Ο Nίκος Ψαρράς σε μία ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ συνέντευξη στο Tvnea

5
Η συζήτηση μας με τον αγαπημένο ηθοποιό Νίκο Ψαρρά έγινε αργά το βράδυ, καθώς οι υποχρεώσεις του τον αναγκάζουν να βρίσκεται συνεχώς στο τρέξιμο. Αυτές τις μέρες μάλιστα υπάρχει ένας παραπάνω λόγος να βρίσκεται σε εγρήγορση καθώς είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Νικήτα Κακλαμάνη στον Δήμο Αθηνάιων. Βέβαια επειδή υπάρχουν ορισμένοι κανονισμοί σχετικά με τους υποψηφίους και τις συνεντεύξεις που μπορούν να δώσουν, δεν θα αναφερθούμε καθόλου στο συγκεκριμένο θέμα αλλά μόνο στην καλλιτεχνική του πορεία...
- Αρχικά Νίκο σε τι κατάσταση σε βρίσκω αυτές τις μέρες;
Μόλις τελείωσα την περιοδεία με την ροκ όπερα "No shakespeare please" που ήμουν σχεδόν όλο το καλοκαίρι, ενώ έχω αρχίσει ήδη πρόβες μαζί με την Νικολέττα Βλαβιανού για την παράσταση "Ο μυστηριώδης Mr Love" που θα παρουσιαστεί στην Θεσσαλονίκη στο θέατρο Κολοσσαίον και θα κάνει πρεμιέρα στις 6 Οκτώβρη σε σκηνοθεσία της Λίλλυς Μελεμέ (Η συνέντευξη έγινε νωρίτερα από τις 6/10). Ακόμη είμαι στα τελειώματα της ταινίας "17", αφορμή της οποίας ήταν η ιστορία της "17 Νοέμβρη" χωρίς να γίνεται όμως πιστή απεικόνιση των γεγονότων και των χαρακτήρων. Υπάρχει δηλαδή η μυθοπλασία και πολλά διαφοροποιημένα πράγματα, ενώ εγώ υποδύομαι έναν αντάρτη πόλεων. Είναι μία δύσκολη ταινία, με δύσκολα γυρίσματα κυρίως νύχτα και με πάρα πολύ απαιτητικούς ρόλους.

- Το θεατρικό έργο θα ανέβει και στην Αθήνα αργότερα;
Κοίταξε, εγώ τον Νοέμβρη αρχίζω πρόβες στο Εθνικό Θέατρο με σκηνοθέτη τον Νίκο Μαστοράκη σε ένα έργο του Κάρλο Γκολντόνι που λέγεται "Η τριλογία του παραθερισμού" με τον Δημήτρη Πιατά, την Μάγια Λυμπεροπούλου, τον Γιάννο Περλέγκα κα. Η πρεμιέρα μας έχει προγραμματιστεί κάπου στα μέσα του Γενάρη, οπότε σε αυτή την περίοδο από Γενάρη μέχρι Μάιο δεν θα μπορώ να είμαι κάπου αλλού παρά μόνο στο Εθνικό. Στόχος βέβαια είναι ότι αμέσως μετά για κάποιες παραστάσεις το "Mr Love" θα το φέρουμε στην Αθήνα, χωρίς όμως να είναι κάτι οριστικό ακόμη.

- Η τηλεόραση δεν είναι καθόλου στα σχέδια σου για φέτος;
Όχι. Ούτως ή άλλως είναι ελάχιστα τα σήριαλ που γίνονται και αυτά γίνονται κάτω από πολύ πιεσμένες καταστάσεις. Η τηλεόραση γενικώς περνάει μία τεράστια κρίση, γιατί έχει μπει και ένας φόρος 20% στις εισπράξεις των διαφημίσεων που νομίζω ότι είναι τροχοπαίδι για οποιαδήποτε καινούργια παραγωγή. Δηλαδή και τα ίδια τα κανάλια θέλοντας και μη, δεν μπορούν να κάνουν πολλά αφού δεν θα έχουν τα έσοδα που είχαν σίγουρα τα προηγούμενα χρόνια...

Φέτος οι ελληνικές σειρές είναι λιγότερες από 10 ενώ άλλες χρονιές ήταν κοντά στις 30. Κανονικά θα έπρεπε να συμβαίνει ακριβώς αντίθετο, επειδή έρχεται ένας πολύ "σκληρός" χειμώνας. Ο κόσμος δηλαδή θα είναι στο σπίτι του και δεν θα μπορεί να βγει εύκολα έξω λόγω των περικοπών και της οικονομικής τρομοκρατίας που βιώνουμε όλοι μας καθημερινά, επομένως θεωρώ πως θα ήταν μία πολύ ωραία συντροφιά να μπορεί να έχει πολλές επιλογές στην τηλεόραση.  

- Εσύ Νίκο την κρίση την παρατηρείς και στην ανταπόκριση του κόσμου στο θέατρο;
Η δική μου δουλειά περνάει πάρα πολύ μεγάλη κρίση από πέρσι ήδη. Αν φανταστείς ότι η προσέλευση στις θεατρικές παραστάσεις τον προηγούμενο χειμώνα ήταν γύρω στα 4 εκατομμύρια και φέτος ήταν γύρω στις 400.000, καταλαβαίνεις ότι είναι μεγάλη η κρίση ήδη! Πέρυσι αμέσως μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων "κατέβηκαν" γύρω στις 100 παραστάσεις και ξέρω ότι αυτή την στιγμή στους εγγεγραμμένους στο σωματείο Ελλήνων ηθοποιών υπάρχει μία ανεργία της τάξεως του 85-90%!

- Πιστεύεις ότι η αλλαγή αυτού του σκηνικού θα είναι άμεση;
Αυτό ελπίζουμε όλοι μας, πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα βγούμε από αυτή την ύφεση και θα αρχίσει μία ανάταση. Νομίζω όμως ότι στις δύσκολες στιγμές πάντα η τέχνη ανθίζει, η τέχνη δεν θέλει ευκολία αλλά δυσκολία και μπορεί εν τέλει να αποβεί σε πολύ καλό όλη αυτή η πίεση που μας ασκείτε...

- Να σε γυρίσω τώρα λίγα χρόνια πίσω... Βρίσκεσαι στην Θεσσαλονίκη και τελειώνεις με τις σχολικές σου υποχρεώσεις. Τι στόχους είχες τότε και τι ονειρευόσουν να κάνεις;
Να γίνω ηθοποιός! Αυτός ήταν ο στόχος μου, ήμουν κατασταλαγμένος από το Γυμνάσιο κιόλας, αυτό επεδίωξα και αυτό έκανα. Πέρασα στην Ιατρική Θεσ/νίκης την οποία δεν ακολούθησα ποτέ και μπήκα στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, απ' όπου αποφοίτησα και ειλικρινά δεν το μετάνιωσα μέχρι στιγμής ποτέ. Είμαι ευτυχής που κάνω μία δουλειά που αγαπώ!

Μικρός θεωρούσα ότι η υποκριτική ήταν το μόνο πράγμα που θα μπορούσα να κάνω καλά. Μπαίνοντας στην σχολή βέβαια συνειδητοποίησα πόσο "άτσαλα" το έκανα και πόση πολύ δουλειά χρειάζεται για να το κάνεις σωστά και να μπορέσεις να επιβιώσεις. Η δουλειά του ηθοποιού είναι πάρα πολύ απαιτητική, υπάρχει φοβερός ανταγωνισμός και πρέπει να είσαι πρωταθλητής για να υπάρξεις στον χώρο!

- Να ακολουθήσει ένας νέος τον συγκεκριμένο χώρο;
Τα επόμενα χρόνια γενικώς για τους νέους ηθοποιούς θα είναι δύσκολα, αλλά εάν αυτό είναι το όνειρο του και εάν δείχνουν τα πράγματα ότι το κάνει καλά, να το ακολουθήσει! Προσωπικά πιστεύω ότι εάν κάτι το αγαπάς αληθινά και το πιστεύεις, δεν σε σταματάει κανείς.

- Σε εσένα υπήρξε κάποιο ιδιαίτερο έναυσμα που σε ώθησε να το ακολουθήσεις;
Το ένστικτό μου, το οποίο έλεγε από πολύ νωρίς ότι αυτό θα κάνω γιατί αυτό αγαπούσα! Έβλεπα δηλαδή πως όταν ετοιμαζόμουν για να παίξω σε μία παράσταση, όλη μου η μέρα ήταν όμορφη και έλεγα πως αυτή την μέρα θέλω να την ζω κάθε μέρα.

- Η πρώτη σου εμφάνιση;
Ήταν στο θέατρο με τον Γιώργο Κιμούλη και την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στην παράσταση "Μάκβεθ", ενώ παράλληλα εκείνη την περίοδο είχα ξεκινήσει γυρίσματα με τον Κώστα Κουτσομύτη στην "Πρόβα Νυφικού". Επειδή οι συγκεκριμένοι άνθρωποι είναι πολύ σημαντικοί καλλιτέχνες και επειδή η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, θεωρώ ότι στάθηκα εξαιρετικά τυχερός. Τόσο ο κ.Κιμούλης όσο και ο κ.Κουτσομύτης μου ανέβασαν πολύ υψηλά τον πήχη και προσπαθώ τόσα χρόνια να τον διατηρήσω ψηλά. Να μην υποχωρώ δηλαδή εύκολα σε εύκολες λύσεις και να είμαι απαιτητικός πρώτα από τον εαυτό μου αλλά σαφέστατα και από τους γύρω μου.

- Τηλεόραση ή θέατρο Νίκο;
Το θέατρο είναι η βάση. Αν δεν έχεις πορεία στο θέατρο, ουσιαστικά δεν θεωρείσαι ηθοποιός. Στο θέατρο δουλεύεις, εργάζεσαι και είσαι ο υπεύθυνος του αποτελέσματος από ένα σημείο και μετά, ενώ στην τηλεόραση δεν είσαι και απλώς τυγχάνει να είσαι μπροστά στην κάμερα. Πίσω από την κάμερα υπάρχουν ακόμη πενήντα άτομα που συνυπογράφουν το αποτέλεσμα.

- Ποιά είναι η γνώμη σου για πολλά παιδιά που σήμερα στηρίζονται κυρίως στην τηλεόραση;
Νομίζω ότι έχουν ημερομηνία λήξης. Το θέατρο είναι αυτό που θα σου δώσει βάσεις να εξελιχθείς και να κάνεις μία μεγαλύτερη πορεία, όχι η τηλεόραση. Εξάλλου ο στόχος όλων μας είναι να έχουμε διάρκεια και αυτή την κερδίζουμε μέσα από την παρουσία μας στην σκηνή.

- Ποιά συνεργασία σου ή ποιόν ρόλο καλύτερα που έχεις υποδυθεί θα ξεχώριζες για κάποιον ιδιαίτερο λόγο;
Από όλες τι συνεργασίες ειλικρινά μου έχει μείνει κάτι. Χάρηκα πάρα πολύ που συνεργάστηκα με τον Γιώργο Κιμούλη, την Λυδία Κονιόρδου -με τους οποίους δούλεψα δύο φορές μαζί θεατρικά-, την φίλη μου Ναταλία Δραγούμη, την Νικολέττα Βλαβιανού και όλους τους υπόλοιπους. Το καλό είναι πως ακόμη και δύσκολα να έχεις περάσει σε μία συνεργασία, όταν αναπολείς σου έρχονται μόνο τα θετικά...

- Προσωπικά θεωρώ εξαιρετικές στιγμές το "Misery" και την "Εξοχή" τα οποία δύο θεατρικά πραγματικά τα απόλαυσα..
Σ' ευχαριστώ πολύ. Ήταν δύο δύσκολοι ρόλοι, αλλιώτικοι αλλά και με πολλά κοινά στοιχεία ταυτόχρονα. Είμαι ευτυχής που μου προτείνουν τέτοιους ρόλους και δεν μου μένει παρά να τολμήσω να αναμετρηθώ με αυτούς!

- Σε έχουμε δει όμως και σε κωμωδίες...
Ναι και στο θέατρο και στην τηλεόραση. Νομίζω ότι ο κόσμος γενικώς θα έχει την ανάγκη να γελάσει και να ξεσκάσει τα επόμενα χρόνια πολύ περισσότερο από το να προβληματιστεί, μιας και τα προβλήματα έρχονται καθημερινά από παντού.
(διαβάστε την συνέχεια....)


- Από όσο γνωρίζω Νίκο πριν λίγα χρόνια έφυγες στην Αμερική. Πώς προέκυψε αλήθεια αυτό;
Συγκεκριμένα έζησα έξι χρόνια στην Αμερική, δύο στην Νέα Υόρκη και τέσσερα στο Λος Άντζελες. Οι λόγοι που έφυγα τότε ήταν καθαρά επαγγελματικοί, καθώς έφυγα την πρώτη χρονιά για να ξανασπουδάσω με δύο υποτροφίες από το ίδρυμα Ωνάση και το ίδρυμα Μερκούρη, ενώ τα υπόλοιπα πέντε χρόνια δούλευα. Ενδιάμεσα είχα έρθει στην Ελλάδα για τις παραστάσεις "Βάκχες" και "Φιλοκτήτης" στην Επίδαυρο.

- Αυτή η απόφαση ήταν ένα προσωπικό ρίσκο δεδομένου ότι τότε ξεκινούσες ουσιαστικά να γίνεσαι  σταδιακά αναγνωρίσιμος;
Πρέπει να ρισκάρουμε στην ζωή! Εξάλλου αν μας χρειαστούν θα μας ξαναφωνάξουν, αλλιώς δεν μας χρειάστηκαν ποτέ...

- Είσαι δηλαδή άνθρωπος που τολμάς να ρισκάρεις...
Βέβαια! Η δουλειά μου θέλει ρίσκο, η κάθε συνεργασία και ο κάθε ρόλος αποτελούν ένα ρίσκο. Δεν μπορείς δηλαδή να επαναπαυτείς γιατί τότε σταματάει να υπάρχει η δημιουργία.



- Ας περάσουμε τώρα στην περιοδεία που σε είδαμε φέτος το καλοκαίρι με το "No shakespeare please". Μίλησε μου για αυτό το εντελώς διαφορετικό εγχείρημα σε σχέση με ότι σε έχουμε συνηθίσει ως τώρα...
Κοίταξε, ο συγκεκριμένος ρόλος είχε γραφτεί για μένα το 1997 από την Μπέσυ Μάλφα. Φέτος τον χειμώνα που ανέβηκε η παράσταση στο Casablanca , δεν μπορούσα εγώ να συμμετέχω επειδή είχα ήδη ξεκινήσει πρόβες για την "Εξοχή". Χάρηκα πολύ που ξαναβρέθηκα με τα παιδιά τώρα, που έπαιξα αυτόν τον τρελό "Ρωμαίο", που τραγούδησα και που πέρασα καλά αν και δυστυχώς οι παραστάσεις ήταν λίγες.

- Τηλεόραση παρακολουθείς; Ποιά είναι η γνώμη σου για την εικόνα της σήμερα;
Δεν παρακολουθώ πολύ. Προσπαθώ να βλέπω ειδήσεις όσο μπορώ και λίγο τις πρωινές ενημερωτικές εκπομπές με τον πρωινό μου καφέ. Η υπόλοιπη τηλεόραση με αφήνει παντελώς αδιάφορο! Είναι πολύ λυπηρό το ότι έρχονται σήριαλ από την Τουρκία για παράδειγμα, γιατί θα καταλήξουμε να πληρώνουμε τους Τούρκους για να βλέπουμε τα σήριαλ τους. Έλεος!

- Γιατί πιστεύεις όμως ότι φτάσαμε σε αυτό το σημείο και μάλιστα τα συγκεκριμένα σήριαλ σημειώνουν τόσο υψηλά νούμερα;
Δεν ξέρω. Δεν ξέρω επίσης πως τα μετράνε αυτά τα "νούμερα" και δεν γνωρίζω κανέναν που να έχει στο σπίτι του μηχανάκι της Agb.

- Θεωρείς ότι μεγάλες παραγωγές όπως "Οι μάγισσες της Σμύρνης" όπου πρωταγωνιστούσες και το "Νησί" φέτος, θα έχουν χώρο στην τηλεόραση τα επόμενα χρόνια;
Εύχομαι πραγματικά το "Νησί" να είναι η απάντηση μέσα σε όλη αυτή την "reality μανία" που υπάρχει και να γίνουν και άλλες τέτοιες σειρές. Τα πρώτα μηνύματα που φτάνουν, λένε ότι δεν έχει ξαναγίνει ποτέ αντίστοιχη σειρά στην ελληνική τηλεόραση και αυτό είναι πάρα πολύ ευχάριστο. Αν ήταν στο χέρι μου, σίγουρα θα υπήρχαν πολλές τέτοιες σειρές αλλά δυστυχώς δεν αποφασίζω εγώ.

- Στον ελεύθερο σου χρόνο τώρα με τι σου αρέσει να ασχολείσαι;
Δεν υπάρχει (γέλια)! Κάθομαι και κοιμάμαι όταν έχω λίγο χρόνο αυτή την περίοδο. Αν είχα όμως πραγματικά ελεύθερο χρόνο θα ήθελα να ταξιδέψω και να βγω με τους φίλους μου χωρίς να πρέπει να ξυπνήσω νωρίς το πρωί για δουλειά. Θα ήθελα να ανέβω στην Θεσσαλονίκη για δυο βδομάδες και να κάτσω με τους γονείς μου, όπως θα ήθελα επίσης να είχα κάνει λίγες μέρες διακοπές αυτό το καλοκαίρι. Πράγματα απλά, τα οποία δεν τα έκανα λόγω δουλειάς...

- Πως θα μου περιέγραφες τον χαρακτήρα του Νίκου Ψαρρά;
Καταπληκτικός (γέλια)!! Δεν ξέρω, θα έπρεπε ειλικρινά να ρωτήσεις τους φίλους μου που με ανέχονται! Όχι εύκολος πάντως νομίζω.

- Μάλιστα. Με το Ίντερνετ ποιά είναι η σχέση σου;
Υπήρξε πάρα πολύ καλή στο παρελθόν που ζούσα στην Αμερική, επειδή όλα γινόντουσαν μέσω αυτού. Εδώ γίνονται όλα μέσω ενός κινητού, οπότε μπαίνω σπάνια στο Ίντερνετ. Δηλαδή θα μπω μια φορά το 20ήμερο.

- Είσαι από τα άτομα που δεν έχουν απασχολήσει τα ΜΜΕ με την προσωπική τους ζωή και θέλω να σε ρωτήσω πόσο δύσκολο είναι αυτό, πόσο δύσκολη είναι η δημοσιότητα στην διαχείριση της.
Καθόλου δύσκολο δεν είναι, όλα αυτά τα κανονίζουμε μόνοι μας! Μόνοι μας κανονίζουμε αν θέλουμε να μας κυνηγάνε οι κάμερες ή όχι. Κάθε τι έχει το τίμημα του. Δηλαδή το να τρέχεις και να κρύβεσαι φορώντας μαύρα γυαλιά και να το παίζεις σταρ και ολιγομίλητος έχει το τίμημα του και αυτό, χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά για να το κάνεις. Είναι πολύ εύκολο όμως να είσαι απλός, γιατί απλοί είμαστε σε τελική ανάλυση κάνοντας απλώς μια δουλειά που εκτιθέμεθα λίγο παραπάνω από τους υπόλοιπους. Τίποτα παραπάνω.

Ο καθένας όμως κάνει ότι μπορεί. Άλλοι μιλάνε μέσα απ' την δουλειά τους και άλλοι μέσα από τις σχέσεις τους, χώρος υπάρχει για όλους!

-  Κλείνοντας θα ήθελα να μου πεις ποιόν θεατρικό ρόλο έχεις "ζηλέψει" και θα ήθελες να υποδυθείς στο μέλλον.
Θα θελα να μπορέσω να παίζω κάθε καλοκαίρι αρχαία τραγωδία. Όλους τους ρόλους ανεξαιρέτως, μεγάλους και μικρούς. Εάν το καταφέρω αυτό, θα είμαι ο πιο ευλογημένος ηθοποιός του κόσμου!

Θέλω να ευχαριστήσω ειλικρινά πάρα πολύ τον Νίκο Ψαρρά για αυτή την συνέντευξη που μου παραχώρησε, καθώς είναι ένας ηθοποιός που πραγματικά εκτιμώ ιδιαίτερα, και να του ευχηθώ καλή επιτυχία στα επόμενα σχέδια του !

Εδώ και τα αποψινά "Πρόσωπα" έφτασαν στο τέρμα τους ελπίζοντας φυσικά να σας άρεσαν ! Το ραντεβού μας εδώ στο Tvnea ανανεώνεται για την ερχόμενη Παρασκευή στις 18:00 με την ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ συνέντευξη ενός πολύ αξιόλογου νέου δημοσιογράφου που φέτος βλέπουμε καθημερινά στους δέκτες μας.

Αλέξανδρος Κούρτης
"Πρόσωπα  15 / 10"

Δημοσίευση σχολίου

5Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !