28η Οκτωβρίου 1940: Πώς είδε ο Τύπος της εποχής την κήρυξη του πολέμου...

0

Ήταν 3 τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου του 1940, οπότε η τότε ιταλική κυβέρνηση απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο, δια του Ιταλού πρέσβη στην Αθήνα ,Εμανουέλε Γκράτσι, ο οποίος και το επέδωσε ιδιόχειρα στον Ιωάννη Μεταξά, στην οικία του δεύτερου, στην Κηφισιά. Με
το τελεσίγραφο απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Βασιλείου της Ελλάδος, (λιμένες, αεροδρόμια κ.λπ.), για ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του, στη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική.

Μετά την ανάγνωση του κειμένου ο Μεταξάς έστρεψε το βλέμμα του στον Ιταλό Πρέσβη και του απάντησε στα γαλλικά (επίσημη διπλωματική γλώσσα) την ιστορική φράση: «Alors, c'est la guerre» (σ.σ. "Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο"), εκδηλώνοντας έτσι την αρνητική θέση επί των ιταμών ιταλικών αιτημάτων. Ο Μεταξάς εκείνη τη στιγμή είχε εκφράσει το ελληνικό λαϊκό συναίσθημα, την άρνηση της υποταγής, και αυτή η άρνηση πέρασε στον τότε ελληνικό δημοσιογραφικό Τύπο με τη λέξη ,«ΟΧΙ». Σημειώνεται πως αυτούσια η λέξη «ΟΧΙ» παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά ως τίτλος στο κύριο άρθρο της εφημερίδας, «Ελληνικό Μέλλον» του Ν. Π. Ευστρατίου στις 30 Οκτωβρίου του 1940. Δεν ελέχθη ποτέ "όχι" από τον Μεταξά. Το μόνο "ναι" ή όχι" ήταν το "ναι" προς το τηλεγράφημα του Ουίνστον Τσόρτσιλ, αποδεχόμενος τη συμμετοχή της Ελλάδας στις συμμαχικές δυνάμεις. Δύο ώρες μετά την παραπάνω επίδοση, ξεκίνησε ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος με εισβολή των ιταλικών στρατευμάτων στην Ήπειρο, οπότε η Ελλάδα αμυνόμενη ενεπλάκη στον πόλεμο. 

Πώς... υποδέχθηκαν οι εφημερίδες της εποχής τον πόλεμο;
"Η Ελλάς ευρίσκεται από χθες εις πόλεμον με την Ιταλία" ,έγραψε η "Καθημερινή".
"Ιτε παίδες Ελλήνων" ,ανέφερε η "Βραδυνή".
Η εφημερίδα, «Έθνος», είχε πάνω πάνω άρθρο με τίτλο ,«Υπέρ βωμών και εστιών».
Ο "Ασύρματος" ανέφερε την έναρξη των εχθροπραξιών, το πρώτο ανακοινωθέν του Ελληνικού Επιτελείου και τους πρωινούς συναγερμούς στην Αθήνα.

Φυσικά δεν έλειψαν τα διαγγέλματα του Βασιλιά και του Πρωθυπουργού προς τον ελληνικό λαό.
Ο "Ασύρματος" έβγαλε και δεύτερη έκδοση την ίδια ημέρα. Η εφημερίδα ,"Ελληνικόν Μέλλον", είχε βασικό θέμα τις προβλεπόμενες λύσεις μετά τη συμφωνία Χίτλερ- Πεταίν (σ.σ. Πετέν τον γράφουμε σήμερα) και εντέλει έβγαλε άλλες τρεις εκδόσεις μέσα στη μέρα.












Νίκος Μποζιονέλος-Sport24.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !