Έχετε τριχόπτωση;Οι τροφές που χρειάζεστε για να δυναμώσετε τα μαλλιά σας

0
Είναι στην κορυφή της κεφαλής αλλά για πολλούς αποτελεί την «Αχίλλειο πτέρνα». Η ανησυχία όλων είναι έκδηλη όταν παρατηρούν στο σιφόνι του μπάνιου, στο μαξιλάρι ή στη βούρτσα μερικές παραπάνω τρίχες & ειδικότερα εάν αυτή η απώλεια παρατηρείται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και πέραν της φυσιολογικής περιόδου «ανανέωσης» του τριχωτού της κεφαλής.

  • Οι τρίχες αποτελούνται από 2 ξεχωριστές δομές: το θύλακα και το στέλεχος.
  • Ο θύλακας: τροφοδοτείται από αιμοφόρα αγγεία & θρέφει το ζωντανό κομμάτι της τρίχας.
  • Το στέλεχος: το ορατό τμήμα, αποτελείται από 3 στιβάδες μίας πρωτεΐνης που ονομάζεται κερατίνη.
  • Τα κύτταρα των μαλλιών αποτελούν μία από τις πιο γρήγορα «ανανεώσιμες» ομάδες κυττάρων.
  • Τα κύτταρα της τρίχας διαιρούνται κάθε 23 με 72 ώρες, & έτσι τα μαλλιά μεγαλώνουν κατά 0.3- 0.4mm ημερησίως.
  • Κάθε άνθρωπος χάνει φυσιολογικά 50- 100 τρίχες ημερησίως.
  • Εποχική τριχόπτωση: δεν πέφτουν μόνο τα φύλλα το φθινόπωρο, αλλά και τα μαλλιά.
  • Τους μήνες Οκτώβρη & Νοέμβρη ο κύκλος της τρίχας ολοκληρώνεται και τα μαλλιά ανανεώνονται.
  • Μία στις 4 γυναίκες θα εμφανίσει αδύναμα μαλλιά μία φορά στη ζωή της.
  • Ένας στους 2 άνδρες θα χάσει κάποια από τα μαλλιά του μέχρι την ηλικία των 50 ετών.
  • Η απώλεια μαλλιών μπορεί να οφείλεται σε: άγχος, ορμονικούς ή γενετικούς παράγοντες, σε ασθένεια ή  σε ελλειπή διατροφή.
Και μπορεί το DNA & η τριχόπτωση που κληρονομούμε από τους γονείς να μην αλλάζει, όμως από τη μεριά σας μπορείτε να θρέψετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα μαλλιά σας έτσι ώστε να προλάβετε τις ανεπιθύμητες απώλειες. Ο ρόλος της διατροφής στην υγεία των μαλλιών μελετάται εδώ και πολλά χρόνια & έχει παρατηρηθεί πως συγκεκριμένα συστατικά είναι απαραίτητα για λαμπερά, με έντονο χρώμα, δυνατά και πυκνά μαλλιά. Τα σημαντικότερα από αυτά τα συστατικά είναι: τα αμινοξέα, ο σίδηρος, η βιταμίνη C, η βιοτίνη, αλλά και οι άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός & το σελήνιο.
Οι τροφές που ακολουθούν προτείνεται να αποτελούν κομμάτι της εβδομαδιαίας σας διατροφής στην περίπτωση που παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στην ποιότητα ή πυκνότητα των μαλλιών σας.

Όσπρια:

Οι φακές, τα φασόλια, και τα υπόλοιπα όσπρια αποτελούν εξαιρετική τροφή για τις τρίχες. Αυτό συμβαίνει διότι περιέχουν ένα συνδυασμό διαφορετικών συστατικών όπως είναι το φολικό οξύ, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και ο χαλκός. Το φολικό οξύ είναι απαραίτητο για την διαίρεση και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, και θυμηθείτε πως τα μαλλιά σας μεγαλώνουν κατά 0.5 περίπου χιλιοστό την ημέρα!
Tip: Τα όσπρια δεν είναι μόνο σούπα, μπορούν εύκολα να μπουν στη σαλάτα, αλλά και να αποτελέσουν τη βάση για μία πάστα την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τα σάντουιτς ή για dip λαχανικών.

Αυγά:

Αποτελούν ένα από τα πλέον παρεξηγημένα τρόφιμα και αυτό συνέβη λόγω της περιεκτικότητας τους σε χοληστερίνη. Όμως σήμερα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως εάν ακολουθείτε μία υγιεινή διατροφή, ακόμα και σε περίπτωση αυξημένης  χοληστερίνης, μπορείτε να καταναλώνετε 3 περίπου αυγά την εβδομάδα. Σε ό,τι αφορά τα μαλλιά σας, ο κρόκος των αυγών είναι μία από τις καλύτερες πηγές βιοτίνης, της βιταμίνης δηλαδή που παίζει σημαντικότατο ρόλο στη δομή των μαλλιών.
Tip: Για να αποφύγετε επιπλέον λιπαρά κατά το μαγείρεμα των αυγών, προτιμείστε μία ομελέτα φούρνου ή ένα βραστό αντί για τηγανητό αυγό ή ομελέτα.

Ξηροί καρποί:

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε χαλκό, ιχνοστοιχείο απαραίτητο για το χρωματισμό των μαλλιών. Το κουκουνάρι είναι ο ξηρός καρπός με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε χαλκό. Επιπλέον στα φουντούκια  βρίσκουμε μία ακόμη βιταμίνη που συμβάλλει στην υγεία των μαλλιών, τη βιταμίνη Ε, ενώ ένα μόνο βραζιλιάνικο φιστίκι αρκεί για να σας δώσει όλο το σελήνιο που χρειάζεστε μέσα στην ημέρα άρα και την απαραίτητη λάμψη στα μαλλιά σας.
Tip: Θυμηθείτε πως δεν πρέπει να το παρακάνετε με τους ξηρούς καρπούς, μία χούφτα ή 15 περίπου καρποί είναι μία μερίδα.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά:

Περιέχουν μεγάλο αριθμό θρεπτικών συστατικών όπως είναι για παράδειγμα η βιταμίνη C και το φολικό οξύ. Επιπλέον τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά ποσότητα σιδήρου, η οποία όμως δεν απορροφάται ικανοποιητικά από τον οργανισμό γιατί δεσμεύεται από τις φυτικές ίνες ή συστατικά όπως τα οξαλικά οξέα.
Tip: Πράσινο λαχανικό δεν είναι μόνο το μαρούλι, αλλά και το σπανάκι, τα ραδίκια, τα σέσκουλα, το κατσαρό μαρούλι, η ρόκα κ.α. Ξεφύγετε από τη ρουτίνα και δοκιμάστε μία σαλάτα με πολλά διαφορετικά πράσινα λαχανικά. Θυμηθείτε πως για να απορροφήσετε καλύτερα το φυτικό σίδηρο πρέπει να προσθέσετε κάποια πηγή βιταμίνης C, όπως είναι για παράδειγμα το λεμόνι ή οι πιπεριές. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε σίδηρο, παρά μόνο για να συμπληρώσετε μικρό κομμάτι αυτών.

Χρωματιστές πιπεριές:

Κυρίως οι κόκκινες και κίτρινες πιπεριές είναι μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης C. Η βιταμίνη C, είναι μεταξύ άλλων απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου, αλλά και της κερατίνης της τρίχας. Η ελαστικότητα και η αντοχή των μαλλιών εξαρτώνται άμεσα από την επάρκεια της βιταμίνης αυτής.
Tip: Άλλες πηγές βιταμίνης C είναι το μπρόκολο, οι πατάτες, οι φράουλες και φυσικά τα εσπεριδοειδή.

Οστρακοειδή:

Τα οστρακοειδή είναι γνωστά για τις αφροδισιακές του ιδιότητες, οι οποίες αποδίδονται στον ψευδάργυρο. Το ίδιο όμως ιχνοστοιχείο είναι απαραίτητο και για γερά μαλλιά, καθώς ενεργοποιούν ένα μεγάλο αριθμό ενζύμων στο ανθρώπινο σώμα. Η έλλειψη ψευδαργύρου έχει συσχετιστεί και με το πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών. Άλλοι τροφές από τις οποίες μπορείτε να λάβετε τον ψευδάργυρο είναι τα πουλερικά και τα αυγά.
Tip: Τα οστρακοειδή τρώγονται καλύτερα όταν είναι ακόμα φρέσκα. Ωστόσο μπορείτε να τα διατηρήσετε για 2 με 3 ημέρες στο πιο κρύο σημείο του ψυγείου.

Κοτόπουλο ή κόκκινο κρέας:

Το κόκκινο ή άσπρο κρέας είναι πηγή πολλών και διαφορετικών συστατικών που θρέφουν την τρίχα. Για παράδειγμα περιέχουν τη μορφή του σιδήρου που απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό, ψευδάργυρο, βιταμίνες Β κ.α. Η έλλειψη του σιδήρου, αποτελεί την πιο συχνή ανεπάρκεια μικροθρεπτικού συστατικού ανά τον κόσμο & αφορά το 9 με 16% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία. Ο ρόλος του μετάλλου αυτού στην υγεία του τριχωτού μέρους του κεφαλιού είναι πλέον αποδεδειγμένος, ενώ ένα από τα κλασικά συμπτώματα της αναιμίας είναι η τριχόπτωση.
Ίσως όμως το σημαντικότερο θρεπτικό συστατικό τους για τα μαλλιά είναι οι πρωτεΐνες. Όπως έχουμε ήδη δει αυτά δομούνται από την κερατίνη, πρωτεΐνη η οποία έχει σαν θεμέλιο λίθο το αμινοξύ κυστεΐνη. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως η χορήγηση L- κυστεΐνης, μειώνει την τριχόπτωση & βοηθά στην αναγέννηση της τρίχας. Η αποτελεσματικότητα της L- κυστεΐνης είναι μεγαλύτερη όταν συνδυαστεί με βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Tip: H πλουσιότερη πηγή L- κυστεΐνης είναι το κόκκινο κρέας, ενώ ακολουθεί το κοτόπουλο και το ψάρι. Εάν μαγειρέψετε το κρέας σας σε υψηλές θερμοκρασίες τότε καταστρέφετε την κυστεΐνη που περιέχει. Γι αυτό ψήστε καλά, αλλά μη παραψήσετε τη μπριζόλα σας.

Δημητριακά:



Αποτελούν στην πραγματικότητα υπερτροφές για τα μαλλιά καθώς περιέχουν ποσότητες των περισσότερων από τα συστατικά που έχουμε αναφέρει μέχρι τώρα: βιταμίνες Β, χαλκό, ψευδάργυρο, σελήνιο και πρωτεΐνες.
Tip: Η πλειονότητα των θρεπτικών συστατικών των δημητριακών βρίσκονται αποθηκευμένα στο φλοιό και στο σπέρμα του σπόρου, τα τμήματα δηλαδή τα οποία απομακρύνονται κατά την επεξεργασία. Αυτό που τελικά μένει στο άσπρο ψωμί ή στα άσπρα μακαρόνια είναι το αμυλώδες και λιγότερο θρεπτικό ενδοσπέρμιο.
Για ενισχύσετε τη διατροφή σας και συνεπώς την υγεία των μαλλιών σας, σκεφτείτε σοβαρά να χρησιμοποιήστε κάποιο φυσικό συμπλήρωμα διατροφής το οποίο περιέχει τα παραπάνω συστατικά, που θρέφουν την τρίχα, ή ακόμη καλύτερα συνδυασμό αυτών.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !