Όσα έσοδα θα φέρει η αδειοδότηση σε βάθος δεκαετίας (175 εκατ. ευρώ) έφερε η απόφαση της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει τη μνημονιακή υποχρέωση για τον ειδικό φόρο τηλεόρασης (20%).
Οι βεβαιωμένοι φόροι ανήλθαν σε 152 εκατ. ευρώ, εισπράχθηκαν 123 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, και εκκρεμεί η καταβολή ακόμη 28 εκατ. ευρώ από τους τηλεοπτικούς σταθμούς. 

Η συγκεκριμένη διάταξη για τον ειδικό φόρο τηλεόρασης προβλεπόταν στο πρώτο Μνημόνιο, αλλά δεν εφαρμοζόταν με τροπολογίες που κατέθεταν κυβερνήσεις. Η εφαρμογή της έγινε αντισταθμιστικά, σύμφωνα με την κυβέρνηση, όσο οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν πλήρωναν για την απόκτηση της άδειας λειτουργίας. Πλέον όμως ο ειδικός φόρος τηλεόρασης μειώθηκε για τους αδειδοτημένους τηλεοπτικούς σταθμούς (Alpha, ANT1, Star, ΣΚΑΪ, Open) αλλά και για την ΕΡΤ, την Cosmote TV και τη Nova, από το 20% στο 5%.

Όμως για τους υπόλοιπους περιφερειακούς και εθνικής εμβέλειας σταθμούς ο ειδικός φόρος τηλεόρασης παραμένει στο 20%. Σε ισχύ, επιβραδύνοντας και την πορεία της συνδρομητικής, παραμένει και ο ειδικός φόρος συνδρομητικής τηλεόρασης (10%) και ο φόρος Internet (5%).

Δεν υπάρχουν σχόλια: