16 and pregnant: η εμπορευματοποίηση της νεανικής εγκυμοσύνης

0
Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού,όπου τα οπτικοακουστικά θεάματα έχουν μετατραπεί σε σκληρή βιομηχανία, δεν είναι λίγες οι trashy εκπομπές,που εμπλέκουν νεαρά άτομα,καταστάσεις οδυνηρές και δύσκολες,ή και ακόμα ανθρώπους σε απόγνωση. Σε μια γενικότερη συζήτηση για την επιρροή τ ων μέσων στην ψυχοσύνθεση της νεολαίας από τα ΜΜΕ,και ειδικότερα από την τηλεόραση ανήκει και η εκπομπή 16 and pregnant του αμερικανικού δικτύου,κάποτε αποκλειστικά μουσικού,MTV.

Με επίκεντρο νεαρές κοπέλες που έμειναν έγκυος στην ηλικία των 16 ετών,παρουσιάζει την ζωή αυτών και των οικογενειών τους, με την άφιξη του νέου μέλους,ενώ παράλληλα δίνει την οπτική της λεγόμενης φράσης “παιδί μεγαλώνει παιδί”. Κι' όμως,η συγκεκριμένη εκπομπή σημειώνει μεγάλα ποσοστά τηλεθέασης και αποτελεί σημείο αναφοράς της trash tv. Είναι όμως αυτή η εκπομπή ικανή να επηρεάσει τις απόψεις και τις πεποιθήσεις των εφήβων από μόνη της?

Αν η παραπάνω φράση γίνει αποδεκτή ως σωστή,τότε θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι έφηβοι ως άβουλα και χωρίς νόηση όντα,που καταναλώνουν ό,τι τους δοθεί άκριτα και χωρίς καμία επεξεργασία του περιεχομένου. Αν όμως απορριφθεί ή έστω αμφισβητηθεί η παραπάνω φράση τότε αρχίζει η πραγματική αιτιολόγηση. Τέτοιου είδους προγράμματα,που παρουσιάζουν τις επιπτώσεις της απερισκεψίας κάποιων νεαρών ατόμων,όχι μόνο δεν ενθαρρύνει τους εφήβους να δοκιμάσουν σεξ χωρίς προφυλάξεις,αλλά αντίθετα λειτουργεί ως παράδειγμα προς αποφυγήν. Η κριτική που ασκούν οι νεότεροι στους πρωταγωνιστές τέτοιων προγραμμάτων είναι σκληρή και έντονη,κυρίως λόγω του γεγονότος ότι βρισκόμαστε στην κοινωνία και στην εποχή της πληροφορίας όπου όλα είναι εύκολα προσβάσιμα μέσω διαδικτύου. Ενημέρωση υπάρχει και μάλιστα μεγάλη,και η πλειονότητα της νέας γενιάς το γνωρίζει. Αποφεύγει να μιμηθεί όλα όσα βλέπει στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο,που προσβάλλει την αισθητική και τον τρόπο ζωής της,ενώ ήδη είναι έκδηλη η “εκπαίδευση” των ανηλίκων στην κριτική παρακολούθηση τέτοιων προγραμμάτων και στην επεξεργασία των μηνυμάτων που εκείνα περιέχουν. Είναι σαφές πως οι νέες γενιές έχουν λάβει την σωστή εκπαίδευση για την αποκωδικοποίηση των τηλεοπτικών προγραμμάτων και την κριτική οπτική απέναντί τους,και έχουν απωθήσει τις παγιωμένες ποία εντυπώσεις περί άκριτης κατανάλωσης των τηλεοπτικών προ'ι'όντων.
Άγγελος Χατζηδάκης

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !