Opinion #12 [15/01/2012]

6
ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΣΤΟ TvNea ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΨΗ!!!

Το αποψινό Opinion είναι θεματικό. Θα ασχοληθώ με τα δύο "λαϊκά"σήριαλ που έκαναν πρεμιέρα την εβδομάδα που μας πέρασε. Οι
Βασιλιάδες και το Ελεύθερος και Ωραίος. Πόσο κοντά στο λαϊκό αίσθημα είναι; Υπερβάλλουν ή περιγράφουν; Πάντα με άποψη! κάντε κλικ στο διαβάστε περισσότερα για τη συνέχεια
Οι Βασιλιάδες και ο Ελεύθερος και Ωραίος χαρακτηρίστηκαν ως λαϊκά σήριαλ. Στους Βασιλιάδες μια οικογένεια που ζει σε μια λαϊκή συνοικία ως εκ θαύματος κληρονομεί μια πλούσια κυρία, στον Ελεύθερο και Ωραίο πρωταγωνιστής είναι ένας οδηγός ταξί που ζει σε μια λαϊκή γειτονιά που ερωτεύεται μια κοπέλα των βορείων προαστίων.

Οι Βασιλιάδες και ο Ελεύθερος και Ωραίος αποτελούν τις δύο όψεις του λαϊκού. Από τη μία, οι Βασιλιάδες, βασισμένοι στην χειρότερη κολομβιανή τηλενουβέλα όλων των εποχών (το Los Roldan), παρουσιάζουν με υπερβολές και kitsch αισθητική μια λαϊκή και μια πλούσια οικογένεια που συγκρούονται για τη δόξα και το χρήμα. Χωρίς καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα, οι ηθοποιοί περιφέρουν την kitsch αισθητική του λατινοαμερικάνικου προτύπου αναμασώντας παλαιότερους ρόλους τους . Ο Μάρκος Βασιλιάς (Κώστας Κόκλας) δεν έχει μεγάλη διαφορά από τον Μπάμπη Μουστοξύδη των Λατρεμένων Γειτόνων. Η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου επαναλαμβάνει την Πεθερά Lifting. Η Μίνα Ορφανού ξαναπαίζει τη Στρέλλα, δυστυχώς χωρίς το δραματικό υπόβαθρο της ταινίας, κάνοντάς τη να φαίνεται σαν νούμερο από τις Κούκλες. Ακόμα χειρότερα, ένας πολύ καλός ηθοποιός ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης υποδύεται μια καρικατούρα. Για τη νεότερη γενιά, τι να πεις; Τα κλισέ σε όλους τους το μεγαλείο. Το ψωνισμένο πλουσιόπαιδο, ο μαγκάκος φτωχός που έχει αισθήματα, το γκαραζότεκνο που ρίχνει τις γκόμενες δείχνοντας τα μπράτσα του, η καλόκαρδη κοπέλα. Καμία πρωτοτυπία. Όταν βάζεις μοντέλα όπως ο Τόμας Πρωτόπαππας και ο Νίκος Αναδιώτης να παίζουν, δεν περιμένεις και πολλά.... Όλως τυχαίως τους δείχνουν shirtless ή με πολύ κοντές μπλούζες... Από ταλέντο, κορμί δηλαδή. Μόνες θετικές παρουσίες η Βασιλική Ανδρίτσου που απέβαλλε τη μανιέρα της Μάρως από το Κόκκινο Δωμάτιο, η Ζέτα Δούκα με την ωραία της παρουσία και η Μάρθα Καραγιάννη που με τη στόφα της απογειώνει όποιο κείμενο της δώσουν. Στα συν και το πολύ ωραίο τραγούδι των τίτλων με τον Μχάλη Χατζηγιάννη. Βαθμολογία 4/10.

Από την άλλη ο Ελεύθερος και Ωραίος πατά γερά στην πραγματικότητα. Ξεκίνησε περιγράφοντας μια κλασική ελληνική λαϊκή γειτονιά με επίκεντρο τον πρωταγωνιστή (Γιώργο Πυρπασόπουλο), έναν οδηγό ταξί, μακριά από την απαξιωτική εικόνα του ταρίφα που μας έχουν πλασάρει, που παλεύει για το μεροκάματο χωρίς να χάνει την αισιοδοξία και το κέφι του. Είναι ένα απλό σήριαλ. Και αυτό βασίζεται σε κολομβιανή σειρά (το Vecinos,  δηλαδή Γείτονες) αλλά έχει γίνει μια εξαιρετική και απόλυτα προσαρμοσμένη στην ελληνική πραγματικότητα διασκευή από τον Πάνο Αμαραντίδη που ξέρει από πρώτο χέρι το πως πραγματικά είναι μια λαϊκή συνοικία. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι γέννημα-θρέμμα Νικαιώτης και θήτευσε πολλά χρόνια ως φιλόλογος στο 3ο Λύκειο Νίκαιας. Χωρίς υπερβολές, χωρίς εκκεντρικότητες, ο Ελεύθερος και Ωραίος ξεχείλιζε από ρεαλισμό, από αληθινά ανθρώπινα συναισθήματα, από συμπεριφορές που μπορεί να συναντήσεις δίπλα σου. Πολύ καλές ερμηνείες από ένα πολυπληθές καστ στους δεύτερους ρόλους (μάλλον θα τους δούμε να εξελίσσονται στη συνέχεια) ενώ ο Γιώργος Πυρπασόπουλος, ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του, είναι υποδειγματικός στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Είναι κρίμα που δεν είχε αξιοποιήθει τηλεοπτικά όσο θα  έπρεπε τα προηγούμενα χρόνια. Ήταν εξαιρετικός όπου και αν έπαιξε. Και στο Σόι Μας, και στο  Λόγω Τιμής και φυσικά στα Υπέροχα Πλάσματα. Δεν ξέρω πως τα πήγε στα νούμερα γιατί δεν προωθήθηκε όσο θα έπρεπε από το κανάλι και προγραμματίστηκε σε λάθος μέρα και ώρα, περισσότερα θα διαβάσετε στο εξαιρετικό ρεπορτάζ του TvNea εδώ αλλά για μένα είναι η καλύτερη ελληνική σειρά της χρονιάς. Και θα είναι πραγματικά κρίμα να μην έχει την απήχηση που της αξίζει. Βαθμολογία 8/10.

Η διαφορά ανάμεσα στο λαϊκό και στο λαϊκίστικο, στην απλότητα και στο kitsch είναι τεράστια και πρέπει να επισημαίνεται. Δε θέλουμε σειρές που υποβιβάζουν τη νοημοσύνη μας, δε θέλουμε ψεύτικα  και αλλότρια πρότυπα και κυρίως δε θέλουμε νοοτροπίες που πρέπει να τις αφήσουμε πίσω μας. Η χώρα μας αξίζει περισσότερα. Και δεν πρέπει να γυρνάμε στην πλάτη σε ότι αξίζει για να δούμε κάτι που γυαλίζει χωρίς να είναι χρυσός.

Περιμένω τα σχόλια σας. Ραντεβού την άλλη Κυριακή πάντα με άποψη. Να έχετε μια καλή και κυρίως, ήρεμη, εβδομάδα...


Δημοσίευση σχολίου

6Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

  1. Συμφωνώ απόλυτα Μανο!! Υπεροχο το άρθρο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. kai ego me ti seira mou simfono apolitos se osa les

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μήπω τελικά θα έπρεπε η Παπαρίζου να παρουσιαζει το DOI??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Den antilegw se osa leei gia tous Basiliades, alla h bathmologia 4/10 mou fainetai ligo yperboliki!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. polu kala ta les mano sumfwnw apoluta mazi sou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΜΑΝΟ, ΕΙΣΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ!ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !