Η σεναριογράφος,Ντέλα Φώσκολου,στο Face2face του tvnea για το σίριαλ,ΖΩΗ ΜΟΥ:«Δεν μπορώ να κρίνω την απόφαση του STAR για τη ζώνη προβολής...»

0
Είναι μια σεναριογράφος που έχει βάλει τη δική της ,πολύτιμη σφραγίδα στις δυο μεγαλύτερες επιτυχίες της τηλεόρασης ,που ακούνε στο όνομα,«Καλημέρα Ζωή» και «Λάμψη».Κουβαλά στην πλάτη της μια τεράστια εμπειρία στον δύσκολο τομέα της μυθοπλασίας,που της δίνει αναμφίλεκτα το δικαίωμα να ξέρει καλύτερα από τον καθένα τι εστί καθημερινό σίριαλ.Είναι ,όμως,και μια σεναριογράφος που έχει μαθητεύσει δίπλα στον μετρ του είδους,Νίκο Φώσκολο,κι έτσι μέσα στο αίμα της κυκλοφορούν αναπόφευκτα ίχνη από τη μαεστρία του.Φέτος,η Ντέλα Φώσκολου έρχεται ξανά στις οθόνες μας ,αυτή τη φορά από τη συχνότητα του STAR,κι υπόσχεται να μας καθηλώσει μέσα από ένα επίσης καθημερινό,κοινωνικό σίριαλ,το «Ζωή μου».

Κυρία Φώσκολου, πώς είστε αυτή την περίοδο; 

''Δόξα τω Θεώ είμαι καλά, και περνάω μια περίοδο δημιουργική που με κάνει να νιώθω ακόμη καλύτερα''.

Λένε πως το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει, κ’ εσείς είστε ένα τρανό παράδειγμα που επαληθεύει αυτή τη λαϊκή ρήση. Πότε αλήθεια καταλάβετε πως θέλετε να ακολουθήσετε τα χνάρια του πατέρα σας, Νίκου Φώσκολου; 

''Πάντα μου άρεσε να γράφω και να δημιουργώ καταστάσεις από τη φαντασία μου, έναν μικρόκοσμο με μυρωδιές, γεύσεις και συναισθήματα... Όμως, ποτέ δεν είχα σκεφτεί να το κάνω σαν δουλειά, γιατί με φόβιζε η σύγκριση με τον πατέρα μου. Όταν άρχισε η «Λάμψη» αποφάσισα να κάνω ένα επεισόδιο για πλάκα, από περιέργεια, χωρίς φυσικά να ξέρει τίποτα ο πατέρας μου και χωρίς να σκοπεύω να του το δείξω. Όμως, το είδε, και όταν με ρώτησε αν θέλω να δοκιμάσω να γράψω και ξεκίνησα, τότε κατάλαβα πόσο πολύ μου αρέσει. Ήταν πραγματικά μαγευτικό, να βλέπω τους μικρόκοσμους που δημιουργούσα να παίρνουν σάρκα και οστά και να τους βλέπω να ζωντανεύουν στην οθόνη.Κι έτσι, γεννήθηκε ο έρωτας...''.
Είστε μια σεναριογράφος που-επιτρέψτε μου-πολλοί θα ζήλευαν να ήταν στη θέση σας, καθώς μεγαλώσατε –επαγγελματικά-δίπλα στον μετρ του είδους. Πώς είναι, άραγε, να μαθητεύεις δίπλα σε έναν τόσο σπουδαίο δημιουργό, που άνοιξε τη δική του ‘’σχολή’’ στη σεναριογραφία;

''Δύσκολο ,πιστέψτε με...Ειδικά αν είσαι και κόρη του και πιστεύει ότι πρέπει να σε κρίνει και να σου φέρεται πιο αυστηρά και πιο σκληρά απ’ όλους τους άλλους. Όμως, ήταν και τεράστιο δώρο γιατί έμαθα πάρα πολλά πράγματα,και δουλεύοντας μαζί του τόσα χρόνια, αλλά και μεγαλώνοντας δίπλα του.Βλέπεις, το γραφείο του ήταν στο σπίτι και από μικρή άκουγα πράγματα για τη δουλειά που έστω και αν δεν το καταλάβαινα τότε, γράφανε στο μυαλό μου, κι όταν άρχισα να δουλεύω τα βρήκα όλα μπροστά μου.Όλη αυτή η εμπειρία, επαγγελματικά, ήταν ένα τεράστιο, σπάνιο δώρο για μένα...''.
Ο αείμνηστος δημιουργός,Νίκος Φώσκολος

Ποια μυστικά και ποιες τεχνικές του Νίκου Φώσκολου έχει ενστερνιστεί κι εφαρμόζει η Ντέλα; 

''Μετά από 15 χρόνια δουλειάς δίπλα του, στο πλάσιμο των ιστοριών αλλά και στους διαλόγους, σίγουρα έχω μάθει πάρα πολλά. Μιλάμε για χιλιάδες επεισόδια που γράψαμε, μην ξεχνάμε ότι για χρόνια δούλευα παράλληλα και στα δύο έργα, μέχρι να αναλάβω μαζί του το σενάριο στο «Καλημέρα Ζωή»''.

Η «Λάμψη» και το «Καλημέρα Ζωή» είναι τα μακροβιότερα σίριαλ της ελληνικής τηλεόρασης που έγραψαν τη δική τους ιστορία. Τι ήταν εκείνο που τα έκανε να διατηρηθούν τόσα χρόνια στην οθόνη του ΑΝΤ1;Το κοινό αντί να κουραστεί, όπως συμβαίνει συνήθως, τα παρακολουθούσε ανελλιπώς… 

''Ήταν τα πρώτα καθημερινά σήριαλ που γίνανε στην Ελλάδα. Σίγουρα είχανε άλλη δομή απ’ αυτήν που έχουνε τα σημερινά καθημερινά. Αλλά νομίζω πως η επιτυχία τους, όπως και η επιτυχία κάθε έργου, έχει να κάνει με τις ιστορίες και τους χαρακτήρες των ηρώων, που κάνουν τους θεατές να ταυτίζονται μαζί τους. Να πονάνε, να χαίρονται, να νοιάζονται και να αγωνιούν γι’ αυτούς.Το μεγαλύτερο,λοιπόν,κομμάτι της επιτυχίας τους, το αποδίδω στον δημιουργό τους, που δεν ξέρω πώς και γιατί, αλλά είχε το δώρο του Θεού, σε όλες του τις δουλειές, να «μιλάει» στις ψυχές των θεατών του. Κι ακόμη πιστεύω πως επειδή είναι ομαδική δουλειά, έπαιξε ρόλο η συνεργασία όλων μας, από το σενάριο, τη σκηνοθεσία, τους ηθοποιούς, τους τεχνικούς, την παραγωγή... Όλοι δίνανε τον καλύτερο εαυτό τους''.

Ίσως πολλοί δεν γνωρίζουν ότι πίσω από την επιτυχία του «Καλημέρα Ζωή», κρύβεται και η Ντέλα Φώσκολου, που έγραφε τους διαλόγους. Πώς νιώθετε ,λοιπόν, που αποτελέσατε μέρος μιας τόσο εμβληματικής σειράς αλλά και πόσο εύκολο είναι να επιμελείται ένας σεναριογράφος μια καθημερινή σειρά; 

''Στην πραγματικότητα ξεκίνησα από τη «Λάμψη».Κι όταν ξεκίνησε και το «Καλημέρα Ζωή», για χρόνια, όπως είπα και νωρίτερα, δούλευα και στα δύο έργα.Τα τελευταία 6-7 χρόνια δούλευα αποκλειστικά στο «Καλημέρα Ζωή» και στους διαλόγους και στο σενάριο, μόνη μου μαζί με τον πατέρα μου. Μια καθημερινή σειρά, δεν είναι εύκολη ιστορία.Στην ουσία, κυριολεκτικά, ξυπνάς και κοιμάσαι μαζί της.Δεν υπάρχουν ώρες, Σαββατοκύριακα, αργίες.Παρ’ όλα αυτά, η πορεία των έργων και η επιτυχία τους, η αγάπη του κόσμου γι ’ αυτά, σου δίνουν δύναμη να συνεχίζεις...Και φυσικά νιώθω περήφανη και για το «Καλημέρα Ζωή» και για τη «Λάμψη»''.

Πολλοί ηθοποιοί των θρυλικών σίριαλ του πατέρα σας, έχουν υποστηρίξει πως ο Νίκος Φώσκολος ήταν τόσο αυστηρός που δεν ήθελε να αλλάζουν θέση ούτε στο «και» που μπορεί να είχε στο σενάριό του. Τελικά, μήπως αυτό το χαρακτηριστικό του έκανε τα σίριαλ ξεχωριστά κι επιτυχημένα; 

''Ας με συγχωρήσουν όσοι διαφωνούν, αλλά ναι, νομίζω ότι κι αυτό έπαιξε μεγάλο ρόλο. Προς Θεού, δεν λέω ότι θα καταστραφεί μια σειρά αν αλλάξει μία λέξη, αλλά από την άλλη, δουλεύοντας το σενάριο, διαλέγεις λέξεις για κάποιο λόγο.Για να αποδώσουν καλύτερα το νόημα, για να δώσουν ρυθμό, για να βγάλουν ένταση, συναίσθημα. Δεν ήταν αυστηρός χωρίς λόγο...''.
Παραπάνω μιλήσαμε για τις απαιτήσεις μιας καθημερινής σειράς. Εσείς, λοιπόν, ξέρετε καλύτερα από τον καθένα τι απαιτεί ένα καθημερινό σίριαλ για να πετύχει.Το  «Ζωή μου»,που θα δούμε στο STAR και με το οποίο επιστρέφετε, θα είναι μια καθημερινή σειρά της οποίας είστε ειδική σύμβουλος σεναρίου. Ποιο θεωρείτε πως είναι το στοιχείο που θα κάνει τη σειρά να πετύχει;

''Το «Ζωή μου», στηρίζεται σε ένα βιβλίο με έντονη πλοκή, ανατροπές και με ήρωες «ζωντανούς» και ξεχωριστούς σαν χαρακτήρες. Η Καρμέλα Κατσαμένη, συγγραφέας του βιβλίου και βασικό μέλος της συγγραφικής ομάδας, έχει δημιουργήσει έναν μικρόκοσμο στο βιβλίο της, που νομίζω πως στη σειρά, θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη ζωντάνια και ενδιαφέρον.Ο έρωτας, βασικό στοιχείο της ζωής μας, αλλά και η φιλία, το μίσος, η ανάγκη για εκδίκηση, η απογοήτευση, η προδοσία, η ελπίδα, όλα είναι στοιχεία της ζωής και άρα και του έργου μας.Και φυσικά, η μικρή Ζωή, που έρχεται και ανατρέπει τις ζωές όλων γύρω της, όπως πάντα κάνει ένα παιδί..''.

Πώς ήρθε η πρόταση για να αναλάβετε το σενάριο του σίριαλ αυτού, που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Καρμέλας Κατσαμένη; 

''Ήρθε μέσω ενός κοινού φίλου και ανθρώπου του καναλιού, και όταν μίλησα με την Καρμέλα και διάβασα το βιβλίο, ήδη είχα ερωτευτεί την ιστορία. Η απόδοση του βιβλίου είναι μια μεγάλη πρόκληση και η εμπιστοσύνη της Καρμέλας αλλά και της Παραγωγής στο πρόσωπό μου, με τιμάει ιδιαίτερα''.
Η συγγραφέας και σεναριογράφος,Καρμέλα Κατσαμένη

Η σειρά πραγματεύεται δυνατές ιστορίες με ανατροπές και συγκρούσεις, αλλά ταυτόχρονα και ανθρώπινες. Μιλά για καταστάσεις, δηλαδή, που μπορούμε να συναντήσουμε και στη ζωή μας. Τελικά ο κόσμος αγαπά κι επιλέγει κάτι που του είναι οικείο και ρεαλιστικό ή προτιμά το «παραμυθένιο»;

''Νομίζω πως και τα δύο περνάνε στον κόσμο, ανάλογα με το «πακέτο» που του προσφέρεις... Κι αναφέρομαι στο παραμυθένιο, άρα ονειρικό, ιδανικό, το παραμύθι το οποίο μας κάνει να ζούμε το όνειρο. Αυτό,όμως,είναι και κομμάτι της πραγματικότητάς μας.Όλοι ονειρευόμαστε, όλοι ζητάμε το ιδανικό, όλοι το κυνηγάμε...Άρα, κομμάτι του παραμυθιού ζούμε όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας.. Ας πούμε, ποιος έρωτας δεν ξεκίνησε «σαν παραμύθι»;Πιστεύω, λοιπόν, πως μπορούν να συνυπάρξουν, και πως το έργο μας είναι τόσο πραγματικό, που το περιλαμβάνει στον βαθμό που το ζούμε στην πραγματική μας ζωή''.

Τι θα αφήσει στο κοινό το νέο αυτό σίριαλ; Ποιο μήνυμα θέλετε να αποτυπωθεί στον τηλεθεατή; 

''Πως ό,τι κι αν συμβαίνει στη ζωή μας, δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω. Η ζωή μας μπορεί να ανατραπεί από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά ακόμη κι αν μας φαίνονται όλα μαύρα, η ζωή έχει τον τρόπο να ανακατεύει τα χρώματα, και τα καινούργια σταυροδρόμια μπορούνε να μας πάνε σε μια καλύτερη πραγματικότητα.Και φυσικά πέρα από τις επιλογές που κάνει η ζωή για μας, υπάρχουν και οι επιλογές που κάνουμε εμείς για τον εαυτό μας...Κι αυτές είναι οι πιο καθοριστικές''.

Στο καστ βλέπουμε πολύ σημαντικά ονόματα ,όπως η Κατερίνα Γερονικολού, ο Βασίλης Παλαιολόγος,ο Γιώργος Χρανιώτης,ο Γιάννης Αϊβάζης κ.α. .Στην επιλογή τών ηθοποιών, είχατε πράγματι κάποια ανάμιξη; 

''Όχι.Είχε γίνει πιλότος για τη σειρά και άρα είχε γίνει ήδη η επιλογή των ηθοποιών. Αλλά πιστεύω ότι έχουμε ένα πολύ δυνατό καστ, με πολύ ταλαντούχους ηθοποιούς''.

Τι να περιμένει ο τηλεθεατής από το «Ζωή μου»; Βάλτε μας λίγο στη σειρά… 

''Τέσσερις γυναίκες με κοινό παρελθόν, με πράγματα που τις ενώνουν και τις χωρίζουν, τις βρίσκουμε στο σήμερα που έχουνε φτειάξει η κάθε μία τη ζωή της.Ένα απροσδόκητο γεγονός και κρυμμένα μυστικά για χρόνια που θα βγούνε σιγά σιγά στο φως, θα φέρουν τα πάνω κάτω στις ζωές όλων. Οι ανατροπές έρχονται η μία μετά την άλλη και οι ισορροπίες αλλάζουνε συνεχώς.Κι η μικρή Ζωή είναι ο καταλύτης για να λάμψει η αλήθεια...''.

Η σειρά στο MEGA Κύπρου έχει κάνει ήδη πρεμιέρα.Είστε ικανοποιημένη μέχρι στιγμής από το αποτέλεσμα που έχετε δει; 

''Πάντα, σε κάθε δουλειά που βλέπω, βρίσκω πράγματα που θα μπορούσαν να είναι καλύτερα...Αλλά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δικαιώνουν την προσπάθειά μας και είμαι πολύ ευχαριστημένη γι' αυτό''.

Η σειρά με νεότερη απόφαση τοποθετείται ,αντί στο prime time,στις 3.30 το μεσημέρι.Θεωρείτε εύστοχη την επιλογή του καναλιού να τοποθετήσει το σίριαλ στη ζώνη αυτή;Το κοινό έχει δείξει να αγαπά τις σειρές στην ώρα εκείνη... 

''Δεν μπορώ να κρίνω την απόφαση του καναλιού, εκείνοι γνωρίζουν καλύτερα...''.

Είστε μια σεναριογράφος που έχετε βιώσει την τεράστια επιτυχία του «Καλημέρα Ζωή» και ξέρετε πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι να έρθουν τα πολυπόθητα 50άρια. Τελικά τα νούμερα, είναι αντικειμενικός κριτής της ποιότητας μιας σειράς; 

''Για τα κανάλια, που τα έργα είναι το εμπόρευμα που πουλάνε, ναι, τα νούμερα παίζουν τον καθοριστικό ρόλο. Αλλά αν μιλάμε για την ποιότητα μιας σειράς, όχι, δεν πιστεύω ότι τα νούμερα είναι ο αντικειμενικός κριτής. Όλοι μας έχουμε δει πολύ καλές σειρές να χάνουν τη μάχη της τηλεθέασης γιατί μπήκαν σε λαθεμένη ώρα, όπως και σειρές που πήγαν αρκετά καλά μόνο και μόνο γιατί δεν είχαν κανέναν ανταγωνισμό... Η επιλογή των καναλιών για το πού και πότε θα μπει ένα πρόγραμμα, παίζει καθοριστικό ρόλο. Πάντως το 50άρι, δεν το πιάνει καμιά σειρά στην τύχη!''.

Έχοντας αυτή την εμπειρία στην πλάτη σας, θέλω να μου πείτε ποιο ή ποια σίριαλ της εποχής μας έχετε ξεχωρίσει και είπατε ψιθυριστά στον εαυτό σας «μακάρι να το είχα γράψει εγώ αυτό!». 

''Υπάρχουνε κάποια...Αλλά, δεν θα σας πω ποια είναι...''.

Είστε υπέρ ή κατά των επαναλήψεων των ελληνικών σειρών; Θα θέλατε να δείτε τη «Λάμψη» και το «Καλημέρα Ζωή» σε επανάληψη; Ξέρετε ,γύρω από αυτό οι απόψεις διίστανται… 

''Δεν είμαι κατά των επαναλήψεων ελληνικών σειρών που πήγαν καλά και τις αγάπησε ο κόσμος. Είμαι κατά των τόσων επαναλήψεων ώστε να μαθαίνουμε τις ατάκες απ’ έξω... Όσο για τις επαναλήψεις τις «Λάμψης» και του «Καλημέρα Ζωή», και μόνο αν σκεφτείτε πόσα χρόνια θα διαρκούσαν, νομίζω ότι καταλαβαίνετε γιατί δεν έχουν παιχτεί.Τουλάχιστον εδώ,γιατί στο εξωτερικό και σε δορυφορικά κανάλια παίζονται και πηγαίνουν και πολύ καλά, απ’ όσο ξέρω...''῎

Η σύγχρονη τηλεόραση έχει κατηγορηθεί πως έχασε την ποιότητά της σε μεγάλο βαθμό. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη;

''Νομίζω πως η σύγχρονη τηλεόραση, είναι ακριβώς όπως η ζωή μας, που κι εκείνη έχει χάσει την ποιότητά της σε πολύ μεγάλο βαθμό. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει κι αλλιώς αφού οι οικονομικές συνθήκες, είτε το θέλουμε, είτε όχι, επηρεάζουν τα πάντα''.

Πέρα από το «Ζωή μου», έχετε στα σχέδιά σας μήπως και κάποιο δικό σας σίριαλ; 

''Γι' αυτή τη σεζόν,όχι. Μ’ αρέσει να αφοσιώνομαι σε ό,τι κάνω.Για την επόμενη σεζόν όλα είναι ανοιχτά...Έχω άλλωστε έτοιμα έργα που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν άμεσα...''.

Θα σας γυρίσω ξανά στον Νίκο Φώσκολο. Τελικά το όνομα του πατέρα σας, σας άνοιξε ή σας έκλεισε πόρτες; 

''Και μου άνοιξε και μου έκλεισε.Μάλλον,όμως,μου έκλεισε περισσότερες απ’ ό,τι μου άνοιξε, τελικά...''.

Κλείνοντας ,και πριν σας ευχαριστήσω, θέλω να μου πείτε ποιο μυστικό για την επιτυχία ή ποια συμβουλή σάς έχει δώσει ο πατέρας σας και την κρατάτε στις δικές σας δουλειές... 

''Η πρώτη και σημαντικότερη συμβουλή του ήταν ότι δεν υπάρχουν μυστικά της επιτυχίας...Υπάρχει γνώση, πολλή δουλειά, μεράκι ,και καλοί συνεργάτες...''.

*Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω θερμά τη σεναριογράφο για την αποκαλυπτική,εποικοδομητική κι όμορφη συνέντευξη που μου παραχώρησε για λογαριασμό του tvnea,και να της ευχηθώ επιτυχία σε αυτή την προσπάθεια...

Info:Να σημειώσουμε πως το «Ζωή μου» θα κάνει πρεμιέρα στην οθόνη του STAR την επόμενη Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου,στις 3.30 το μεσημέρι,και θα προβάλλεται καθημερινά την ίδια ώρα.Ακόμη,να αναφέρουμε πως την ομάδα σεναριογράφων του εν λόγω σίριαλ συμπληρώνει η Έλενα Χριστοφόρου, τη σκηνοθεσία έχουν οι Σπύρος Μιχαλόπουλος- Αλέξανδρος Πανταζούδης,ενώ τη σκηνοθετική επιμέλεια και την Παραγωγή ο Βάσος Βάσου.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !