ΑΗΔΙΑ στην κοινωνία:Kανείς ένοχος για το ΣΚΑΝΔΑΛΟ του Χρηματιστιρίου....

Χρηστος Γ
0
Αθωωτική ήταν η σημερινή ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου για το μεγάλο σκάνδαλο του '99, με τις μετοχές - φούσκες του Χρηματιστηρίου, που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο και είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες επενδυτές να χάσουν τις οικονομίες τους.

Μετά από μία πολύμηνη δίκη, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ομόφωνα ότι τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του επενδυτικού κοινού και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, για τα οποία είχαν κληθεί να λογοδοτήσουν κατά περίπτωση 42 άτομα, δεν αποδείχθηκαν.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τα δύο κακουργήματα βρέθηκαν ιδιοκτήτες εισηγμένων εταιριών, εφοπλιστές, μεσάζοντες και επιχειρηματίες.

Κατά την κρίση του δικαστηρίου, στην ακροαματική διαδικασία δεν αποδείχθηκε ότι υπέστησαν ζημία οι επενδυτές. Αντίθετα, το παραπεμπτικό βούλευμα ήταν καταπέλτης, με το σκεπτικό να αναφέρει μεταξύ άλλων πως:

"Οι τιμές στις οποίες πραγματοποιήθηκαν συγκεκριμένες συναλλαγές διαφέρουν σημαντικά από τις αντίστοιχες τιμές που ανακοινώθηκαν στο επενδυτικό κοινό, στο οποίο δημιουργήθηκε παραπλανητική εικόνα για την πορεία των μετοχών, την τιμή και την εμπορευσιμότητά τους".

Σύμφωνα με την έρευνα του εισαγγελέα Λακαφώση, ο οποίος είχε ασκήσει τις συμπληρωματικές ποινικές διώξεις, υπήρχαν προσυνεννοημένες συναλλαγές, στη βάση του εξής κόλπου:

Κάποιοι από τους εμπλεκόμενους έβρισκαν δικούς τους επενδυτές, οι οποίοι αγόραζαν μετά από συννενόηση τεράστια πακέτα μετοχών σε τιμές πολύ μεγαλύτερες από την πραγματική αξία της μετοχής. Ως αντάλλαγμα για τη χειραγώγηση της μετοχής, οι εμπλεκόμενοι επέστρεφαν μεγάλο μέρος των χρημάτων στους αγοραστές. Οι μικροεπενδυτές, όμως, παρασυρμένοι από την άνοδο της μετοχής, την αγόραζαν βλέποντας τις οικονομίες τους να κάνουν... φτερά.

Μάλιστα, πόρισμα του ΣΔΟΕ έχει εντοπίσει τέτοιου είδους επιστροφές εκαντοντάδων εκατομμυρίων δραχμών που είχαν πραγματοποιηθεί σε υποκατάστημα τράπεζας στο Αιγάλεω.

Αρκετοί από τους κατηγορουμένους που σήμερα αθωώθηκαν έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν για το αδίκημα της χειραγώγησης τιμών μετοχών, ωστόσο η καταδίκη τους έγινε πριν από το 2005, όταν η πράξη αυτή ήταν πλημμέλημα. Όταν μετά την απώλεια περιουσιών εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών, το νομικό καθεστώς άλλαξε και η πράξη της χειραγώγησης μετατράπηκε σε κακούργημα, ήταν ήδη αργά καθώς οι βασικοί υπεύθυνοι της "φούσκας" του Χρηματιστηρίου είχαν δεχθεί ποινές-χάδι για τη χειραγώγηση.

Η υπόθεση με τις μετοχές-"φούσκες" μπήκε στην ανάκριση το 1999, με ανακρίτρια τη μετέπειτα κατηγορουμένη Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, η οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 12 ετών για κατάχρηση εξουσίας.

Όπως έκριναν οι συνάδελφοί της, η πρώην δικαστής δωροδοκήθηκε για να μην ασκήσει διώξεις σε βαθμό κακουργήματος. Αυτή η αποκάλυψη είχε δώσει και το έναυσμα για την επανεξέταση της υπόθεσης, ωστόσο μετά τη σημερινή ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, κάποιοι μιλούν για δικαίωση της Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !