Στην προεδρία της Ευρώπης η Ελλάδα

Λευτέρης Προβιάς
0
Με την επίσημη υποδοχή του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και των Επιτρόπων, από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ξεκίνησε στο Ζάππειο Μέγαρο η
επίσημη τελετή έναρξης της ελληνικής Προεδρίας. Θα ακολουθήσει γεύμα των Επιτρόπων με το ελληνικό υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια κοινή συνάντηση των επισήμων. 

Ο πρωθυπουργός που κήρυξε και επίσημα την έναρξη της ελληνικής προεδρίας σημείωσε ότι η χώρα μας διέψευσε τις Κασσάνδρες «Είναι η ώρα των πράξεων και όχι των λόγων. Είναι η ώρα να νικήσουμε την ανεργία και την ύφεση. Να κατοχυρώσομε την ασφάλεια. Να αναδείξουμε τον θαλάσσιο πλούτο» είπε χαρακτηριστικά ο Α. Σαμαράς. 




Παράλληλα τόνισε πως στόχος της ελληνικής προεδρίας είναι να αναδείξει όσα ενώνουν τις χώρες της Ε.Ε. «Η Ελλάδα πέτυχε την μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έγινε ποτέ σε συνθήκες ύφεσης. Όλοι μαζί δεν ξεχνάμε γιατί ξεκίνησε η ευρωπαική ενοποίηση και τι πέτυχε μέσα σε πέντε δεκαετίες. Η ΕΕ είναι το πιο φιλόδοξο εγχείρημα που επιχειρήθηκε ποτέ, μία Ένωση με κοινές αξίες στην οποία κάθε λαός, χωρίς να χάνει την ταυτότητά του, μπορεί να πετύχει με άλλους πολλά». 

Ελευθερία, Δημοκρατία, Ανταγωνιστικότητα, Κοινωνική Δικαιοσύνη είναι τα τέσσερα προτάγματα που διαμορφώνουν στον σύγχρονο κόσμο. Απαντούμε στην κρίση με περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι κάθε πολίτης θα βρίσκεται πιο κοντά στις αποφάσεις που τον αφορούν εξήγησε ο κ. Σαμαράς.




Όπως είπε ο πρωθυπουργός, σήμερα που περάσαμε τα πιο δύσκολα και αποφύγαμε τα χειρότερα είναι ώρα να νικήσουμε την ύφεση και την ανεργία, είναι ώρα να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη και την σταθεροποίηση, είναι ώρα να αναπτύξουμε τις θαλάσσιες πολιτικές, είναι ώρα να εμβαθύνουμε την τραπεζική ένωση.

Σε αναγνώριση των προσπαθειών της Ελλάδας για να ξεπεράσει την κρίση και να ανακάμψει προχώρησε, στην ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,Χέρμαν Φαν Ρομπάι." Η οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη είναι ένας κακοτράχηλος δρόμος, που απαιτεί κοινές θυσίες. Όλοι θα πρέπει να αποτίσουμε φόρο τιμής στο θάρρος και την αντοχή των ανθρώπων της Ελλάδας,ανδρών και γυναικών. 



Η Ελλάδα έκανε μεταρρυθμίσεις και η ΄Ενωση έδειξε αλληλεγγύη", τόνισε ο κ. Ρομπάι και πρόσθεσε:"Θα είμαστε στο πλευρό σας μέχρι την ανάκαμψη".Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ότι καμία χώρα μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση και ανέφερε: "Σήμερα μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας την κρίση. 

Το 2014 θα πρέπει να είναι ένας καλύτερος χρόνος,όπου θα έχουμε αποτελέσματα, κυρίως στον τομέα της απασχόλησης. Θέσεις εργασίας, ανάπτυξη, ασφάλεια είναι οι στόχοι της Ελλάδας και της Ευρώπης. Μία ισχυρότερη ΕΕ είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Είμαστε όλοι αδελφά έθνη σε καλούς και δύσκολους καιρούς. Η Ευρώπη παραμένει η κοινή μας επιδίωξη. Η Ελλάδα και η Ευρώπη ακολουθούμε την σωστή πορεία. Ήλθε η ώρα να δείξουμε ελπίδα για το μέλλον. Η εκ περιτροπής προεδρία εκπροσωπεί την ιδέα των κοινών στόχων, είναι απόδειξη ότι η Ένωση είναι υπόθεση όλων. Η Ελλάδα έχει μακρά εμπειρία σε τέτοιες ευθύνες, είναι η πέμπτη φορά που έρχεται σε ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή". 

Ο κ. Ρομπάι εξήρε την συμβολή της Ελλάδας στην εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας ενώ επεσήμανε τη συμβολική σημασία που έχει το καραβάκι στο λογότυπο της Ελληνικής Προεδρίας.

"Η επιμονή ανταμείβεται", δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο κατά την ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας, τα οποία δείχνουν όπως είπε ότι "η Ελλάδα βγαίνει εφέτος από την ύφεση και αναμένεται να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα". Την τελευταία πενταετία, τόνισε, η ΕΕ αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της. Η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε και σήμερα βρίσκεται στο πηδάλιο της Ευρώπης. "Είμαστε δίπλα της, είμαστε μαζί σας", είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα εξέφρασε την επιθυμία να "αποτίσει φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για την αξιοπρέπεια και γενναιότητα που επέδειξε", λέγοντας ότι "οι Έλληνες είναι πραγματικοί ήρωες". Επεσήμανε ωστόσο ότι "δεν πρέπει να χαθούν τώρα οι προσπάθειες και να μη διακυβευθεί η επιτυχία του προγράμματος".

Ο κ. Μπαρόζο κάλεσε, εκτός από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, "όλους τους ευρωπαίους πολίτες να συστρατευτούν και να μετάσχουν στις ευρωπαϊκές εκλογές του προσεχούς Μαΐου", προκειμένου να συμβάλουν στο μέλλον της ΕΕ, "η οποία είναι το καλύτερο πολιτικό κατασκεύασμα για τη μείωση της βαρβαρότητας στον κόσμο".



Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό, υπογράμμισε, καθώς κλείνουν 100 χρόνια από την κήρυξη του Α! Παγκοσμίου Πολέμου και επικαλέστηκε το σύνθημα της ελληνικής προεδρίας ότι "Η Ευρώπη είναι η κοινή μας Αναζήτηση".Η συνάντηση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, είπε, μας υπενθυμίζει πόσο είναι η Ευρώπη ένας ζωντανός, δημιουργικός και ελκυστικός χώρος, ανοικτός σε μεγάλη ποικιλία πολιτισμών και ταλέντων. Και με βάση αυτή την ισχυρή πολιτιστική κληρονομιά και συγγένεια μπορέσαμε να ενώσουμε τις χώρες μας πάνω σε στερεά οικονομικά και θεσμικά θεμέλια.

Την τελετή άνοιξε ο υπουργός εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος «Η Ελλάδα έχει πλήρη αίσθηση του ρόλου και των ορίων της περιοδικής προεδρίας του Συμβουλίου και θα συνεργασθεί στενά με τις μόνιμες Προεδρίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, όπως και του Eurogroup. Η Ελληνική Προεδρία έχει όμως υποχρέωση να θυμίζει ότι είναι μια προεδρία του ευρωπαϊκού Νότου, μια προεδρία Μεσογειακή, μια προεδρία που ασκείται από μια πληθυσμιακά μεσαία χώρα μέλος της Ένωσης.»

Ο Ευ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις προτεραιότητες και τους στόχους της ελληνικής προεδρίας. «Το εξάμηνο όμως αυτό, σε εθνικό επίπεδο, αναδεικνύει την κορυφαία προτεραιότητά μας, που είναι η στροφή προς την οριστική έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο και η επιστροφή στην "κανονικότητα" μιας χώρας μέλους της Ένωσης και της ζώνης του ευρώ, δημοσιονομικά σταθερής, χρηματοοικονομικά ασφαλούς, αναπτυξιακά ανταγωνιστικής, κοινωνικά συνεκτικής, δημοκρατικά ισχυρής, εθνικά υπερήφανης. 

Το εξάμηνο αυτό είναι συντετμημένο από πλευράς κοινοβουλευτικού χρόνου, καθώς λήγει η θητεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το οποίο θα συνεργαστούμε εντατικά τους τέσσερις πρώτους μήνες. Το εξάμηνο όμως αυτό είναι ιδιαίτερα πυκνό πολιτικά, γιατί είναι το εξάμηνο των ευρωπαϊκών εκλογών και της μεγάλης πανευρωπαϊκής συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης.»


Real

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !