Σε ποιο νησί μας ταξιδεύουν σήμερα οι "Γλυκές Αλχημείες";

0


Το Σάββατο 19 Ιανουαρίου στις 16.20, ο Στέλιος Παρλιάρος και Οι "Γλυκές Αλχημείες Ταξιδεύουν" στη Λέσβο, το πανέμορφο νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Ο Στέλιος, όσο διασχίζει το νησί, συναντά ελιές από άκρη σε άκρη. Επισκέπτεται αλυκές, δάση, γραφικά ορεινά χωριά και παραθαλάσσιους οικισμούς. Μέχρι και καστανιώνα συναντά, από όπου μαζεύει καρπούς ως πρώτη ύλη για ένα νόστιμο έδεσμα. Στο Πλωμάρι, οδηγείται από το μεθυστικό άρωμα του γλυκάνισου και μπαίνει μέσα σε μια από τις γνωστότερες ουζοποιείες. Ακολουθεί τη γραμμή παραγωγής για την απόσταξη του ούζου, του ποτού που έχει συνδεθεί όσο κανένα άλλο με τη Λέσβο. Στην Καλλονή, κάνει μια στάση στον υδροβιότοπο και βουτάει τα χέρια του μέσα σε βουνά από αλάτι στις αλυκές. Στο χωριό Φίλια, παρατηρεί μια χρυσοχέρα να πλάθει μικροσκοπικά στολίδια και περίτεχνα λουλούδια με αμυγδαλόψυχα, καθώς και την παραδοσιακή πλατσέντα. Αυτά τα γλυκά, μαζί με τον μπακλαβά, αποτελούν σημαντικό κομμάτι της παράδοσης του νησιού. Τρεις κυρίες στον Μόλυβο φτιάχνουν μπακλαβά, που δεν μοιάζει με κανέναν άλλο, καθώς έχει δεκάδες φύλλα και στρώσεις από κατάλευκο αμύγδαλο. Επίσης, είναι κατεξοχήν το γλυκό του γάμου και ο Στέλιος μαθαίνει την ιστορία του από πρώτο χέρι. Τέλος, σε έναν παραδοσιακό φούρνο στην Αγιάσο μαθαίνει την ιστορία μιας αλλιώτικης βασιλόπιτας, που φτιάχνεται όλο τον χρόνο και περιέχει τυρί!

Με τα κάστανα και τη συνταγή του γαμήλιου μπακλαβά της Λέσβου, ο Στέλιος επιστρέφει στο εργαστήριο και παρασκευάζει δυο νέα γλυκά. Ένα αφράτο κέικ με κάστανο, σοκολάτα και ανθό αλατιού από την Καλλονή. Το λιγοστό αλάτι αναδεικνύει την υπέροχη γεύση του γλυκού, ενώ το γλυκό κουταλιού και η μαρμελάδα κάστανο συνδυασμένη με τη σοκολάτα, το απογειώνουν. Ο μπακλαβάς αλλάζει μορφή με γέμιση από κρέμα αμυγδάλου και σιρόπι αρωματισμένο με γλυκάνισο. Ένας μοσχομυριστός, τραγανός μπακλαβάς που ξεχειλίζει από το άρωμα της παράδοσης της Λέσβου.

Σήμερα στις 16:20 στον ΣΚΑΪ!

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !