Ξανά θύμα ο Έντυπος Τύπος...

0

Την ώρα που άνοιξε με θεαματικό τρόπο το ζήτημα της ενίσχυσης του Τύπου μετά τις κυβερνητικές δηλώσεις για ενίσχυση ύψους 15 εκατ. ευρώ, μέσω διαφήμισης φορέων του Δημοσίου, επανέρχεται η μνημονιακή υποχρέωση της κατάργησης των κρατικών δημοσιεύσεων στις εφημερίδες, κεντρικές και περιφερειακές, από το 2021. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταργήσει διατάξεις του ν. 4281/2014, στον οποίο προβλέφθηκε η διατήρηση δημοσίευσης στα περιφερειακά Μέσα.

Το πρόβλημα του έντυπου Τύπου φέρεται να αντιμετωπίζεται πρόχειρα για μία ακόμη φορά και χωρίς να υπάρχει διάθεση συνολικής παρέμβασης. Οι υποσχέσεις για άμεση επιδότηση των εφημερίδων με επί πλέον διαφημιστικά κονδύλια 10 εκατ. ευρώ για τον έντυπο Τύπο και 5 εκατ. για τις διαδικτυακές ειδησεογραφικές σελίδες, κατά έτος, έχουν σκοντάψει στο υπουργείο Οικονομικών. Όπως επίσης και η υποσχόμενη μείωση του ΦΠΑ στην πώληση των εφημερίδων. Από την πλευρά της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρθηκε το επιχείρημα πως οι εφημερίδες ωφελήθηκαν από την κατάργηση του φόρου 5% για τον ΕΦΚΑ από τις πωλήσεις των εντύπων.

Η κατάργηση αυτή δεν ωφελεί πρακτικά τις εφημερίδες. Πρόβλημα φέρεται να υπάρχει και στη δέσμευση της επί πλέον κρατικής διαφήμισης μέσω των υπουργείων και των φορέων του Δημοσίου. Το ποσό των 10 συν 5 εκατ. ευρώ δεν θα δοθεί στον Τύπο αλλά στις διαφημιστικές εταιρείες, με τη γνωστή μέθοδο του Δημοσίου, για να το «επενδύσουν» στον Τύπο, παρακρατώντας σημαντικά ποσά μέσω του επαχθούς καθεστώτος των επιβραβεύσεων.

Την προπερασμένη Πέμπτη, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Λευτέρης Κρέτσος, είχε συνάντηση με την Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Από την πλευρά της ΕΙΗΕΑ τέθηκαν και πάλι όλα τα αιτήματα για την ενίσχυση του έντυπου Τύπου και επισημάνθηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν στον τρόπο που επέλεξε η κυβέρνηση να επιδοτήσει τις εφημερίδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε τη νέα οδηγία με την οποία τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ για τα ηλεκτρονικά βιβλία και τον Τύπο. Με την υιοθέτηση αυτής της οδηγίας εκλείπει και το επιχείρημα του υπουργείου Οικονομικών πως δεν μπορεί να μειωθεί ή να μηδενισθεί ο ΦΠΑ για τον έντυπο Τύπο. 

Για το θέμα της επερχόμενης κατάργησης των κρατικών δημοσιεύσεων στον Τύπο κατατέθηκε ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών από 10 βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι αναφέρονται στην «επαπειλούμενη κατάργηση των κρατικών δημοσιεύσεων στον επαρχιακό Τύπο». Στη συνάντηση που έγινε πριν από λίγες μέρες, οι εκπρόσωποι των δύο Ενώσεων περιφερειακού Τύπου, του ΣΗΠΕ και της ΕΙΕΤ, ζήτησαν «την εξαίρεση του περιφερειακού Τύπου από τη διενέργεια μειοδοτικών διαγωνισμών και την υποβολή προσφοράς προκειμένου να γίνονται δημοσιεύσεις του Δημοσίου». Αίτημα που θα εξεταστεί, κατά τη δήλωση του προέδρου της Αρχής, και θα επιδιωχθεί μια τετραμερής συνάντηση ώστε να λάβουν μέρος και τα εμπλεκόμενα υπουργεία.

Typologies

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !