πραγματικότητα με τρισδιάστατα εφέ μέσα στο studio). Πλέον αδιαφορεί...

Ωστόσο ,γνωρίζω πως η NOMINT (η εμπνεύστρια εταιρεία των φετινών γραφικών του καναλιού), δημιούργησε γραφικά και για τις ειδήσεις. Οπότε αναμένω αλλαγές!

Πολλά +++++ στον ΣΚΑΪ αφού είναι το μόνο ιδιωτικό κανάλι που χρησιμοποιεί το "Ειδήσεις" και όχι το "NEWS" στην ονομασία των... ειδήσεών του!

Μαζί σουΗ φετινή εκπομπή της Τατιάνας δεν είναι αυτή που θα περίμενε κανείς, δεδομένου ότι μετακόμισε σε ένα μεγάλο και τεχνολογικά καινοτόμο κανάλι. Το πλατό είναι σχεδόν το ίδιο με πέρυσι. Οι τίτλοι έναρξης είναι καλύτεροι από τους προηγούμενους αλλά συνηθισμένοι και  σίγουρα όχι επιπέδου ΣΚΑΪ. Τα σουπεράκια είναι χαμηλής αισθητικής και φορτωμένα.  Πιστεύω πως αυτό έχει να κάνει με το studio του Εpsilon, από όπου βγαίνει η εκπομπή, και τις χαμηλές τεχνολογικές δυνατότητές του. Είναι σαν ο ΣΚΑΪ να μεταδίδει μια εκπομπή άλλου καναλιού...

Όσο έχω εσένα

Η πρώτη απόπειρα από τον ΣΚΑΪ για σειρά δεν είναι επιτυχημένη. Όταν φέτος το κοινό έχει συνηθίσει σε καλογυρισμένες σειρές όπως το "Γυναίκα χωρίς όνομα" και το "Η επιστροφή", η απόπειρα του ΣΚΑΪ φαντάζει φτωχή σε επίπεδο παραγωγής, σεναριακά και σκηνοθετικά.  Γι' αυτό δεν έχει τύχει θερμής υποδοχής!

My Style RocksΜοιάζει με κάτι που απλά ένα κανάλι μεταδίδει για να γεμίσει τις ώρες του. Δεν κινείται σε γρήγορους ρυθμούς και διαρκεί υπερβολικά πολύ. Οι γραμματοσειρές με σκίαση που χρησιμοποιούν σκοτώνουν! Ωστόσο ,είναι σαφώς καλύτερο από το Power of love, δηλαδή ενός fake reality της δεκαετίας του '90. Τουλάχιστον γυρίζεται στην Ελλάδα και όχι στα χιλιο-χρησιμοποιημένα, φθαρμένα ,και παλιομοδίτικα στούντιο του καναλιού TV8 της Τουρκίας (βλ. My man can και Power of love).

Voice και Ελλάδα έχεις Ταλέντο.

Τα studios και η παραγωγή είναι σαφώς καλύτερα από τα αντίστοιχα του ΑΝΤ1, ωστόσο, βασίζονται σε συγκεκριμένα ξένα concept, οπότε ακολουθούν αυστηρές προδιαγραφές και κατευθύνσεις ως προς τον τρόπο παραγωγής αλλά και αισθητικής.


Χρήστος Παπαδημητρίου @xppdm
Δημοσίευση σχολίου

9Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

 1. Δεν βγήκες 2 εβδομάδες και μας είχε λείψει η στήλη σου. Πάντως πως θα βγάλεις σεζόν αφού η στήλη σου ασχολείται με τις κριτικές σου στα κανάλια; Ε δεν έχουμε και τόσα πολλά. Αστειεύομαι. Κάτι θα βρεις να σχολιάσεις. Συγχαρητήρια για άλλη μια φορά για την πολύ καλή σου στήλη και την αντικειμενική σου κριτική. Καλή εβδομάδα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Να αναφερθεί επίσης ότι παρόλο που όταν ξεκίνησε ο Σκάι ήταν πρωτοπόρο τεχνολογικα, πλέον δεν μπορεί να κάνει σωστή διαχείριση της εκπομπής σε hd.
  Ακόμα και ο Αντ1 αν εξαιρέσουμε τις vhs ταινίες και την ενημέρωση έχει βγάλει το πρόγραμμα σε hd. Ο Σκάι έδειχνε το survivor upscaled γιατί δε μπορούσαν να περάσουν τους χαρακτήρες στην οθόνη! Star δε θα γίνουν ποτέ! δ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. 1:42 αυτό που λες γίνοταν μέχρι πέρυσι από τον Σεπτέμβριο βγάζει κανονικά native HD ροή με hd γεννήτρια χαρακτήρων ανεξάρτητη από την sd.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ε καλα όχι και οτι οι παραγαγώγη υου ΣΚΑΙ στο Voice είναι καλύτερη απο του ΑΝΤ1... χαχαχαχα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Πολύ σωστά όλα τα παραπάνω! Αν έβγαζαν την Τατιάνα από τις 11.30 και την έβαζαν μετά το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων θα έκαναν ακόμη καλύτερα νούμερα (και η εκπομπή και το καναλι). Επίσης το my style rocks θα πρέπει να περιοριστεί στις 2 ώρες (ειδικά με τη Σπυροπούλου στην παρουσίαση).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @1.59 είναι όμως μακράν καλύτερη η κριτική επιτροπή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Πραγματικά το (ενα και μοναδικό) στούντιο του ΣΚΑΙ ήταν και ειναι πολύ προηγμένο και δίνει άπειρες δυνατότητες για την αξιοποίηση του, σε συνδυασμό με την τεχνολογία. Είναι και λόγος που μαρεσει να βλέπω ειδήσεις στο κανάλι. Η ανωτερώτητα της ποιότητας.
  Οφείλω όμως να παραδεχτώ οτι σα να υπαρχει μια απόκλιση απο αυτόν το στόχο τελευταία. Μου φαίνεται οτι λίγες κινήσεις γίνονται για να παραμένει "φρέσκο" το στούντιο. Σα να έχει γίνει λίγο συμβατικό σαν τα άλλα καναλια.
  Οσο για την Τατιάνα, επιβάλλεται αναβαθμιση εικονας ΧΘΕΣ!
  Σε ΣΚΑΙ και ΣΤΑΡ χαίρεσαι να βλέπεις μεγάλα σοου και ταινίες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Προσωπικά θεωρώ οτι το πιο ωραίο στούντιο ειδήσεων είναι του Alpha. Του Σκάι πλέον δείχνει φτηνό...Οσο για την εικόνα την καλύτερη εικόνα σε HD έχει προτίστως το star και ακολουθούν ο alpha και πλέον και ο antenna...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !