ΔΕΗ: Τα πρωτοβρόχια θα φέρουν νέες αυξήσεις στο ρεύμα!

0
Αυξήσεις στα τιμολόγια της χαμηλής τάσης του ρεύματος θα έρθουν με τα πρωτοβρόχια, παρά το γεγονός ότι το ΥΠΕΚΑ αποκλείει, έως τώρα, νέες αυξήσεις.
Και αυτό διότι, όπως εξηγούν αρμοδίως, δεν έχει ικανοποιηθεί ο σχετικός όρος του μνημονίου για άρση όλων των σταυροειδών επιδοτήσεων.
Θα έπρεπε, δηλαδή, προ της πλήρους απελευθέρωσης των τιμολογίων χαμηλής τάσης που επήλθε την 1η Ιουλίου, να έχουν γίνει όλες οι κατηγορίες τιμολογίων κοστοβαρείς.
Κάποια βήματα είχαν γίνει τον Ιανουάριο, όταν επιβλήθηκαν και οι τελευταίες αυξήσεις, και είχε αφεθεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας για τις αλλαγές που είχαν τότε προγραμματιστεί για Μάιο και Ιούλιο.
Οι αλλαγές αυτές, όμως, δεν επήλθαν, τελικώς, με αποτέλεσμα να δημιουργείται εκκρεμότητα.
Τι σημαίνει στην πράξη η κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων; Αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια μικρής κατανάλωσης -ως γνωστόν, μεγάλες διαφορές υπάρχουν στις πολύ μικρές καταναλώσεις 0 έως 800 κιλοβατώρες- αλλά και στα αγροτικά τιμολόγια με παράλληλη ελάφρυνση των εμπορικών τιμολογίων.
Βάσει των όσων προβλέπει το μνημόνιο, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ενιαίο οικιακό τιμολόγιο όσον αφορά την ενέργεια. Διαφοροποίηση ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης δεν δικαιολογείται, αφού δεν αποτελεί στοιχείο ξεχωριστού προφίλ καταναλωτή.
Αλλο είδος καταναλωτή έχουμε όταν η συμπεριφορά του μέσα στο 24ωρο είναι διαφορετική (μόνο νύχτα κ.λπ.), πράγμα που δεν συμβαίνει με τους οικιακούς, ανεξάρτητα από το πόσο ρεύμα καταναλώνουν.
Το ενιαίο οικιακό τιμολόγιο που θα φέρει αυξήσεις για τις χαμηλές καταναλώσεις και τα αγροτικά θα το θέσει η τρόικα το Σεπτέμβριο.
Μείωση κατανάλωσης
Στο μεταξύ, πτώση κατά 19% σημείωσε η κατανάλωση ηλεκτρισμού τον Ιούλιο, στη μέση και χαμηλή τάση, κυρίως, λόγω της ύφεσης και των σχετικά ήπιων καιρικών συνθηκών, που απέτρεψαν τη μαζική λειτουργία κλιματιστικών.
Συνολικά, η μείωση της ζήτησης έφθασε στο 13,6%, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς, ΑΔΜΗΕ, που αφορούν μόνον το διασυνδεδεμένο σύστημα (δεν περιλαμβάνει τα μη διασυνδεδεμένα νησιά).
Στο δίκτυο η πτώση της κατανάλωσης έφθασε στο 19% – ίσως η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση που έχει καταγραφεί αλλά δεν είναι απολύτως συγκρίσιμη με το παρελθόν, καθώς έχει μεταβληθεί η στατιστική απεικόνιση των στοιχείων του ΑΔΜΗΕ.
Αντίθετα, στην υψηλή τάση, από την οποία τροφοδοτούνται οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας, παρατηρήθηκε άνοδος της κατανάλωσης κατά 4,8%.
Σε επίπεδο επταμήνου, η πτώση της συνολικής ζήτησης σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2012 έφθασε στο 5,3%, με την κατανάλωση δικτύου να παρουσιάζει και πάλι τη μεγαλύτερη μείωση με 6,4%, που ώς ένα βαθμό αντισταθμίστηκε από την αύξηση κατά 1,1% της κατανάλωσης ρεύματος από τις μεγάλες βιομηχανίες.
Οσον αφορά το επίπεδο της παραγωγής, που τον Ιούλιο εμφανίζει μείωση 11%, παρατηρείται εντυπωσιακή πτώση της παραγωγής ηλεκτρισμού από συμβατικά καύσιμα, μείωση που φθάνει στο 19% και αντίθετα ακόμα πιο εντυπωσιακή αύξηση της παραγωγής από ΑΠΕ, που φθάνει στο 62%.
Στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου η συνολική παραγωγή ηλεκτρισμού υποχώρησε 5%. Η παραγωγή των συμβατικών μονάδων στο σύστημα έπεσε 11%, ενώ αντίθετα των ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 45%.
Πηγή: naftemporiki.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !