Οι Ολυμπιακοί στα αζήτητα! Kαμία χώρα δεν τους θέλει.

0
Με έξι υποψήφιες πόλεις να έχουν αποσύρει τους φακέλους και μόνο δύο υποψήφιους να ενδιαφέρονται για τους Αγώνες του 2022, το προεδρείο της ΔΟΕ βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο
Η ασυδοσία στην οποία επιδόθηκε ο Βλάντιμιρ Πούτιν, κατά τη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, στο Σότσι (αν το θέλετε σε αριθμούς, να σας πούμε ότι ξόδεψε 40 δισεκατομμύρια ευρώ) ήταν η αφορμή για να μείνει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή χωρίς υποψηφιότητες, σε ό,τι αφορά τους Αγώνες του 2022. Οι αιτίες είναι άλλες.
Πώς προσπέρασαν οι Νορβηγοί
Η χώρα με τις περισσότερες διακρίσεις, στην ιστορία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, Νορβηγία (των 109 χρυσών μεταλλίων, των 103 ασημένιων και των 94 χάλκινων), είχε και την τεχνογνωσία (διοργάνωσε αυτούς του 1952 στο Όλσο και εκείνους του 1994, στο Λιλεχάμερ), είχε και τα χρήματα, οπότε είπε να ετοιμάσει και φάκελο υποψηφιότητας. Πριν καν συγκεντρώσει όλα τα έγγραφα, έγινε το απόλυτο φαβορί. Μετά... ήλθαν οι διαφωνίες.

  Οι 7.000 σελίδες των απαιτήσεων
Για να κατατεθεί η υποψηφιότητα, η κυβέρνηση της χώρας θα έπρεπε να εγγυηθεί το οικονομικό μέρος της ιστορίας. Αυτό που θα ξεπερνούσε τα 740.000.000 ευρώ που έδινε η ΔΟΕ, για τα έξοδα. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 4 δισεκατομμύρια ευρώ -που θα έπρεπε να καλύψουν οι 5.000.000 πολίτες του έθνους. Δεν το έκανε. Σε δημοψήφισμα που διενεργήθηκε, το 55.9% των Νορβηγών ήταν αντίθετοι στην ανάληψη, με τη Βουλή να συμφωνεί την περασμένη εβδομάδα.
Όχι γιατί βρήκε υψηλό το κόστος της διοργάνωσης, αλλά επειδή βρήκε πολλά (και τρελά) αυτά που ζήτησε η ΔΟΕ. Ανήμερα της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο, η μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας, VG δημοσίευσε κάποιες από αυτές τις απαιτήσεις, σε περίπτωση που το Όσλο ήταν αυτό που προτιμείτο.
Θέλετε παραδείγματα; Θα ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι η ΔΟΕ στέλνει σε κάθε χώρα που πρόκειται να αναλάβει Αγώνες, 7000 σελίδες με απαιτήσεις. Που ξεκινούν από το “τα μίνι μπαρ των δωματίων στα ξενοδοχεία πρέπει να είναι γεμάτα με προϊόντα του κύριου χορηγού, ενώ στο “καλωσόρισμα” πρέπει να υπάρχει καλάθι με φρούτα και γλυκά” και φτάνει έως τα εξής: πριν την έναρξη, πρέπει να υπάρχει κοκτέιλ υποδοχής, παρουσία του Βασιλιά Χάραλντ, μια λωρίδα με φανάρια που θα προσαρμόζονται στις μετακινήσεις των μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (“ώστε να μη τους πιάσει ποτέ κόκκινο”). Φυσικά και η κυβέρνηση θα παρείχε λιμουζίνες και οδηγούς, αλλά και κινητά τηλέφωνα με τοπικούς αριθμούς που θα είχαν ήδη πληρωθεί από τη χώρα. Δικαίωμα σε αυτά θα είχαν όλα τα μέλη της διοργανώτριας αρχής.
Στα γήπεδα, οι θέσεις θα ήταν VIP “με φαγητό υψηλής ποιότητας”.
Για όλα φταίνε τα ΜΜΕ (;)
Ο συντηρητικός βουλευτής, Geir Inge Sivertsen ήταν ο πρώτος που τάχθηκε ενάντια στην κατάθεση φακέλου υποψηφιότητας, ανοιχτά. Εξήγησε πως “η Νορβηγία είναι πλούσια χώρα, αλλά δεν χρειάζεται να ξοδεύουμε χρήματα σε λάθος σκοπούς, όπως το να ικανοποιούμε τα τρελά “θέλω” της ΔΟΕ. Αυτές οι απαιτήσεις είναι σαν να θέλουν να τους συμπεριφερόμαστε, λες και είναι οι Βασιλείς της Σαουδικής Αραβίας. Λυπάμαι, αλλά δεν ταιριάζουν στο λαό της χώρας μας οι αλαζόνες”.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, κατηγόρησε τα ΜΜΕ της Νορβηγίας, εξηγώντας ότι παρεξήγησαν την κατάσταση και την παρουσίασαν λάθος. “Ακόμα και μια βιαστική ματιά στη λίστα, είναι αρκετή για να καταλάβει κάποιος πως είναι οδηγίες και υποδείξεις. Όχι απαιτήσεις. Για παράδειγμα, πριν την έναρξη των Aγώνων, είθισται να έχουμε μια δεξίωση με κοκτέιλ, που φιλοξενείται από την εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή”.

  Η καταγγελία
Πριν τη Νορβηγία, είχαν αποσυρθεί το Μόναχο (Γερμανία), το Σεντ Μόριτς (Ελβετία), η Στοκχόλμη (Σουηδία), η Κρακοβία (Πολωνία) και το Λβιβ (Ουκρανία). Mάλιστα, ο Ludwig Hartmann, πολιτικός στη Γερμανία, είχε επισημάνει ότι “για να ξαναμπεί στο παιχνίδι η χώρα μας, θα πρέπει να αλλάξει η ΔΟΕ. Να προσαρμοστεί η Επιτροπή στις ανάγκες, όχι εμείς στις δικές της, Πρέπει να απαλλαγεί από την απληστία της για κέρδος”. Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ, Thomas Bach αναγνώρισε την ανάγκη για να επαναπροσδιοριστεί η όλη ιστορία, με την sports.yahoo.com να γράφει σε άρθρο της πως “είναι ο ίδιος τύπος με εκείνον που τσούγκριζε τα ποτήρια της σαμπάνιας με τον Πούτιν, στο Σότσι, στην προσπάθεια που είχαν κάνει οι Ρώσοι να γίνει πιο προσιτός ο πρόεδρος της χώρας τους, στο ευρύ κοινό. Η προσπάθεια είχε αποτελέσματα για μια εβδομάδα. Μετά ο Πούτιν έστειλε στρατό στην Ουκρανία”.
Η ΔΟΕ έχει κάποιες σταθερές τεράστιων εσόδων, με πρώτη τα τηλεοπτικά δικαιώματα που των Αγώνων (Χειμερινών και δη καλοκαιρινών), την ώρα που δεν πληρώνει τους αθλητές ή για τα έργα που γίνονται σε κάθε πόλη, πολλώ δε φόρους και δεν μοιράζεται τα κέρδη με τη διοργανώτρια χώρα.
Η πραγματικότητα
Με αυτά και με αυτά, η Ολυμπιακή Επιτροπή έχει μείνει με μόλις δυο επιλογές πρόχειρες: το Πεκίνο (Κίνα) και το Αλμάτι, πρωτεύουσα του Καζακστάν. Δυο μέρη όπου δεν τιμώνται ακριβώς τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εκτός αυτού, στο Πεκίνο το πλησιέστερο βουνό με χιόνι είναι 193 χιλιόμετρα μακριά, ενώ το Αλμάτι είναι γνωστό ως το μεγαλύτερο μέρος στον πλανήτη που δεν έχει ακτογραμμή -ή την όποια σύνδεση με νερό. Όλα αυτά μικρή σημασία έχουν. Σκοπός, για τη ΔΟΕ, είναι να γίνουν οι Αγώνες. Έστω και αν για τρίτη διαδοχική φορά θα φιλοξενηθούν στην ίδια ήπειρο (Ασία), δεδομένου ότι το 2018 θα διεξαχθούν στο Πιεονγκτσάνγκ της Κορέας, ενώ θα ακολουθήσουν οι θερινοί στο Τόκιο, το 2020.

  Το καλύτερο το κράτησε η FIFA, για το τέλος
Το 2022 θα διεξαχθεί Παγκόσμιο Κύπελλο, στο ποδόσφαιρο. Στο Κατάρ. Πού είναι το πρόβλημα; Στο ότι η FIFA σκέφτεται να μετακινήσει την περίοδο διεξαγωγής της (στις... ζώνες Νοεμβρίου/Δεκεμβρίου ή Ιανουαρίου/Φεβρουαρίου), διότι οι θερμοκρασίες που έχει το Κατάρ το καλοκαίρι είναι επικίνδυνες για τους παίκτες και τους θεατές. Κάπου εδώ θα ήταν χρήσιμο να πούμε ότι και οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονται το Φλεβάρη και ήδη η ΔΟΕ έχει λάβει δισεκατομμύρια, για τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Kαι τι θα γίνει; Μόλις την Τετάρτη (8/10) η European Club Association (έχει μέλη τις 200 κορυφαίες ομάδες της ηπείρου) ανακοίνωσε πως οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες δεν αξίζουν να διατηρήσουν το χώρο που είχαν στο αθλητικό καλεντάρι “σε βάρος μιας εκ των μεγαλύτερων διοργανώσεων του πλανήτη”, με τον Umberto Gandini, αντιπρόεδρο στην ECA και γενικό διευθυντή της AC Milan να προσθέτει “το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, του καλοκαιριού. Οι χειμερινοι, με όλο το σεβασμό, δεν είναι και τόσο σημαντικοί. Αν φτάνουμε λοιπόν, στο σημείο να μετακινούμε το Παγκόσμιο Κύπελλο -και η ιδανική περίοδος είναι Γενάρη με Φλεβάρη, όταν το 65% των πρωταθλημάτων έχουν διαλείμματα λόγω του κλίματος-, μάλλον δεν είναι και τόσο δύσκολο να βρεθεί νέος μήνας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ώστε να μη συμπέσουμε”. Κάτι που δεν θέλουν οι απανταχού τηλεοπτικοί σταθμοί. Η συνέχεια επί της οθόνης σας.

Από την Νίκη Μπάκουλη / news247

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !