γιατί δεχόταν άλλη αντιμετώπιση - απαιτεί τη ''συγγνώμη'' του καναλιού


Την παραίτησή της υπέβαλε η Κάρι Γκρέισι, αρχισυντάκτρια του BBC στην Κίνα, εξαιτίας της μισθολογικής ανισότητας σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους της, σύμφωνα με ανοιχτή επιστολή της. Σε επιστολή της, η οποία δημοσιεύτηκε  στο προσωπικό της ιστολόγιο, η Γκρέισι δηλώνει ότι υπάρχει «κρίση εμπιστοσύνης» στο δίκτυο, στο οποίο έχει εργαστεί επί 30 χρόνια, και ότι αυτό «παραβιάζει τον νόμο περί ισότητας και αντιστέκεται στις πιέσεις για ένα δίκαιο και διάφανο μισθολογικό οργανόγραμμα». 


«Το BBC διαθέτει τέσσερις αρχισυντάκτες εξωτερικού -δύο άνδρες και δύο γυναίκες- εκ των οποίων η μια ήταν μέχρι σήμερα η Γκρέισι», εξηγεί. Όταν το BBC έδωσε στη δημοσιότητα τους υψηλότερα αμειβόμενους στο πλαίσιο της περυσινής συμφωνίας η Γκρέισι ενημερώθηκε ότι οι δύο άνδρες συνάδελφοί της αμείβονταν με τουλάχιστον 50% περισσότερα χρήματα σε σχέση με τις γυναίκες συναδέλφους τους με τις ίδιες ακριβώς αρμοδιότητες. Όπως επισημαίνει η δημοσιογράφος, στη συνέχεια της δόθηκε αύξηση, η οποία ωστόσο «απείχε πολύ από το καθεστώς ισότητας» και έτσι την περασμένη εβδομάδα παραιτήθηκε από τη θέση της στο Πεκίνο επιστρέφοντας στην προηγούμενη θέση που κατείχε στην αίθουσα σύνταξης του τηλεοπτικού σταθμού.  «Το BBC θα πρέπει να παραδεχτεί το πρόβλημα, να ζητήσει συγγνώμη και να θεσπίσει ένα ισότιμο, δίκαιο ,και διάφανο μισθολογικό οργανόγραμμα», είπε η ίδια ζητώντας ανεξάρτητη διαιτησία για τη διευθέτηση μεμονωμένων περιπτώσεων στο δίκτυο. 

Το BBC επικαλέστηκε μια εκπρόσωπό του, η οποία δήλωσε ότι είναι «ζωτικής σημασίας» η «μισθολογική ισότητα» στον οργανισμό και ότι σε έλεγχο για τη μισθολογική ισότητα του προσωπικού του σταθμού, τον οποίο διενήργησε ένας ανεξάρτητος δικαστής, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν «συστημικές μισθολογικές διακρίσεις εις βάρος γυναικών». Το βρετανικό δίκτυο έχει δεχτεί στο πρόσφατο παρελθόν επικρίσεις επειδή καταβάλλει υψηλότερους μισθούς στους άνδρες υπαλλήλους του και έχει δεσμευτεί να γεφυρώσει το μισθολογικό χάσμα μέχρι το 2020. Τον Ιούλιο αποκάλυψε, στο πλαίσιο μιας συμβιβαστικής συμφωνίας με την κυβέρνηση, ότι πλήρωνε τον τότε νούμερο ένα παρουσιαστή του πέντε φορές περισσότερο σε σχέση με την πιο καλοπληρωμένη παρουσιάστριά του και ότι τα 2/3 των τηλεοπτικών του δημοσιογράφων, που αμείβονταν με τουλάχιστον 150.000 στερλίνες, ήταν άνδρες. 

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: