Η «σέλφι» της σεζόν

0
Αλλη μια «φτωχή» από πλευράς προγράμματος, αλλά και με πολλές απώλειες, όχι μόνο αμοιβών και παραγωγών αλλά και προσωπικού, οι οποίες φαίνεται να μην έχουν τελειωμό, έφτασε στο τέλος της.

Τα κανάλια κατεβάζουν σιγά σιγά αυλαία, περνούν σε θερινούς ρυθμούς και σχεδιάζουν τα όπλα τους για την επόμενη τηλεοπτική περίοδο. Και όπως όλα δείχνουν, με τα διαφημιστικά έσοδα να δείχνουν τάση ισορροπίας και ανάκαμψης, μπορεί και να είναι η πρώτη που θα ξανακάνουν έστω και δειλά την εμφάνισή τους περισσότερες ελληνικές παραγωγές και κυρίως σειρές, οι οποίες σχεδόν εξαφανίστηκαν την τελευταία τετραετία. Ας μην ξεχνάμε ότι από την υπερβολή των 40 και 45 ελληνικών σίριαλ κάθε χρονιά περάσαμε σε σεζόν που αυτές τις μετρούσες ακόμα και με τα δάκτυλα του ενός χεριού και συνήθως υπό την προϋπόθεση να προσμετρήσεις και αυτές που συνεχίζονταν. Την ερχόμενη τηλεοπτική περίοδο όλα δείχνουν ότι θα έχουμε και πάλι ελληνικές παραγωγές, μεταξύ των οποίων και αρκετές σειρές, σε σύγκριση τουλάχιστον με τα τελευταία τρία, τέσσερα χρόνια. Κι αυτό αν μη τι άλλο θα κάνει την καινούργια τηλεοπτική σεζόν ενδιαφέρουσα.

Αυτή που κατέβασε αυλαία, πάντως, είχε ελάχιστα αξιοπρόσεκτα στοιχεία, εξαιρώντας βέβαια το Μουντιάλ της Βραζιλίας, που έδωσε τον τελευταίο μήνα έναν τελείως διαφορετικό τόνο και ειδικά για τη νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση. Η ΝΕΡΙΤ, με τα Ν ΕΝΑ, Ν Sports και N HD, γνώρισε πιένες με τις αναμετρήσεις, αλλά μετά το σημερινό και τον αυριανό μικρό και μεγάλο τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου αναμένεται να επιστρέψει στη μιζέρια της.

Στο τέλος της προηγούμενης σεζόν η κυβέρνηση έβαλε λουκέτο και έριξε μαύρο στην ΕΡΤ και ένα χρόνο μετά ακόμα δεν έχει λειτουργήσει ουσιαστικά ο νέος φορέας. Η ΝΕΡΙΤ βγαίνει με «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους από τη Δημόσια Τηλεόραση που ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών, τώρα προσπαθεί να πάρει επιτέλους δικό της προσωπικό σε τεχνικές και διοικητικές θέσεις, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκτός ΑΣΕΠ για την πρόσληψη δημοσιογράφων και καλλιτεχνικών ειδικοτήτων. Μετά τις αλλαγές στη διοίκησή της, αυτοί που ανέλαβαν τρέχουν και δεν φτάνουν, καθώς μέχρι πρότινος δεν υπήρχε ούτε στρατηγικό ούτε επιχειρησιακό σχέδιο, ενώ παράλληλα πρέπει να ξεκινήσουν και τη διαγωνιστική διαδικασία για την εξεύρεση νέου διοικητικού σχήματος, καθώς σε ένα τρίμηνο λήγει η μονοετής θητεία του σημερινού.

Στον ιδιωτικό τηλεοπτικό τομέα τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζονται ειδικά από ορισμένα κανάλια οδήγησαν σε διαρκείς περικοπές σε όλα τα επίπεδα, με αποτέλεσμα ελάχιστα πράγματα να ξεχωρίσουν αυτήν τη σεζόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Τοπ 10 της σεζόν (2013-2014), σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen Audience Measuremement, τρεις θέσεις (1η, 3η και 8η) καταλαμβάνουν ισάριθμες αναμετρήσεις της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου όταν διεκδικούσε το εισιτήριο για το Μουντιάλ της Βραζιλίας, ενώ άλλη μία (την τέταρτη) καταλαμβάνει η Eurovision.

Πάντως, μπορεί στην κορυφή του Τοπ 10 να βρίσκεται η κρίσιμη αναμέτρηση Ρουμανία-Ελλάδα (19/11/2013), που παρακολούθησαν κατά μέσον όρο 2.911.000 τηλε-φίλαθλοι (το β’ ημίχρονο), αλλά το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι στη δεύτερη θέση βρίσκεται μία από τις ελάχιστες νέες ελληνικές σειρές που προβλήθηκαν τη σεζόν αυτή. Πρόκειται, βέβαια, για την επιτυχημένη κωμωδία του MEGA «Κάτω Παρτάλι», που στις 24/2/14 καθήλωσε μπροστά στις μικρές τους οθόνες κατά μέσον όρο 2.643.000 τηλεθεατές με το τηλεμερίδιο μάλιστα να φθάνει το 53,5%. Που σημαίνει ότι κάτι παραπάνω από πέντε στους 10 που είχαν ανοικτούς τους δέκτες τους εκείνη την ώρα έβλεπαν τη συγκεκριμένη σειρά. Να σημειωθεί ότι από τις καταγραφές για το Τοπ 10 της σεζόν έχει αφαιρεθεί ο Ιούνιος, ώστε να μην προσμετρηθούν οι μουντιαλικές αναμετρήσεις, που είναι ένα ξεχωριστό γεγονός με το οποίο θα ασχοληθούμε προσεχώς.

Τα τηλεμερίδια των καναλιών στο σύνολο του προγράμματός τους για την περίοδο από 1/10/13 μέχρι και 30/6/14, σύμφωνα με τις καταγραφές της Nielsen, δείχνουν ότι στην πρώτη θέση βρέθηκε ο ΑΝΤ-1 με 18,6% κι ακολούθησε το MEGA με 18,1%, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται ο ALPHA με 16%. Η ΔΤ που έγινε μετά ΝΕΡΙΤ και το NEΡIT Sports έφθασαν συνολικά κατά μέσον όρο το 13,1%. Σε αυτό βέβαια έχουν προσμετρηθεί και οι εξαιρετικά υψηλές αποδόσεις από πλευράς τηλεθέασης των πρώτων αναμετρήσεων του Μουντιάλ της Βραζιλίας. Η επόμενη σεζόν, πάντως, αναμένεται περισσότερο ανταγωνιστική, καθώς τα στελέχη των τηλεοπτικών σταθμών δείχνουν ήδη μια διάθεση να ενισχύσουν τα προγράμματά τους…
Του Σωτήρη Μανιάτη-efsyn.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !