Νέα προσπάθεια της Τρόικα να κλείσει την ΕΡΤ

Λευτέρης Προβιάς
0
Με «λουκέτο» απειλείται η ΕΡΤ. Αν υλοποιηθεί το σχέδιο της Τρόικας, και αφαιρεθούν τα 135 εκατ. ευρώ από τα έσοδα της ΕΡΤ, το κλείσιμο της θα είναι
αναπόφευκτο. Όπως αποκάλυψε το «Π» την Κυριακή, η κυβέρνηση θα αφαιρέσει 60 εκατ. ευρώ, από τα λειτουργικά έξοδα της ΕΡΤ, και ταυτόχρονα από τα έσοδα του ανταποδοτικού θα αφαιρέσει 75 εκατ . ευρώ για να τα μεταφέρει σε μια άλλη ιδιωτική εταιρεία! Επί της ουσίας ένα χρόνο μετά την αποτυχία των σχεδίων Μόσιαλου, οι Τροϊκανοί, με διαφορετική κυβέρνηση, δεν έχουν χωνέψει την οικονομική επιτυχία της  ΕΡΤ και επιχειρούν με διαφορετικό τρόπο να την κλείσουν.
Η διοίκηση της ΕΡΤ υποστηρίζει πως απέτρεψε το πρώτο ενδεχόμενο. Την προπερασμένη Παρασκευή ο Νίκος Σίμος κλήθηκε εσπευσμένα στο υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο και υπάγεται πλέον η ΕΡΤ, παράλληλα με το υπουργείο επικρατείας. Εκεί φαίνεται να του ζήτησαν μειώσεις 80 εκατ. ευρώ στη λειτουργίας της ΕΡΤ. Λέγεται πως αυτό αποτράπηκε αν και δεν είναι σαφές ή για να είμαστε πιο ακριβείς, δεν μπορεί κανείς να έχει εμπιστοσύνη στην Τρόικα. Το αντάλλαγμα για την αποτροπή θα είναι η «κλοπή» των 75 εκατ. ευρώ από το ανταποδοτικό τέλος. «Μου ζητήσατε να γίνω  ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρεία και με μετατρέπεται σε Στουρνάρα της  ΕΡΤ”,  φέρεται να ήταν η απάντηση του δημοσιογράφου διευθύνοντος συμβούλου. Πολύ προβληματισμένος ο Τζόνι Καλημέρης, αντιλαμβάνεται πως αν ισχύσουν οι δύο κυβερνητικές αποφάσεις ή μία από τις δύο, η ΕΡΤ δεν θα είναι σε θέση να παράγει πρόγραμμα, ενώ θα αναγκαστεί να προβεί σε νέες περικοπές.
Οι επιπτώσεις
Είτε αφαιρεθούν τα 60 εκατ. ευρώ από τη λειτουργία της ΕΡΤ, είτε τα 75 εκατ. μεταφερθούν στη ΛΑΓΗΕ ΑΕ, η ΕΡΤ κινδυνεύει με κατάρρευση. Η μείωση κατά 20% στη λειτουργία των ΔΕΚΟ, που προωθεί η Τρόικα και η κυβέρνηση αντιστοιχεί σε 60 εκατ. ευρώ  για την ΕΡΤ. Κι επειδή αυτά δεν μπορούν να αφαιρεθούν από τους μισθούς, τα κονδύλια αυτά θα προκύψουν, από τις άλλες λειτουργίες. Δηλαδή, η ΕΡΤ δεν θα είναι σε θέση να παράγει πρόγραμμα (σειρές, ενημερωτικές εκπομπές) ραδιοφωνικό πρόγραμμα, δεν θα μπορέσει να προβεί σε δημόσιες επενδύσεις, ή να συντηρήσει τον εξοπλισμό της. Αν αφαιρεθούν και τα υπόλοιπα 75 εκατ. ευρώ, τότε η ΕΡΤ θα είναι ξανά ελλειμματική, με αποτέλεσμα, η Τρόικα να απαιτήσει το κλείσιμο των καναλιών της (…το προ διετίας σχέδιο Προβόπουλου) και τη δραματική μείωση του προσωπικού της, όπως μπορεί κανείς να συμπεράνει διαβάζοντας το σχετικό πίνακα.
Όλο αυτό το διάστημα οι Έλληνες θεατές θα βλέπουν μόνο τούρκικες σειρές από την ιδιωτική τηλεόραση, αφού η ΕΡΤ δεν θα αναθέτει ελληνικό πρόγραμμα  στις εταιρείες παραγωγής, οι οποίες τώρα, πιστεύοντας και τον προεκλογικό λόγο του Α. Σαμαρά προσδοκούσαν στην διάθεση του ανταποδοτικού τέλους για την παραγωγή προγράμματος.  Υπάρχει και το ζήτημα του πολιτικού πλουραλισμού, αφού μια ελλειμματική ΕΡΤ δεν θα μπορεί να διαθέτει συνεργεία για την κάλυψη της δράσης των πολιτικών κομμάτων.
Πηγή: paron.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !