«Το Στοίχημα»: Είδαμε την πρεμιέρα της παράστασης!

Unknown
0

Τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα της παράστασης «Το Στοίχημα», στο θέατρο Ραντάρ.

Παρόλο που οι καιρικές συνθήκες κάθε άλλο παρά ιδανικές ήταν, το θεατρόφιλο κοινό, που εντοπίζει αμέσως τις εξαιρετικές παραστάσεις, γέμισε ασφυκτικά το θέατρο Ραντάρ στην πρεμιέρα του έργου της Χρύσας Αποστολάτου.


Τι γίνεται όταν ο Δον Κιχώτης, η Μήδεια, ο Ρωμαίος με την Ιουλιέτα και ο Φάουστ βρεθούν καλεσμένοι ενός διάσημου συγγραφέα; Με λίγο καλό κρασί οι καρδιές ανοίγουν και οι κλασικοί ήρωες εξωτερικεύουν τις πιο μύχιες σκέψεις τους. Οι χαρακτήρες ξεδιπλώνονται μπροστά στον θεατή που παρακολουθεί μια άλλη διάσταση των πασίγνωστων πρωταγωνιστών, μέσα από μια οπτική που του επιτρέπει να τους κατανοήσει, να ερμηνεύσει τις πράξεις και τη συμπεριφορά τους. Οι ιστορίες τους τραγικές - από εκείνες που κανείς δε θέλει να ζήσει - που όταν μπλέκονται τους φέρνουν στα όριά τους.

Ποια δύναμη κινητοποιεί τον κάθε ήρωα; Ποια κάρτα Ταρώ καθορίζει τη ζωή του; Ο συγγραφέας στέκεται απέναντι από τους ήρωές του, ακούει προσεκτικά τα θέλω τους, ψυχαναλύει και τους ψυχογραφεί με στόχο να συνθέσει μια νέα ιστορία, ένα νέο έργο με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Αρωγός του ένας μουσικός, που τον επικαλείται όπως ο αρχαίος ποιητής τη μούσα, προκειμένου να εμπνευστεί. Όταν πια καταφέρνει να κατανοήσει απόλυτα τον Δον Κιχώτη, τη Μήδεια, τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα και τον Φάουστ, όταν πια έχει φτιάξει έναν καινούριο μύθο, οι ήρωες παίρνουν τα ηνία της ιστορίας στα χέρια τους και ξεφεύγουν από τον έλεγχό του.



Το κείμενο της Χρύσας Αποστολάτου είναι βαθιά φιλοσοφικό, ψυχογραφικό, με σπουδαία νοήματα. Απογυμνώνοντας τους πρωταγωνιστές και φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με τον ίδιο τον εαυτό τους, ενθρονίζει τα προσωπικά κίνητρα και τις επιδιώξεις σε πρωταρχικό και καθοριστικό παράγοντα της ανθρώπινης συμπεριφοράς, που, μάλιστα, εμφανίζονται να έχουν διαχρονικότητα ανά τους αιώνες. Οι πρωταγωνιστές τελικά ενθαρρύνονται να σκηνοθετήσουν την ίδια τους τη ζωή μέσα από τις επιλογές και τις προτεραιότητές τους.


Τα σύμβολα έχουν σημαντικό ρόλο στο θεατρικό έργο της Χρύσας Αποστολάτου και τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία. Ακόμα και η μονομαχία που στήνεται επί σκηνής, αντανακλά την εσωτερική πάλη που βιώνει ο καθένας, όταν καλείται μέσα από τις προσωπικές του επιλογές να καθορίσει τον τρόπο ζωής του. Σημαντικό προτέρημα του κειμένου αποτελεί, επίσης, το γεγονός πως διατηρεί το ενδιαφέρον του κοινού αμείωτο από την αρχή μέχρι το τέλος, με συνεχείς ανατροπές και αποκαλύψεις.


Η σκηνοθεσία είναι ευρηματική, με ρυθμό και ατμόσφαιρα. Δημιουργεί, επίσης, την αίσθηση πως η σκηνή είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι είναι στην πραγματικότητα και έχει κινηματογραφικό χαρακτήρα. Οι μουσικές επιλογές είναι ιδιαίτερα εύστοχες και η παρουσία του μουσικού(Σταύρος Παργινός) σε όλη τη διάρκεια της παράστασης, ευφυής.


Ερμηνευτικά, ξεχωρίζει η Μαρία Μαυροματάκη στον ρόλο της Μήδειας. Ακριβής, με αυστηρότητα, αποδίδει έναν αρνητικό χαρακτήρα, με τρόπο που γίνεται απόλυτα κατανοητός και τελικά συμπαθής, αναδεικνύοντας με το υποκριτικό της ταλέντο τη δύναμη του κειμένου.

Εξαιρετικός ο Σπύρος Ξένος στον ρόλο του συγγραφέα, χωρίς περιττές υπερβολές, διατηρώντας μια ισορροπία στην ερμηνεία του.

Ο Ανδρέας Μαριάνος ή αλλιώς Δον Κιχώτης καταφέρνει να μεταφέρει την ευγένεια και τον ρομαντισμό του χαρακτήρα που υποδύεται στην ερμηνεία του, η οποία χαρακτηρίζεται από μια ήρεμη δύναμη, μια γλύκα, ικανή να κάνει τον θεατή να πιστέψει σε ανώτερα ιδεώδη.

Η Άννα Λούνα Λούβαρη (Ιουλιέτα) και ο Δημήτρης Κακαβούλας (Ρωμαίος) δένουν απόλυτα και φυσικά μεταξύ τους, μεταφέρουν την αθωότητα, τον νεανικό ενθουσιασμό και τον απόλυτο έρωτα επί σκηνής.

Ο Νίκος Αναστασόπουλος ερμηνεύει τον Φάουστ υποβλητικά, «σκοτεινά», ακριβώς όπως αρμόζει στον χαρακτήρα αυτό.

Ρόλος – έκπληξη η χαρτορίχτρα (Σύνθια Μπαγιώκου/ Κατερίνα Ζαχαροπούλου). 


Μια παράσταση πρωτότυπη, ατμοσφαιρική, πολυεπίπεδη, που πάλλεται ανάμεσα στο παρόν και το μέλλον, ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, τη λογική και την τρέλα. Μια παράσταση που αγγίζει θέματα διαχρονικά, ανθρώπινα και δίνει τροφή για σκέψη.
Ίσως και να μπορεί να μας αλλάξει τον τρόπο σκέψης.

Πάμε «Στοίχημα»;

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Κείμενο – Σκηνοθεσία – Μουσική: ΧΡΥΣΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΥ
Σκηνικά – Κοστούμια – Βίντεο: ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Kίνηση: ΗΛΙΑΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Βοηθός σκηνοθέτη : ΣΕΛΗΝΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Παίζουν οι ηθοποιοί με τη σειρά που εμφανίζονται:
Συγγραφέας: ΣΠΥΡΟΣ ΞΕΝΟΣ
Μουσικός: ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ
Δον Κιχώτης – Κάρολος: ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΙΑΝΟΣ
Ιουλιέτα – Ιουλία: ΑΝΝΑ ΛΟΥΝΑ ΛΟΥΒΑΡΗ
Ρωμαίος – Ρόμπερτ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΚΑΒΟΥΛΑΣ
Φάουστ – Φρανκ: ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Μήδεια – Μάριαν – Ψυχίατρος: ΜΑΡΙΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΑΚΗ
Χαρτορίχτρα: ΣΥΝΘΙΑ ΜΠΑΓΙΩΚΟΥ / ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Επικοινωνία: ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΓΟΥΡΟΥ
Φωτογραφίες: ΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΗΣ
Παραγωγή: ΕΙΚ’ΑΣΜΑ – Εταιρεία Μουσικού Θεάτρου

ΘΕΑΤΡΟ ΡΑΝΤΑΡ
20 μέτρα από σταθμό Μετρό «Άγιος Ιωάννης», Πυθέου 93, Πλατεία Αγίου Ιωάννη

Από 28/11 κάθε ΔΕΥΤΕΡΑ και ΤΡΙΤΗ
Ώρα έναρξης: 21.00
Διάρκεια: 105‘ με διάλειμμα

Τιμές εισιτηρίων: 12€, 10€ και 8€ (ομαδικό από 5 άτομα)

Γίνονται δεκτές οι ατέλειες ηθοποιών και οι κάρτες ανεργίας

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !