Η Ελληνική Ραδιοφωνία τιμά

την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Το χθες (σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα) και το αύριο του Ραδιοφώνου από το Πρώτο Πρόγραμμα και σε δίκτυο με το Δεύτερο Πρόγραμμα, την ΕΡΑΣπορ, τη Φωνή της Ελλάδας και τους Περιφερειακούς Σταθμούς ΕΡΑ, μια ξεχωριστή συναυλία-αφιέρωμα στον Νίκο και στη Γιασεμή Σαραγούδα στο στούντιο Ε της Ελληνικής Ραδιοφωνίας από το Δεύτερο Πρόγραμμα, πολλές εκπομπές με άξονα το ρόλο του Ραδιοφώνου από το Τρίτο Πρόγραμμα, καθώς και ένα τετράωρο ζωντανό πρόγραμμα από το χώρο της Τεχνόπολης και του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου από το Kosmos…
Αυτά είναι κάποια από τα πολλά και σημαντικά, με τα οποία η Ελληνική Ραδιοφωνία θα τιμήσει και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018.

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ημέρες Ραδιοφώνου  
Αφιέρωμα στο Πρώτο Πρόγραμμα και σε δίκτυο με το Δεύτερο Πρόγραμμα,
την ΕΡΑΣπορ, τη Φωνή της Ελλάδας και τους Περιφερειακούς Σταθμούς ΕΡΑ
Με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018, το Πρώτο Πρόγραμμα σε δικτύωση από τις 12:00 έως τις 14:00 με το Δεύτερο Πρόγραμμα, την ΕΡΑΣπορ, τη Φωνή της Ελλάδας και τους Περιφερειακούς Σταθμούς της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, παρουσιάζει ένα δίωρο αφιέρωμα που αναφέρεται:
-Στην ιστορία της δημιουργίας και εξέλιξης του Ραδιοφώνου διεθνώς και στην Ελλάδα.
-Στις εξέχουσες στιγμές της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, όπως το Τρίτο Πρόγραμμα.
– Στις πρώτες απόπειρες των μη κρατικών σταθμών και στην καθιέρωση της «ελεύθερης-ιδιωτικής ραδιοφωνίας».
– Στο τεχνολογικό-κοινωνικό μέλλον του ραδιοφωνικού μέσου.
Συμμετέχουν, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, ο ιστορικός του Ραδιοφώνου Γιώργος Χατζηδάκης, ο ομότιμος καθηγητής Επικοινωνίας του ΕΚΠΑ και ερευνητής της ιστορίας των ελληνικών ερτζιανών Μανώλης Χαιρετάκης, η επίκουρη καθηγήτρια στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και ειδική στις νέες τάσεις του ραδιοφώνου Αγγελική Γαζή, ο συνθέτης, τ. διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος και τ. γενικός διευθυντής της ΕΡΑ Δημήτρης Παπαδημητρίου, καθώς και ο δημοσιογράφος -ειδικός σε θέματα ραδιοφώνου- και μέλος ο ίδιος πρωτοβουλιών για την Ελεύθερη Ραδιοφωνία Ανδρέας Ρουμελιώτης.
Κατά τη διάρκεια του δίωρου αφιερώματος θα μεταδοθούν σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα από την ιστορία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, καθώς και μουσικά κομμάτια που χαρακτήρισαν αυτή την πορεία.
Έρευνα-παρουσίαση: Πολυδεύκης Παπαδόπουλος.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το Δεύτερο Πρόγραμμα τιμά δύο ακρίτες της ελληνικής μουσικής
τον Νίκο και τη Γιασεμή Σαραγούδα
Συναυλία στο στούντιο Ε της Ελληνικής Ραδιοφωνίας
Την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 20:00, το Δεύτερο Πρόγραμμα τιμά δύο ακρίτες της ελληνικής μουσικής, τον Νίκο και τη Γιασεμή Σαραγούδα, και διοργανώνει συναυλία στο Στούντιο Ε της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, με παρουσία κοινού και απευθείας ραδιοφωνική μετάδοση.
Ο Νίκος Σαραγούδας (ούτι-τραγούδι) και η Γιασεμή Σαραγούδα (τραγούδι), θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα – αναδρομή στη μεγάλη μουσική τους πορεία.
Συμμετέχουν οι: Χρήστος Τσιαμούλης (τραγούδι-ούτι), Χάικ Γιαζιτζιάν (τραγούδι-ούτι), Κατερίνα Παπαδοπούλου (τραγούδι), Μάνος Κουτσαγγελίδης (τραγούδι), Σωκράτης Σινόπουλος (πολίτικη λύρα – λάφτα), Μανώλης Κόττορος (βιολί), Χάρης Λαμπράκης(νέι), Στέφανος Δορμπαράκης (κανονάκι), Κώστας Μήτσιος (λαούτο), Ανδρέας Παππάς (κρουστά).
Ο Νίκος Σαραγούδας γεννήθηκε το 1933. Με αρβανίτικη καταγωγή, ξεκίνησε ως κιθαρίστας και τραγουδιστής. Πρωτοεμφανίστηκε δίπλα στον Παπασιδέρη. Πριν από την πρώτη του ηχογράφηση το 1966, είχε τραγουδήσει ζωντανά δύο τραγούδια στην Ελληνική Ραδιοφωνία.
Το 1959 παντρεύτηκε τη Γιασεμή Κανταρτζόγλου, η οποία τον βοήθησε πολύ στο ούτι «γιατί η Γιασεμή έχει πολύ καλό αυτί» -όπως λέει ο ίδιος- και μαζί ξεκίνησαν την κοινή καλλιτεχνική τους πορεία μ’ ένα ρεπερτόριο που βασίστηκε σε τραγούδια και μελωδίες της Μικράς Ασίας.
Δύο αυθεντικοί καλλιτέχνες που τους χρωστάμε πολλά για το σεβασμό και την αγάπη με την οποία προσέγγισαν και ανέδειξαν τα στολίδια της παράδοσής μας.

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το Τρίτο Πρόγραμμα, την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018, τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, μεταδίδοντας εκπομπές με άξονα το ρόλο του Ραδιοφώνου. Αρχή με το εγχειρίδιο μουσικών εκπομπών του ΕΙΡ (1960), στη συνέχεια μουσική δωματίου από χώρες της Ευρώπης μέσω της EBU, επικοινωνία με φίλους του σταθμού πανελλαδικά, συνομιλία με γνωστούς ραδιοφωνικούς παραγωγούς, φιλοξενία μουσικών παραγωγών ευρωπαϊκών ραδιοφωνιών (BBC3), συζήτηση με θέμα «Η Τέχνη στο Ραδιόφωνο»,παραμύθι για τους μικρούς μας φίλους και θεατρικό έργο ειδικά γραμμένο για τα ερτζιανά!

KOSMOS

Το Kosmos ανοίγει το μικρόφωνο στη Βιομηχανική Ελλάδα
των τελευταίων 160 χρόνων και γεμίζει με μουσικές την Τεχνόπολη
Την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018, το Kosmos συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, φέρνοντας σε επαφή τους ακροατές του με τα τελευταία 160 χρόνια της βιομηχανίας στην Ελλάδα, μέσα από τη μεγαλύτερη ιστορική έκθεση που πραγματοποιείται αυτό το διάστημα στην Αθήνα, κάνοντάς τους συμμέτοχους σ’ έναν πρωτότυπο διάλογο ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας.
Από τις 4 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ, το Kosmos και οι παραγωγοί του μεταφέρονται στο χώρο της Τεχνόπολης και του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, εκπέμπουν από εκεί ένα τετράωρο ζωντανό πρόγραμμα και προσφέρουν στους ακροατές του σταθμού που θα επισκεφθούν εκείνη την ημέρα την Τεχνόπολη, δωρεάν ξενάγηση στην έκθεση «160 χρόνια Made in Greece: Βιομηχανία, Πρωτοπορία, Καινοτομία».
Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 και θα διαρκέσει μία ώρα. Για την είσοδο και την ξενάγηση θα τηρηθεί προτεραιότητα (έως 35 άτομα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bottom Ad [Post Page]