Ο Ν.Φίλης «στον ενικό»: Τα κενά στα σχολεία και ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Unknown
0

Για τα προβλήματα στα δημόσια σχολεία, την υποστελέχωση σε εκπαιδευτικό προσωπικό, το εξεταστικό σύστημα, την περικοπή της χρηματοδότησης και την λειτουργία των πανεπιστημίων και την ιδιωτική εκπαίδευση μίλησε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης «στον ενικό» και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Αναφορικά με τα κενά στα σχολεία ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι «είμαστε και εμείς με τους γονείς, τους μαθητές και τους δασκάλους που επισημαίνουν το πρόβλημα των κενών στα σχολεία. Είναι πρόβλημα που δυστυχώς σφραγίζει την αρχή των σχολικών ετών τα τελευταία δέκα χρόνια. Φέτος πήραμε τα μέτρα μας. Θα προσλάβουμε 2.261 αναπληρωτές».


Real.gr στον ενικό Ν.Φίλης για τα κενά στα σχολεία από realmedialive

«Θελήσαμε να δώσουμε μια προσωρινή λύση στο θέμα αυτό. Δεσμευόμαστε ότι ανάλογα με την εξέλιξη των δημοσιονομικών θα προχωρήσουμε σε διορισμούς. Γιατί πιστεύουμε ότι ένα σχολείο δεν μπορεί να λειτουργήσει με μία ευκαιριακή σχέση δασκάλου – μαθητή», σημείωσε ο Νίκος Φίλης.

Εξήγησε ότι τώρα δεν υπάρχουν κενά στις βασικές ειδικότητες στα σχολεία και η εκπαίδευση είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση. «Δεν υπάρχουν κενά δασκάλων στα σχολεία. Λειτουργούν και οι βασικές ειδικότητες. Θα υπάρξουν σε δευτερεύουσες ειδικότητες κενά αυτό το καταλαβαίνουμε», είπε ο υπουργός Παιδείας.

Επιπλέον είπε ότι το υπουργείο κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να βελτιώσει την καθημερινότητα στο ελληνικό σχολείο, το οποίο χαρακτήρισε «θεμέλιο της Δημοκρατίας». «Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στην κοινωνία: εμπιστευτείτε τα δημόσια σχολεία. Εμείς δεν έχουμε την ευθύνη των προβλημάτων αλλά έχουμε την ευθύνη να τα επιλύσουμε», υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας.

«Η εμπιστοσύνη στο δημόσιο σχολείο, το οποίο είναι θεμέλιο της Δημοκρατίας. Είναι η πιο ορατή στιγμή της ισότητας των πολιτών. Πρέπει η κοινωνία παρά τα προβλήματα που έχει το δημόσιο σχολείο να δώσει μια εμπιστοσύνη. Γιατί εάν δεν δώσει εμπιστοσύνη και συνεχιστεί μία κατάσταση απαξίωση φοβάμαι ότι αυτό θα είναι ένα πλήγμα για την Δημοκρατία», τόνισε ο Νίκος Φίλης.

Για τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών ο υπουργός Παιδείας είπε ότι συγκροτείται υπηρεσιακή επιτροπή με την ΟΛΜΕ και την ΔΟΕ με ευθύνη να καταγράψει την κατάσταση και να επέλθει δραστική μείωση των αποσπάσεων. «Υπάρχουν περίπου 4.000 εκπαιδευτικοί που είναι εκτός αιθούσης. Άλλοι είναι σε διοικητικά καθήκοντα. Άλλοι δουλεύουν ως διοικητικοί στον εκπαιδευτικό μηχανισμό. Κατά τις προγραμματικές δηλώσεις δεσμευθήκαμε ότι οι αποσπάσεις θα μειωθούν δραστικότατα», είπε ο Νίκος Φίλης και συνέχισε: «Η πρώτη δουλειά που κάνουμε είναι ότι πρόκειται με την ΟΛΜΕ και την ΔΟΕ να συγκροτήσουμε μία υπηρεσιακή επιτροπή εργασιακών μεταβολών. Αυτή η επιτροπή θα φέρει ένα σχέδιο για την δραστική μείωση των αποσπάσεων».


Real.gr στον ενικό Ν.Φίλης για τις αποσπάσεις από realmedialive

Υπό εξέταση η αλλαγή του συστήματος των εξετάσεων
Ο Νίκος Φίλης ανέφερε ότι το υπουργείο εξετάζει αλλαγή του εξεταστικού συστήματος. «Μελετάμε αλλαγή του συστήματος των εξετάσεων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης» σημείωσε ο υπουργός Παιδείας.


Real.gr στον ενικό Ν.Φίλης για τις αλλαγές στο... από realmedialive

SOS εκπέμπουν τα πανεπιστήμια της χώρας
Για τις σημαντικές ελλείψεις και τα προβλήματα στην λειτουργία των πανεπιστημίων ο Νίκος Φίλης εξήγησε ότι αναζητούνται τρόποι χρηματοδότησης τους αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα επιβολής διδάκτρων σε οποιαδήποτε βαθμίδα της εκπαίδευσης. «Τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ φέτος πράγματι υφίστανται τις μεγαλύτερες περικοπές. Φέτος αποφασίσαμε να στηρίξουμε την πρωτοβάθμια, την δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την ειδική αγωγή. Τα πανεπιστήμια έχουν και μία τρίτη δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω του ερευνητικού έργου», είπε ο υπουργός Παιδείας.


Real.gr στον ενικό Ν.Φίλης για την κατάσταση... από realmedialive

Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα την πρόταση να υπαχθούν τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ στους μεγάλους καταναλωτές της ΔΕΗ και να πέσει το ενεργειακό κόστος που είναι υψηλό για τα οικονομικά τους. Παράλληλα είπε ότι μέχρι το τέλος του ακαδημαϊκού έτους θα καθιερωθεί η ψηφιακή κάρτα του φοιτητή προκειμένου να γίνει αποτελεσματικότερη η φοιτητική μέριμνα και να μην υπάρχει σπατάλη σε αυτό τον τομέα.


Real.gr στον ενικό Ν.Φίλης για κάρτα φοιτητή από realmedialive

«Καταλήγουμε σε ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση»
Ο Νίκος Φίλης εξήγησε ότι δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας το ΦΠΑ 23% ούτε η άρση του μέτρου. «Προσπαθούμε να μην πάμε στην εύκολη λύση και να επιβάλουμε οριζόντια φορολογία.


Real.gr στον ενικό Ν.Φίλης για τον ΦΠΑ στην... από realmedialive

Η κυβέρνηση με ευαισθησία αντιμετωπίζει το πρόβλημα με το ΦΠΑ 23%. Δεν είναι μόνο ο κοινωνικός αντίκτυπος. Είναι και κάτι περισσότερο. Είναι και ένα μέτρο που δεν αποδίδει αυτά που και η τρόικα είχε υπολογίσει ότι θα αποδώσει» είπε ο υπουργός Παιδείας και συνέχισε: «Θα συζητήσουμε ξανά και με την Κομισιόν ήδη καταλήγουμε σε ορισμένα ισοδύναμα».

real.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !