Κομισιόν: Καλή βάση η ελληνική πρόταση.Διαβάστε αναλυτικά την πρόταση που διέρρευσε

0
Πιο κοντά στα δεδομένα των δανειστών έρχεται η νέα πρόταση που απέστειλε χθες η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς, προσπαθώντας σε προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Κομισιόν, Μάρτιν Σελμάγερ, επιβεβαίωσε ότι όλοι οι θεσμοί έλαβαν τη νέα ελληνική πρόταση, την οποία χαρακτήρισε ως «μια καλή βάση» για τις συνομιλίες στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ και ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για "ποιοτική δουλειά".

Τα περιθώρια για την ελληνική πλευρά είναι σχεδόν ανύπαρκτα, μιας και το Δημόσιο δεν φαίνεται ότι μπορεί να εξυπηρετήσει πλήρως μισθούς και συντάξεις, ενώ δεν υπάρχουν τα κεφάλαια για την καταβολή της τριπλής δόσης του ΔΝΤ στο τέλος του Ιουνίου.

Σε αυτό το περιβάλλον και με τις εκροές των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες να έχουν χτυπήσει «κόκκινο» συνεδρίαζε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, εξετάζοντας το θέμα της αύξησης της ρευστότητας, ώστε να αποφευχθεί πρόβλημα στις τράπεζες.

Η μεγαλύτερη διαφορά της προηγούμενης ελληνικής πρότασης και της νέας που έστειλε χθες, αφορά στην εξοικονόμηση σχεδόν 1% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό σύστημα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Καθημερινής η νέα αντιπρόταση περιλαμβάνει:

1. Υιοθέτηση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα που πρότειναν οι δανειστές. Δηλαδή, 1% του ΑΕΠ φέτος και 2% του ΑΕΠ το 2016.

2.  Λήψη μέτρων για βελτίωση των οικονομικών στοιχείων του ασφαλιστικού συστήματος περίπου κατά 1% του ΑΕΠ. Αυτό αναμένεται να επιτευχθεί μέσω της αύξησης των εισφορών. Ένα από τα σενάρια που είχε εξεταστεί παλαιότερα ήταν η αύξηση κατά 2% των εργοδοτικών εισφορών, η αύξηση κατά επίσης 2% των εισφορών των εργαζομένων και η κατάργηση της μείωσης κατά 3,9% των εργοδοτικών εισφορών.

Πέραν αυτών, θα προχωρήσει και ο δραστικός περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Μάλιστα, δεν αποκλείεται η κατάργησή τους να γίνει σε βάθος τριών ετών και όχι έξι ετών όπως αρχικά πρότεινε η κυβέρνηση, ενώ είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει η περικοπή τους από τον Ιούλιο.

3.  Δημοσιονομικά μέτρα – ΦΠΑ. Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, έχουν γίνει κάποιες αλλαγές προϊόντων από συντελεστή σε συντελεστή, ώστε να προκύψει η αύξηση των εσόδων κατά περίπου 1% του ΑΕΠ που ζητούν οι δανειστές, χωρίς όμως να επιβαρυνθεί η πλειονότητα των καταναλωτών. Στο πλαίσιο αυτό, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι το ρεύμα παραμένει προς το παρόν στο 13%, όπως και η εστίαση.

Το υπουργείο Οικονομικών εμφανιζόταν χθες «συγκρατημένα αισιόδοξο» σχετικά με τις σημερινές εξελίξεις, καθώς κύκλοι του τονίζουν ότι η αντιπρόταση της Αθήνας δεν καλύπτει πλήρως την πρόταση Γιούνκερ.

Η ανάγκη όμως για επίτευξη συμφωνίας είναι, σε κάθε περίπτωση, επιτακτική από τη στιγμή που τα ταμεία του Δημοσίου είναι στο «αμήν». Στην περίπτωση που Δήμοι και ασφαλιστικά ταμεία δεν τοποθετήσουν τα διαθέσιμά τους στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι πολύ δύσκολο να αντεπεξέλθει η κυβέρνηση στους μισθούς και τις συντάξεις, στο τέλος του μήνα. Πρόκειται για κενό που υπολογίζεται σε περίπου 600- 800 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς τα 1,6 δις του ΔΝΤ.

«Καμπανάκι κινδύνου» αποτελεί και η απειλή για τον έλεγχο καταθέσεων, σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας, λόγω των εκροών των καταθέσεων.
αντ1news

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !