Πάνος Χαρίτος: Στο ντιμπέιτ έπαιξα με τους όρους τους!

0
Από πολεμικός ανταποκριτής βρέθηκε να είναι ο κεντρικός παρουσιαστής του δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ στη μετά το «μαύρο» περίοδο. Ο Πάνος Χαρίτος μίλησε για τον νέο δημοσιογραφικό ρόλο του, για τα ντιμπέιτ, τις συνεντεύξεις του Πρωθυπουργού και αποκάλυψε αν δέχεται παρεμβάσεις στη δουλειά του.

Σας δικαίωσε η επιλογή να κρεμάσετε τα παπούτσια των αποστολών και να παρουσιάζετε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ;
«Εχει περάσει ένα ικανό διάστημα για να καταλάβεις τι είναι αυτό που άφησες και τι είναι αυτό που ξεκίνησες. Δεν έχω μετανιώσει γιατί ως τώρα ό,τι έχω κάνει δεν είχε διάστημα αδράνειας, είχε δράση».

Η εικόνα της ΕΡΤ μετά το «μαύρο» σάς φαίνεται ικανοποιητική;
«Το κομμάτι της ΕΡΤ, η εικόνα της σε ό,τι αφορά αυτό με το οποίο εγώ έχω εμπλακεί, δηλαδή το κομμάτι των ειδήσεων, με ικανοποιεί σε γενικές γραμμές. Οχι ότι δεν χρειάζεται βελτιώσεις ή ότι δεν θέλει διαφοροποίηση. Αλλά το να μπορείς να βγαίνεις μέσα από μια τηλεόραση η οποία στο παρελθόν είχε ταυτιστεί με αυτό που λέμε κρατική τηλεόραση, να έχεις τον Πρωθυπουργό απέναντί σου και να τον ρωτάς για αυτά που πρέπει να ερωτηθεί δίχως να σκέφτεσαι πώς θα αποκωδικοποιηθεί από τους άλλους που δουλεύουν εδώ μέσα ή αν θα υπάρξουν αντιδράσεις είναι κάτι πρωτόγνωρο νομίζω για την ΕΡΤ. Και είναι πολύ σημαντικό για εμένα. Ηταν ζητούμενο και το έχουμε καταφέρει. Υπάρχουν δυσκολίες και δεν ζούμε σε μικρόκοσμο, όπου φαντασιωνόμαστε ότι αυτό είναι ένα τέλειο δελτίο ειδήσεων. Είναι ένα μέτριο δελτίο ειδήσεων το οποίο θέλει πάρα πολλή δουλειά και φτιάξιμο. Αυτό σχετίζεται με την έλλειψη μπάτζετ και το γεγονός ότι δεν υπάρχει προϋπολογισμός, είναι λίγοι οι δημοσιογράφοι».

Πήρατε δύο συνεντεύξεις από τον Αλέξη Τσίπρα. Νιώσατε απόλυτη ελευθερία δημοσιογραφικά;
«Δεν υπήρχε καν το θέμα τού τι θα πεις και τι θα ρωτήσεις. Υπήρχαν δυο-τρεις άνθρωποι με τους οποίους κάναμε σύσκεψη για να δούμε αν τα έχω όλα στο μυαλό μου ή μήπως έχω ξεχάσει κάτι. Η ελευθερία εκφράζεται ποικιλοτρόπως. Οταν κάνεις σύσκεψη με ζητούμενο να μην ξεχάσουμε κάτι τότε δεν τίθεται θέμα ελευθερίας ή δεοντολογίας».

Απέναντί σας όμως είχατε τον πρωθυπουργό που ξανάνοιξε την ΕΡΤ στην οποία εργάζεστε. Συναισθηματικά δεν σας επηρέασε;
«Αν ίσχυε κάτι τέτοιο δεν θα κρυβόταν κάτω από το χαλί. Το γυαλί δεν κρύβει πράγματα. Ο τρόπος που θέτεις ερωτήματα αποτυπώνει το αν προσπαθείς να προστατεύσεις ή να κάνεις αυτό που οφείλεις να κάνεις με αυτόν που έχεις απέναντί σου. Θα με "χαλούσε" να πάω σπίτι και να νιώθω ότι έχω μασήσει τα λόγια μου. Το ζητούμενο είναι να τσαλακώσεις αυτό που έχεις απέναντί σου όσο πιο πολύ μπορείς».

Διαβάσατε την κριτική που σας ασκήθηκε για τον συντονισμό των ντιμπέιτ; Πώς νιώσατε;
«Η κριτική πρωτίστως ήρθε από την ΕΡΤ. Οτι ήμουν πολύ τυπικός με το ρολόι στο χέρι, έτοιμος να σφυρίξω κοιτάζοντας τον χρόνο. Ημουν ξεκάθαρος από την αρχή και είχα μιλήσει με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Ολοι είπαν να τηρηθεί ο χρόνος. Την ώρα που εσείς δεν βλέπατε και τελείωνε ο χρόνος, κάποιος από δίπλα μου σήκωνε το χέρι και μου έδειχνε με νόημα το ρολόι που φορούσε. Αυτό ήταν το ζητούμενο και δεν υπήρχαν ανοιχτά αφτιά για να διαφοροποιηθεί αυτό. Επαιξα με τους όρους τους. Το δεύτερο το πήρα επάνω μου και άλλαξαν ελάχιστα πράγματα. Νομίζω ότι ήταν πολύ πιο ενδιαφέρον όμως».

Σας αιφνιδίασε η αντίδραση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για την εικόνα και το ύψος;
«Αιφνιδιάστηκα γιατί δεν φαντάστηκα ότι θα υπήρχε τέτοιο θέμα. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει μία κάμερα, ο νόμος της τηλεόρασης λέει ότι και οι δύο θα βγουν ίσοι. Αυτός είναι ο νόμος της τηλεόρασης ανεξαρτήτως πραγματικού ύψους. Δεν το περίμενα. Κάποιος έστειλε μήνυμα και ήταν λάθος παρέμβαση και τοποθέτηση από την ομάδα υποστήριξης του κ. Μεϊμαράκη που υπήρχε στον χώρο του Ραδιομεγάρου».

Σε ένα μελλοντικό ντιμπέιτ τι θα αλλάζατε αν μπορούσατε;
«Θα ήθελα να ισχύσει ένα μοντέλο με λίγο παραπάνω χρόνο όπου όταν τελειώνει σταματάς να μιλάς. Αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η επιλογή των θεματικών ενοτήτων και θα ήθελα τη συμμετοχή κόσμου με 15 - 20 άτομα από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, συν μερικά ερωτήματα από τα κοινωνικά δίκτυα».

Αν σας γινόταν πρόταση από ιδιωτικό κανάλι να παρουσιάσετε το δελτίο ειδήσεων θα το σκεφτόσασταν;
«Θα μου διασφάλιζε ότι θα μπορούσα να ρωτήσω αυτά που θα ήθελα να ρωτήσω αυτόν που θα είχα απέναντί μου ή θα έπρεπε να παίξω σε πλαίσιο συγκεκριμένο; Αν μπορούσα να διασφαλίσω κάτι τέτοιο, ναι. Το μέσο δεν είναι αυτοσκοπός. Ενα ιδιωτικό μέσο έχει κάποιον που το χρηματοδοτεί. Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να διασφαλίσω ότι θα κινηθώ αυτόνομα».

Τόσα χρόνια στην ΕΡΤ επενέβαιναν πολιτικά πρόσωπα από την κυβέρνηση. Δεν σας πείραξε;
«Δεν είναι τυχαίο ότι τότε ήμουν μακριά ως πολεμικός ανταποκριτής και μόνος μου. Δεν αφορούσαν τα θέματά μου το Μαξίμου τότε, οπότε δεν δέχτηκα τηλέφωνο για το πώς θα "πάω" το θέμα μου. Για αυτό και το επέλεξα».

Τώρα που είστε παρουσιαστής δελτίου χτύπησε τηλέφωνο;
«Εχει χτυπήσει αλλά ευτυχώς γιατί χαίρονται με τον τρόπο που το χειρίζομαι».

Αν χτυπήσει για παρέμβαση τι θα κάνετε;
«Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να περιμένετε απάντηση για αυτό. Είναι σαφές από όσα σας είπα».

tovima.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !