Γράφει ο Θέμης Μάλλης για το TVNEA: Οι επιτροπές ήδη ψήφισαν!‏

1
Λίγες ώρες πριν τον πρώτο ημιτελικό και ο Jan Ola Sand, ο "ισχυρός" άνδρας της EBU έχει ήδη στα χέρια του το 50% των αποτελεσμάτων της αποψινής κρίσιμης βραδιάς. Μαζί του, τα αποτελέσματα των επιτροπών μοιράζονται ακόμη τέσσερις άνθρωποι, μέλη της EBU σε τεχνικό επίπεδο, που αυτή τη στιγμή γνωρίζουν ποιές χώρες έχουν εξασφαλίσει το εισιτήριο για τον τελικό της Eurovision. Χθες βράδυ, από τις 22:00 έως τις 24:00 ώρα Ελλάδας, στην πρόβα τζενεράλε του πρώτου ημιτελικού -η οποία μάλιστα μαγνητοσκοπείται σε συνθήκες κανονικής ροής του διαγωνισμού, με την παρουσία κοινού που πληρώνει εισιτήριο και αποτελεί το backup σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά στο αποψινό live- οι 16 χώρες που συμμετέχουν στον πρώτο ημιτελικό, καθώς και οι τέσσερις από εκείνες που ήδη βρίσκονται στον τελικό (Αυστραλία, Αυστρία, Γαλλία, Ισπανία), συνδέθηκαν μέσω δορυφόρου με τη Βιέννη. Μέσω "κλειστού κυκλώματος" με κώδικες ασφαλείας, η πρόβα τζενεράλε που δεν διαφέρει στο παραμικρό από τον κανονικό αποψινό ημιτελικό, μεταδόθηκε στις 20 (16+4) κρατικές τηλεοράσεις, Σε κάθε μία από τις κρατικές τηλεοράσεις, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, βρίσκονταν οι πενταμελής επιτροπές, που παρακολούθησαν την πρόβα και αμέσως μετά ψήφισαν.
Κάθε μέλος, βαθμολογεί από 1 έως 15 όλες τις χώρες, εκτός από τη δική του. Με "άριστα" το 75 (5 μέλη Χ 15 βαθμοί) και χειρότερο το 5 (5 μέλη Χ 1 βαθμό), κάθε επιτροπή, (άρα και κάθε χώρα), βγάζει τη δική της δεκάδα. Η πρώτη χώρα της κάθε "δεκάδας" παίρνει το 12άρι και η δέκατη τον 1 βαθμό της επιτροπής. Οι υπόλοιπες κάτω από τη δεκάδα της κάθε επιτροπής (δηλαδή στις θέσεις 11 έως 16), δεν παίρνουν τίποτα...

Τί έγινε λοιπόν χθες βράδυ και τί θα δούμε ως τηλεθεατές απόψε; Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μια μεγάλη ανατροπή. Η Εσθονία που απόψε θα δούμε να εμφανίζεται αμέσως μετά την Ελλάδα), που έφτασε στη Βιέννη πριν μία εβδομάδα με τον "αέρα" ενός εκ των τριών μεγάλων φαβορί, χθες βράδυ μάλλον απογοήτευσε. Το τραγούδι 'Goodbye to yesterday", ένα άκρως ραδιοφωνικό και πολύ μοντέρνο τραγούδι, έτοιμο να γίνει super επιτυχία, ήταν μέτρια στημένο στη σκηνή, δεν έβγαλε τη δυναμική του video clip του και έμοιαζε να αντιμετωπίζει ακόμη προβλήματα στα φωνητικά, τα οποία πρέπει να διορθωθούν εν όψει τελικού. Αντίθετα, η συμμετοχή της Ρωσίας με την Πωλίνα Γκαγκάρινα που αν και δεν έχει ρίζες ελληνικές, έζησε πολλά χρόνια στη χώρα μας μαζί με τη μητέρα της, πραγματικά εντυπωσίασε σε βαθμό αποθέωσης! Το "Million voices", άψογο φωνητικά και σκηνικά, έβαλε πλώρη για την πρώτη πεντάδα του τελικού, ίσως ακόμη και για τη νίκη! Εντύπωση προκάλεσαν επίσης, η συμμετοχή της Αλβανίας -η τραγουδίστρια συμμετείχε στο ιταλικό Voice και κάνει καριέρα στην Ιταλία-, της Σερβίας -η πιο εξτραβαγκάντζα του ημιτελικού-, της Ολλανδίας -προσέξτε το φόρεμα της τραγουδίστριας!- αλλά και της Λευκορωσίας -με δικό μας "άρωμα"καθώς στα φωνητικά είναι ο Αλεξ Παναγή.

Πάμε στη Μαρία Ελενα Κυριάκου. Η ελληνική συμμετοχή αν και αντιμετωπίζει ένα "ντεζαβαντάζ", συγκεκριμένα εμφανίζεται αμέσως μετά από διαφημιστικό -αν και σύντομο- διάλειμμα, ενώ έχει προηγηθεί και η συμμετοχή της Φινλανδίας με το συγκρότημα των τραγουδιστών με σύνδρομο down (που είναι το μικρότερο σε διάρκεια τραγούδι στο θεσμό περίπου ενάμιση λεπτό), φαίνεται οτι άγγιξε τις καρδιές των μελών των επιτροπών ενώ πήρε και αρκετό χειροκρότημα από τους θεατές του σταδίου. Άψογη φωνητικά η Μαρία Ελενα, όπως επίσης και πάρα πολύ κομψή και "διαβασμένη" στις τηλεοπτικές της κινήσεις (απλά και δυναμικά "ξεσπάσματα" κυρίως με τα χέρια, που της δίδαξε η καταξιωμένη κι έμπειρη από Eurovision χορογράφος Μαρία Λυραράκη), λέγεται ότι έχει βαθμολογηθεί ενδεχομένως από όλες τις επιτροπές, έστω και με ένα βαθμό. Αν αυτό "περάσει" απόψε και στο κοινό που θα ψηφίσει τηλεφωνικά (με μια επιτυχημένη κινητοποίηση και της ομογένειας), τότε το εισιτήριο για τον τελικό έχει εξασφαλιστεί! Προς το παρόν βέβαια, οι πληροφορίες έρχονται με τη μορφή φήμης και δεν βασίζονται σε κανένα στοιχείο, καθώς όπως ήδη σας είπα μόνο πέντε άνθρωποι γνωρίζουν τα αποτελέσματα των επιτροπών... Πάντως αν βρισκόμαστε ακόμη και στη δέκατη θέση των επιτροπών, στατιστικά το κοινό μας βαθμολογεί περισσότερο, οπότε μάλλον πρέπει να ελπίζουμε.

Τί άλλο θα δούμε απόψε; Θα δούμε μια πραγματικά πρωτόγνωρη έναρξη του ημιτελικού, με τους συμμετέχοντες τραγουδιστές να κάνουν "παρέλαση" όχι μόνο επί σκηνής, αλλά να διασχίζουν κυριολεκτικά το στάδιο σε οριζόντια πορεία από το εντυπωσιακό stage, περνώντας μέσα από το κοινό, ώστε να φτάσουν στο "θρυλικό" Green Room, το οποίο και βρίσκεται απέναντι από τη σκηνή. Φυσικά θα δούμε την Κοντσίτα, με νέα "κουπ" αλλά πάντοτε με...μουσάκι λίγων ημερών, να τραγουδά -επίσης διασχίζοντας το κοινό- με την παρουσία συμφωνικής παρακαλώ ορχήστρας ζωντανά, κάτι που έχουμε να δούμε και κυρίως να ακούσουμε από το 1998 στην Eurovision. Επίσης, μια ακόμα κεφάτη στιγμή είναι και όταν ολοκληρωθούν οι συμμετοχές, όπου σε ένα ιδιαίτερο "σκετσάκι" η Αυστρία γίνεται...Αυστραλία! Η Κοντσίτα δεν θα περιοριστεί πάντως στο τραγούδι της έναρξης, αλλά θα έχει και ρόλο παρουσιάστριας από το Green Room.

Αν και πιστεύω ότι θα έχουμε ανατροπές και μάλιστα αρκετά "ηχηρές", θα σας πω και την προσωπική μου άποψη για τα τραγούδια του αποψινού ημιτελικού. Προσοχή, δεν κάνω πρόβλεψη αλλά καταθέτω την προσωπική μου άποψη, σαν να βλέπαμε παρέα τον ημιτελικό απόψε και να έγραφα κι εγώ σε ένα χαρτάκι τις δικές μου προτιμήσεις! Σας αναφέρω με τη σειρά που θα τις δούμε το βράδυ, βαθμολογώντας με άριστα το 10:
Μολδαβία (5/10), Αρμενία (6/10), Βέλγιο (7/10), Ολλανδία (6/10), Φινλανδία (1/10), Ελλάδα (6/10), Εσθονία (8/10), Σκόπια (3/10), Σερβία (5/10), Ουγγαρία (4/10), Λευκορωσία (5/10), Ρωσία (10/10), Δανία (4/10), Αλβανία (9/10), Ρουμανία (8/10), Γεωργία (4/10).

Να περάσετε υπέροχα! Και να ξέρετε ότι στον άλλο ημιτελικό της Πέμπτης, υπάρχουν μάλλον ακόμα καλύτερα τραγούδια!...
Θέμης Μάλλης για το TVNEA.COM

Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !