ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΛΛΙΔΗ στο TVNEA!

Λευτέρης Προβιάς
1
Ο Βασίλης Καλλίδης είναι από τους ανθρώπους που θες να έχεις στο σπίτι σου να σου λένε καλήμερα και να σου μαγειρεύουν. Ο σεφ της Ελένης Μενεγάκη, που φέτος μας ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα με την εκπομπή του "Νόστιμη Γη", μιλάει αποκλειστικά στο Tvnea με πολύ καλή διάθεση και χιούμορ για όλα.


-Πως είναι η συνεργασία σου με την Ελένη Μενεγάκη; 
"Η συνεργασία μας είναι εξαιρετική. Ό,τι και να πω είναι λίγο αφού όλοι μπορείτε καθημερινά σχεδόν να δείτε πως έχουμε τα ίδια μαγειρικά ενδιαφέροντα, μας αρέσουν τα ίδια φαγητά, έχουμε τους ίδιους γευστικούς κάλυκες. Με πολύ χιούμορ μαγειρεύουμε και τ'απολαμβάνουμε."

-Έχοντας δουλέψει μερικές σεζόν δίπλα της, ποιο νομίζεις πως είναι το μυστικό της επιτυχίας της; 
"Πιστεύω πως είναι η ειλικρίνεια κι η αλήθεια. Αυτό, τόσο δωρικά."


-Με ποιο από τα μέλη της εκπομπής έχεις την καλύτερη επικοινωνία; 
"Καλά με την Κατερίνα Ζαρίφη φυσικά λόγω του χιούμορ της, συνεχώς μιλάμε και αστειευόμαστε. Και γενικά με όλα τα παιδιά, τους προτείνω να πάνε και σε νέα εστιατόρια, βγαίνουμε, γελάμε, είμαστε πολύ χαλαρή παρέα... Γενικά μαγειρεύω περισσότερα φαγητά απ'ότι έχω στο πρόγραμμα γιατί αγαπώ τόσο πολύ τα παιδιά που θέλω κάθε μέρα να τρώνε κάτι καλό. Με όλους έχω εξαιρετική σχέση. Με την Ελιάνα έχουμε γίνει κολλητοί, βγαίνουμε συνέχεια για φαγητό γιατί μας αρέσει πολύ το sushi και με τη Ζαρίφη λίγο παραπάνω για γελάμε πολύ μαζί. Είναι τρομερή και λίγο παρεξηγημένη γι'αυτό που βγάζει από το γυαλί. Ο χαρακτήρας είναι πολύ καλός. Η Κατερίνα δεν είναι μόνο αυτό που βλέπεις, υπάρχει και κάτι άλλο από πίσω που πρέπει να ψάξεις να το βρεις. Είναι πολύ καλό παιδί, πραγματικά."

-Θα βρίσκεσαι και του χρόνου στην εκπομπή; 
"Φαντάζομαι πως ναι, η Ελένη θέλει, εγώ θέλω... Αλλά όπως ξέρεις η τηλεόραση είναι πολύ απρόβλεπτη και συχνά γίνονται διάφορες αλλαγές. Πάντως θεωρώ ότι και του χρόνου θα είμαι γιατί η συνεργασία μας είναι εξαιρετική."

-Η “Νόστιμη Γη” είχε μια πολύ καλή πορεία μέχρι τώρα, την Κυριακή θα έχουμε και την τελευταία εκπομπή. Που θα μας ταξιδέψεις αυτή τη φορά; 
"Είμαι πολύ χαρούμενος για την πορεία της εκπομπής κι όλη η ομάδα είναι πολύ περήφανη! Την Κυριακή θα προβληθεί το τελευταίο επεισόδιο, επιλέξαμε να φύγουμε μακριά. Θα έχουμε μια μικρή έκπληξη στους τηλεθεατές. Η εκπομπή γυρίστηκε στην Αθήνα, όχι μέσα στην πόλη όμως, στα προάστιά της στα οποία δεν πηγαίνει συχνά η κάμερα. Ξεκινάμε τη βόλτα από το Λαύριο, περνάμε από Ροδόπολη, μαγειρεύουμε στην Εθνική Οδό, που είναι η έξοδος από την πόλη και είναι σημαντικό σημείο για εμένα αφού από εκεί ξεκινούν όλα μου τα ταξίδια. Προχωράμε στο Μενίδι, μετά πηγαίνουμε στην Ελευσίνα, στον Ασπρόπυργο, το Πέραμα και κλείνουμε κάπως έτσι τη σεζόν." 

-Θα δούμε ξανά την εκπομπή του χρόνου; 
"Θα σου απαντήσω με τον ίδιο τρόπο γιατί πλέον έχω μάθει να κρατάω μικρό καλάθι. Θεωρητικά η εκπομπή συνεχίζεται και του χρόνου, όλα δείχνουν πως και το κανάλι θέλει κι εμείς θέλουμε. Πλεόν όμως είναι τόσο απρόβλεπτα τα τηλεοπτικά πράγματα που δε λέω μεγάλα λόγια. Κατά 99% πάντως θα συνεχίσουμε."


-Θεωρείς ότι είχε παραγίνει το “κακό” με τις μαγειρικές εκπομπές; 
"Ελπίζω να ξεκινήσουν άλλες δέκα του χρόνου, άλλοι 4 σεφ να ξεκινήσουν να μαγειρεύουν στα λαγκάδια και τα βουνά κι άλλοι 6 να αρχίσουν να μαγειρεύουν σε studio. Πέραν του αστείου, εμένα μου αρέσουν οι εκπομπές μαγειρικής κι ο κόσμος τις αγάπησε γιατί είναι μία ωραία διέξοδος από το άγχος και την στεναχώρια. Προσωπικά από το να βλέπω το βράδυ ειδήσεις προτιμώ να βλέπω μια εκπομπή μαγειρικής έστω και λίγο κακή. Εγώ τις λατρεύω και δείχνει να τις αγαπάει κι ο κόσμος, οπότε γιατί να μην έχουμε παραπάνω εκπομπές; Από την άλλη είναι μία μόδα που κρατάει καλά από το 2008 περίπου, κράτησε αρκετά χρόνια και πιστεύω θα κρατήσει άλλα τόσα. Είναι μια ωραία μόδα. Αρκεί στις εκπομπές αυτές να μαθαίνει ο τηλεθεατής μέσα στα 45 λεπτά έστω ένα νέο μυστικό ή μια απλή συνταγή, που να μπορεί όντως να τις φτιάξει στο σπίτι. Δεν συμπαθώ τις εκπομπές μαγειρικής που τρομάζουν τον κόσμο, που του λένε "πρέπει να κόβεις το κρεμμύδι με ιαπωνέζικο μαχαίρι και τόσο γρήγορα όπως οι σεφ ή πρέπει να σοτάρεις τα μανιτάρια στο τηγάνι πετάγοντάς τα στον αέρα όπως οι σεφ". Θα περίμενα από μια εκπομπή μαγειρικής να δείξει μια απλή μακαρονάδα, ένα απλό σπανακόριζο. Μάλιστα, μετά από την μικρή μου τηλεοπτική εμπειρία τολμώ να πω ότι μια εκπομπή με μουσακάδες και φασολάδες θα έκανε παραπάνω τηλεθέαση από μία εκπομπή με πιο gourmet φαγητά. Κι εγώ στην Ελένη φτιάχνω και κάτι εξοτικό, και κάτι δύσκολο, αλλά το λέω, κι αυτό συμβαίνει 4 φορές το χρόνο. Οι συνταγές που μαγειρεύω συνήθως στην Ελένη και τη "Νόστιμη Γη" είναι απλές συνταγές. Κι αυτός νομίζω είναι ο λόγος που με έχει αγαπήσει το κοινό της Ελένης, γιατί μαγειρεύω με απλά υλικά που μπορείς να βρεις στο μπακάλικο της γειτονιάς. Αυτός είναι ο σκοπός μου κι όσο προχωράω στην τηλεόραση τόσο πιο πολύ απλοποιώ τις συνταγές μου."

-Πάντως έχεις αγαπηθεί πολύ από τον κόσμο. Πολλές μαμάδες, κυρίως, βλέπουν καθημερινά την εκπομπή και φτιάχνουν τις συνταγές σου, μιλώντας και από προσωπική εμπειρία.
"Όλες οι μαμάδες τις φτιάχνουν γιατί έχει συμβεί κάτι πολύ ωραίο. Οι μαμάδες μας, που λίγο πολύ είναι μεγάλες γυναίκες έχουν βαρεθεί να μαγειρεύουν τα ίδια και τα ίδια.Όμως δεν έχουν την τεχνογνωσία ή και την φαντασία για να κάνουν απλά πιάτα λίγο διαφορετικά από τα καθημερινή ελληνική κουζίνα. Καμία μάνα δε σκέφτεται να βάλει στα μακαρόνια για παράδειγμα λίγο κοτόπουλο και λίγο μέλι. Οπότε εγώ δείχνω σε αυτές τις μαμάδες, τις νέες νοικοκυρές αλλά και τα αγόρια που σήμερα μαγειρεύουν συνταγές με υλικά που γνωρίζουν, με γεύσεις οικείες. Κι έτσι και η μεγάλη η νοικοκυρά αισθάνεται ότι έχει κάνει κάτι καινούριο."

-Πως μπήκε η τηλεόραση στη ζωή σου; 
"Ξαφνικά με βρήκαν οι άνθρωποι από το Mega, τους άρεσα, τους έκανα και βρέθηκα μετά από λίγες πρόβες να κάνω πρωινό στο πλάι του Νίκου Παπαδάκη, της Δούκισσας Νομικού, του Δημήτρη Ουγγαρέζου, της Κατερίνας Καινούργιου και της Μαρίας Αραμπατζή. Κι έτσι ξεκίνησε ο Βασίλης στην τηλεόραση, πιο απλά δε γίνεται."

-Ποια είναι η αγαπημένη σου από τις υπόλοιπες μαγειρικές εκπομπές;
"Τις Ελληνικές εκπομπές τις βλέπω όλες. Δεν έχω τηλεόραση αλλά τις Κυριακές που βρίσκομαι σε σπίτι φίλων χαζεύω λίγο τις μαγειρικές εκπομπές, βλέπω και τα πρωινάδικα... Τα πάντα παρακολουθώ. Θεωρώ ότι όλες είναι αρκετά καλές. Οι αγαπημένες μου εκπομπές όμως είναι αμερικάνικες. Είναι του Andrew Zimmermn και λέγεται "Bizzare Foods" κι όλες οι εκπομπές του Antony Bourdain.

-Πως νιώθεις που κάποιοι συνάδεφλοί σου εμφανίζονται συχνά στα περιοδικά και απασχολούν τον κόσμο με τη προσωπική τους ζωή; Θεωρείς ότι οι σεφ πρέπει να είναι celebrities; 
"Η απάντησή μου είναι δισυπόστατη. Από τη μία εμείς οι μάγειρες έχουμε γίνει "celebrities", αλλά όπως σου είπα στα 90's ήταν τα μοντέλα, στα 00's είναι οι μάγειρες μπορεί στα 10's να είναι της μόδας οι πλαστικοί χειρουργοί, δεν ξέρω. Έχουμε πάρει μεγάλη αναγνωρισιμότητα, ο κόσμος μας έχει γνωρίσει και μας έχει αγαπήσει. Από την άλλη δεν θα κρίνω εγώ τους συναδέλφους μου. Είναι δικαίωμα του καθενός αν θέλει να προβάλει την προσωπική του ζωή, τις διακοπές του κλπ. Εγώ επιλέγω να προστατεύω τη ζωή μου και να πηγαίνω διακοπές σε off broadway μέρη αλλά δεν αναιρεί το δικαίωμα του καθενός να το κάνει. Δε με απασχολεί ιδιαίτερα. Απλώς επιλέγω να μη βγάζω προς τα έξω τις παρέες μου, τις διακοπές μου και οτιδήποτε άλλο. Είμαι βέβαια πολύ ενεργός στα social media, ανεβάζω και φωτογραφίες από το σπίτι και την παρέα μου, δεν κρύβομαι, προς Θεού. Αλλά επιλέγω να το κάνω στο σημείο που με ευχαριστεί και που θέλω να φανεί προς τα έξω.

-Πως σου φάνηκε το Master chef που προβαλλόταν όσο ήσουν ακόμη στο Mega; Είχες κάποια πρόταση να συμμετέχεις;

"Θυμάμαι ότι εκείνη την περίοδο εγώ είχα κλείσει με το Mega για το "Food and the City" οπότε τότε είχα εκπομπή και εκ των πραγμάτων δε θα μπορούσα να είμαι σε δύο εκπομπές. Είχα κλείσει την εκπομπή από το καλοκαίρι οπότε ήμουν ήδη δεσμευμένος. Από την άλλη είχαμε καλεστεί μαζί με τη Φαίη, το Γιώργο και τον Ουγγαρέζο σε κάποιο επεισόδιο να είμαστε κριτές."

-Θα έπαιρνες μέρος σε κάποιο show για celebrities; 
"Μου έχει γίνει πρόταση, επέτρεψε μου για λόγους ευγένειας να μη σου ποιο. Αρνήθηκα επειδή δεν θεωρώ ότι ήμουν ο κατάλληλος. Απλώς παρουσιάζω μια εκπομπή, εμφανίζομαι στην Ελένη, δε θεώρησα σωστό να εμφανιστώ σε ένα τέτοιο show, δε μου έδενε καλά εκείνη τη στιγμή. Το τηλεφώνημα στο οποίο μου έγινε πρόταση, μάλιστα, ήταν πολύ ευχάριστο, γελάσαμε πολύ αλλά τελικά ευγενικά αρνήθηκα."

-Το εστιατόριό σου, το “Άνετον”, έχει μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο. Τι νομίζεις ότι το κάνει διαφορετικό και ο κόσμος το επιλέγει; 
"Είναι ένα μικρό, πανέμορφο, ταπεινό εστιατόριο, όχι ένα τεράστιο εντυπωσιακό εστιατόριο. Όμως αυτό που το έχει κάνει να ξεχωρίσει αυτά τα τελευταία 8 χρόνια που είναι γεμάτα τα τραπέζια του καθημερινά, είναι το ότι έχει πολύ καλή πρώτη ύλη, την προσέχουμε πάρα πολύ. Οι συνταγές των φαγητών είναι πάρα πολύ απλές, δεν υπάρχει κάτι εξωφρενικά παράξενο. Μπορεί στο μαγαζί μου να φας μακαρόνια με κιμά. Αλλά θα διαλέξουμε πάντα τα καλύτερα μακαρόνια  και τον καλύτερο κιμά. Κι είναι πολύ σημαντικό ότι όλοι οι πελάτες μας που μας ξέρουν τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν ποιος είναι ο ψαράς, ο κρεοπώλης, ο μανάβης μας κι έχουν γίνει οι πελάτες μας και δικοί τους πελάτες και είναι ήσυχοι πως αγοράζουμε πάντα τα καλύτερα. Το εγγυώμαι προσωπικά ότι έχουμε από τις καλύτερες πρώτες ύλες στην Αθήνα."

-Κυκλοφορεί και το βιβλίο σου, “Άθενς Σπεσιάλ”. Θες να μας πεις τι μπορούν να βρουν εκεί οι αναγνώστες; 
"Τα Χριστούγεννα κυκλοφόρησε το "Άθενς Σπεσιάλ Λε Τουρ" που μετά από 15 χρόνια στην Αθήνα μάζεψα όλα τα αγαπημένα μου μαγαζιά κι όπως αναφέρω και στο πρόλογο είναι τα αγαπημένα μου, όχι τα καλύτερα. Κάποια μαγαζιά είναι πολύ ιδιαίτερα και εκκεντρικά, όμως πέραν της πλάκας όλα τα μαγαζιά που έχω στο βιβλίο είναι πολύ καλά και με πολύ καλό φαγητό. Δεν θα έστελνα τον κόσμο σε ένα μαγαζί με βρώμικο φαγητό επειδή πολύ απλά το γουστάρω εγώ. Οι αναγνώστες θα βρουν 200 περίπου μαγαζιά που μπορείς να πάρεις πρώτες ύλες ή να κάτσεις να φας, απ'όλες τις κατηγορίες, θα βρεις μέσα από sushi μέχρι σουβλάκια Επιπλέον μέσα στο βιβλίο θα βρεις και 100 νέες συνταγές. Προτείνω το βιβλίο να το διαβάσουν και άτομα που δε μένουν στην Αθήνα, γιατί είναι ένα πολύ ωραίο ταξίδι στην Αθήνα και διαβάζεις τρομερές ιστορίες από ανθρώπους που μέσα από τη φτώχεια και τις κακουχίες έφτιαξαν πολύ καλά μαγαζιά που κρατούν πολλές δεκαετίες μέχρι και σήμερα. Είναι εξαιρετική δουλειά αυτό το βιβλίο, είμαι πολύ περήφανος γι'αυτό."

-Ετοιμάζεις κάτι καινούριο επαγγελματικά, τηλεοπτικά και μη; 
"Μέσα στον Ιούνιο θα γίνει ένα μεγάλο ταξίδι στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Ντάλας για μία δουλειά που συζητάω. Δεν ξέρω πολλά να σου πω για αυτή αλλά είμαι πολύ χαρούμενος γι'αυτό το ταξίδι. Ετοιμάζω δύο βιβλία μαζί, έχουμε πάρει φωτιά. Ενώ όλοι θα κάνουν μπάνια εγώ θα γράφω δύο βιβλία ταυτόχρονα. Τηλεοπτικά το καλοκαίρι θα γυρίζουμε την Ελλάδα για γυρίσματα για την εκπομπή. Οπότε είμαι φουλ για το καλοκαίρι, κι μ'αρέσει γιατί δε μπορώ να κάθομαι, είμαι νευρικός χαρακτήρας και δε μου αρέσουν οι μεγάλες διακοπές."

-Στην καθημερινή ζωή σου γενικά μαγειρεύεις; Ξέρουμε και περιπτώσεις σεφ που δεν μαγειρεύουν για τον εαυτό του!
"Είμαι από τους σεφ που μαγειρεύουν και μάλιστα πάρα πολύ. Κάνω σίγουρα δύο μεγάλα τραπέζια το μήνα που καλώ όλη μου την παρέα, κοντά 20 άτομα και τους μαγειρεύω. Τρελαίνομαι να μαγειρεύω στο σπίτι μου. Τώρα καθημερινά δεν είναι σίγουρο, αν έχω όρεξη να φάω κάτι θα το φτιάξω. Το σίγουρο είναι ότι καθημερινά τα βράδια τρώω έξω γιατί μ'αρέσει να δοκιμάζω καινούρια εστιατόρια. Πάντως γενικώς μαγειρεύω. Έχω σπίτι μια υπέροχη κουζίνα που τώρα τη φτιάχνω και είμαι πολύ χαρούμενος, δεν μπορώ να περιμένω να τελειώσουν οι εργασίες για να ξαναξεκινήσω τα μαγειρέματά μου!"

-Ποια είναι η “ένοχη” απόλαυσή σου; 
"Τα γλυκά, αυτή είναι η ένοχη απόλαυσή μου. Μπορώ να φάω όσα γλυκά θέλεις, δεν υπάρχει όριο. Πέραν της πλάκας προσέχω πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια, όχι τόσο για λόγους αισθητικής που, δεν κρύβομαι, είναι κι αυτό σημαντικός λόγος , αλλά κυρίως για λόγους υγείας επειδή έχω πρόβλημα με τη μέση μου προσπαθώ να έχω το βάρος μου μειωμένο όσο μπορώ. Αν δεν υπήρχε αυτό το θέμα, πίστεψέ με, το όνειρό μου θα ήταν σε μια άλλη ζωή να τρώω όσα γλυκά θέλω, αυτό θα ήταν παράδεισος για εμένα. Θα μπορούσα να μην τρώω φαγητό ποτέ καθαρά για να τρώω γλυκά όλη τη μέρα." 


Ευχαριστώ πολύ τον Βασίλη Καλλίδη για αυτή τη συνέντευξη.

Λευτέρης Προβιάς

Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !