DOMENICA - Τεύχος 5

5
Αυτές οι τουρκικές σειρές σκόρπισαν χαμόγελα και δυσφορία σε δεκάδες κανάλια της Ανατολικής Ευρώπης. Το «Domenica» σας τις παρουσιάζει και αποδεικνύει πως δεν είναι απλά μία ελληνική πατέντα! Επίσης, γιατί το κροατικό «Big Brother» συζητείται ξαφνικά σε όλα τα βαλκάνια και τέλος, το τρίο … που θα μας καλησπερίσει στην Eurovision. Τι σκαρφίστηκαν οι Γερμανοί και γιατί η ιδέα τους, μπορεί να πιάσει και στην Ελλάδα.
Το «Domenica» είναι εδώ κάθε Κυριακή χωρίς μανταλάκι, μόνο στο tvnea!

Διαβάστε τα θέματα του Domenica και επιμέλειας Mr.Sandman εδώ…
Non-Stop Τουρκικά!
Ποιες σειρές σαρώνουν και που…
Η Ελλάδα ζει στους παλμούς της Σεχραζάτ, του Ονούρ, της Μελέκ και του Κενάν. Οι τουρκικές σειρές που ξεκίνησαν πειραματικά στον περιφερειακό Μακεδονία TV είναι πλέον το απόλυτο προγραμματιστικό χάπι για την αντιμετώπιση της κρίσης από τους ιθύνοντες των ελληνικών καναλιών. Με τον ΑΝΤ1 να έχει εξασφαλίσει μεγάλη μερίδα της Α’ Εθνικής κατηγορίας των τουρκικών σειρών, ακολουθεί πλέον στον χορό των τουρκικών και ο ALPHA, ενώ συζητήσεις κάνει τούτες τις ώρες και το ALTER!  Χωρίς ακριβές και χρονοβόρες μεταγλωττίσεις με απλό και πολλές φορές λανθασμένο υποτιτλισμό, τα ελληνικά κανάλια έκαναν την αρχή, σε ένα πείραμα που μετατράπηκε σε μόδα και εξαπλώθηκε σταδιακά από χώρα σε χώρα με ρυθμούς πανδημίας.
Κανείς δεν αμφισβητεί την δυναμική των σειρών αυτών που ξεφεύγουν από το μοτίβο του απόλυτου σεξισμού, της ανθρώπινης υπερβολής και των κλασικών μουσουλμανικών στερεότυπων.  Τα τουρκικά κανάλια επένδυσαν σε σεναριογράφους και ηθοποιούς, γύρισαν δεκάδες σειρές τα τελευταία δύο μόνο χρόνια με αποτέλεσμα σήμερα οι σειρές τους να παίζουν σε χώρες που παρουσιάζουν θεαματική διαφημιστική ανάπτυξη, μεταξύ αυτών η Πολωνία, η Κροατία, η Τσεχία, η Βοσνία, η Αλβανία, η Σερβία, η Βουλγαρία, η ΠΓΔΜ, η Ρουμανία, η Σλοβενία και τα Αραβικά Εμιράτα.
 Οι σειρές που γνώρισαν και γνωρίζουν αυτήν την περίοδο την απόλυτη επιτυχία είναι το «Χίλιες και μία νύχτες» (Binbir Gece) με συνολικά 107 εκατομμύρια φανατικούς τηλεθεατές σε 24 χώρες,  το «Ezel» με πωλήσεις δικαιωμάτων σε πάνω από 30 κανάλια, το «Κισμέτ» (Dudaktan Kalbe), τα «Ασημένια Φεγγάρια» (Gümüş) που συγκίνησαν 85 εκατομμύρια τηλεθεατές στην αραβική περιοχή, το «Η πτώση των φύλλων» (Yaprak Dökümü) που σήμερα κατέχει τα περισσότερα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά βραβεία στην ιστορία της τουρκικής τηλεόρασης, η «Το αγρόκτημα της Κυρίας» (Hanımın Çiftliği) με το συνολικά μπάτζετ της σειράς να έχει ξεπεράσει τα δέκα εκατομμύρια δολάρια, η «Κοιλάδα των λύκων» (Kurtlar Vadisi) με το δραματικό άρωμα του James Bond και τέλος –φυσικά- η «Απαγορευμένη Αγάπη» (Aşk-ı Memnu) που ακολουθεί πιστά τα χνάρια και την επιτυχημένη πορεία του «Χίλιες και μία νύχτες». Παράλληλα δεκάδες είναι και οι παλαιότερες σειρές των τελευταίων πέντε χρόνων που γνωρίζουν πια την δόξα και εκτός Τουρκίας στην μεσημεριανή κυρίως ζώνη, μεταξύ αυτών «Το αγιάζι του Έρωτα» (Acı Hayat), «Παράφορη αγάπη» (Deli Yürek) και «Νύχτα του Ιουνίου» (Haziran Gecesi).
Αξίζει τώρα να σημειωθεί πως εκατομμύρια Ευρώ επενδύουν όλα τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια της Τουρκίας την επόμενη και μεθεπόμενη τηλεοπτική σεζόν. Σε συμπόσιο που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στην Άγκυρα, οι διευθυντές των μεγαλύτερων εταιριών παραγωγών της γείτονας χώρας, συμφώνησαν να ανεβάσουν τις τιμές πώλησης και φυσικά  να αναζητήσουν συνεργασίες… πιο δυτικά με πρώτο σταθμό την Ιταλία και συγκεκριμένα για την σειρά «Ezel».

Τρίο παρουσιαστών για την Eurovision
Όπως έγραψε το «Domenica στο δεύτερο τεύχος, οι κωμικοί Stefan Raab (Στέφαν Ράαπ) και Anke Engelke (Άνκε Ένγκελκε) θα παρουσιάσουν τον διαγωνισμό της Eurovision του 2011 που θα διεξαχθεί στο Ντίσελντορφ. Τους δύο παρουσιαστές θα πλαισιώνει η εκφωνήτρια του βραδινού δελτίου, η Judith Rakers (Γιουντιθ Ρακερς). Ο Ράαπ γεννήθηκε στην Κολωνία, ήταν φοιτητής των Νομικών επιστημών για πέντε εξάμηνα, ολοκλήρωσε παράλληλα με άριστα την σχολή των Κρεοπωλών και ξεκίνησε την τηλεοπτική του καριέρα σε γνωστό μουσικό κανάλι. Από το 1999 παρουσιάζει με υψηλές τηλεθεάσεις την εκπομπή «TV TOTAL» στην οποία έχει φιλοξενηθεί η Δέσποινα Βανδή δύο φορές, συμμετείχε πέντε φορές στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision ως συνθέτης για την Γερμανία το 1998, το 2000 (κι ως τραγουδιστής), το 2004 και τέλος το 2010. Στο Madame Tussauds του Βερολίνου εκτίθεται από το 2009 ομοίωμα του πολυτάλαντου καλλιτέχνη. Η προσωπική ζωή του παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, ενώ δεν υπάρχουν κοινές εμφανίσεις αλλά και πληροφορίες για την σύζυγο του, με την οποία ο Στέφαν έχει δύο κόρες.
Η Άνκε Ένγκελκε γεννήθηκε στο Τορόντο του Καναδά είναι  κωμικός, παρουσιάστρια, ηθοποιός, ραδιοφωνική παραγωγός και η φωνή της Marge Simpson στην Γερμανία. Έχει βραβευτεί άπειρες φορές από το Σωματείο Κωμικών, ενώ έχει παραλάβει πέντε φορές το γερμανικό Βραβείο Κωμικών στην κατηγορία «Καλύτερη Γερμανίδα Κωμικός» το 2000, 2001, 2002, 2003 και 2005, τιμήθηκε με το Βαυαρικό Βραβείο Τηλεόρασης το 2009 και δύο φορές με το πανευρωπαϊκό βραβείο Rose DOr για το κόνσεπτ του σατυρικού «Ladykracher» (Κράχτης Γυναικών). Από το 2003 είναι εκπρόσωπος του Action medeor φιλανθρωπική οργάνωση που ειδικεύεται στην φαρμακευτική καταπολέμηση της Μαλάριας. Έχει παντρευτεί δύο φορές και έχει δύο παιδιά από τον τωρινό της σύζυγο.
Η Ράκερς γεννήθηκε το 1976 και ανέλαβε το 2005 την εκφώνηση των πεντάλεπτων δελτίων ειδήσεων το πρωί, το απόγευμα και την νύχτα στην κρατική τηλεόραση της Γερμανίας. Το 2008 εκφώνησε για πρώτη φορά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων στο πρώτο κανάλι, αυξάνοντας τα νούμερα τηλεθέασης –κυρίως στο εμπορικό κοινό. Είναι παντρεμένη και ζει στο Αμβούργο.
Ο διαγωνισμός της Eurovision τώρα, θα μεταδοθεί στην Γερμανία για πρώτη φορά τόσο από ιδιωτικό σταθμό όσο και από την κρατική τηλεόραση. Ο πρώτος ημιτελικός θα μεταδοθεί από το ιδιωτικό ProSieben (Προ Σίμπεν), ενώ ο δεύτερος ημιτελικός και ο τελικός από την κρατική τηλεόραση. Η ιδέα θα μπορούσε να εδραιωθεί και στην Ελλάδα, ενόψει και της διαφημιστικής κρίσης.

Η νέα κριτική επιτροπή του «Britains Got Talent»
Ο Piers Morgan εγκαταλείπει την κριτική επιτροπή του μεγάλου βρετανικού τάλεντ σόου προκειμένου να αντικαταστήσει τον Larry King στο αμερικανικό CNN. Ο Morgan θα διατηρήσει την θέση του κριτή στο «Americas Got Talent». Την  θέση του στην επόμενη βρετανική έκδοση που ξεκινά σύντομα θα καλύψουν ο ηθοποιός David Hasselhoff και ο κωμικός Michael McIntyre που θα βρεθούν στο πλάι του Simon Cowell και της Amanda Holden, που συνεχίζουν για τέταρτη χρονιά. Στην παρουσίαση θα παραμένει και το τηλεοπτικό δίδυμο Ant και Dec.
Το σόου είναι ιδιαίτερα εμπορικό στην Μεγάλη Βρετανία, ενώ ο νικητής έχει το μοναδικό προνόμιο να παρουσίαση το ταλέντο του μπροστά στην βασιλική οικογένεια στο Royal Variety Performance.

Βαλκανικό «Big Brother» από την Κροατία
Πολυεθνικό, σκληρό και διαφορετικό χαρακτηρίζουν οι καλά γνωρίζοντες το νέο Big Brother της Κροατίας που προκαλεί ήδη αίσθηση –λίγους μήνες πριν την επίσημη πρεμιέρα. Τρία χρόνια μετά την τελευταία και τέταρτη έκδοση του παιχνιδιού, οι υπεύθυνοι μεταφέρουν το «σπίτι» από το Ζάγκρεπ… στο Βελιγράδι, στο οποίο θα μετακομίσουν δώδεκα παίκτες από όλες τις χώρες των Βαλκανίων. Συγκεκριμένα, στην Πέμπτη έκδοση του reality οι αιτήσεις συμμετοχής μπορούν να καταφθάνουν από την Αλβανία, την Σερβία, το Κόσσοβο, την Βοσνία, την ΠΓΔΜ, την Ερζεγοβίνη και φυσικά την Κροατία. Οι πολιτικές ιδιαιτερότητες, κυρίως ανάμεσα σε Αλβανία, Κόσσοβο και Σερβία, αλλά και ανάμεσα σε Ερζεγοβίνη και Βοσνία, αλλά και οι πολεμικές συγκρούσεις που επέφεραν και την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, αναμένεται να επιφέρουν αρκετές συζητήσεις και … μαλλιοτραβήγματα στο «σπίτι» του Μεγάλου Αδερφού που αναμένεται –σύμφωνα με γνωστούς τηλεκριτικούς- να επιφέρει και διπλωματικά επεισόδια.

Ο ΑΝΤ1 θα ψάχνει Μοντέλα… στην Σερβία
Στο δίκτυο PRVA, συμφερόντων του ελληνικού ΑΝΤ1 θα ξεκινήσει η σερβική έκδοση του «Next Topmodel» που θα γιορτάσει την λαμπερή του πρεμιέρα την ερχόμενη άνοιξη. Παράλληλα το δίκτυο έχει ξεκινήσει επαφές με ανθρώπους του κλάδου, προκειμένου να εντάξει την σερβική έκδοση του «X-Factor» αλλά και του «Με το δεξί» στο πρόγραμμα. Το PRVA (πρώην FOX) εξαγοράστηκε από τον ελληνικό όμιλο του ΑΝΤ1 και κατόρθωσε από την μετονομασία του στις 21 Σεπτεμβρίου να διπλασιάσει τα νούμερα τηλεθέασης του. Η έλευση του νέου 37χρονου διευθυντή προγράμματος κ. Dejan Jocić που εργάστηκε σε πληθώρα γερμανικών μέσων θεωρήθηκε από πολλούς ως μία κίνηση σύγκλισης με το κροατικό RTL Televizija, που ανέλαβε πέντε μήνες μετά την έναρξη του… την κυριαρχία στους πίνακες τηλεθέασης. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ΑΝΤ1 ρίσκαρε, επενδύοντας με το «Καλησπέρα» σε όλες σχεδόν τις ζώνες προγράμματος, εντάσσοντας μεταξύ άλλων το «Κάτι Ψήνεται», το «Exclusive», τον «Εφιάλτη στην Κουζίνα», ενώ από τις εποχές του FOX διατήρησε μόνο (!) το Survivor.

Όπως αντλείτε κι από το πρωτοσέλιδο, το επόμενο Domenica βγαίνει κανονικά στις 26/12! 

Δημοσίευση σχολίου

5Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

  1. to prohgoumeno kai auto htan ta kalutera teuxh tou domenica, sunexiste etsi paidia mou aresei polu to blog sas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τα σπαει το σημερινο domenica ,καλα ο ΑΝΤ1 μπορει να ανεβασει ενα καναλι αλλου και εδω δεν μπορει;(αν και τωρα με το β μισο νομιζω οτι θα σκισει στην Prime time)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Mister Sandman
    μπραβο πραγματικα απολαυστικο το 5ο τευχος του "DOMENICA".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μπραβο σου!!!
    μην τολμησεις και το σταματησεις!!χεχεχε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !