Στα όρια ασφάλειας οι προκλήσεις των Τούρκων στην Κυπριακή ΑΟΖ.

0
Κλιμακώνει τον πόλεμο νεύρων στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου η Τουρκία. Ωστόσο οι προκλήσεις με την παρουσία πολεμικών πλοίων και του Barbaros στην Κυπριακή ΑΟΖ, δεν βρήκαν ανταπόκριση.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας η τουρκική φρεγάτα ΙΜΒΡΟΣ, πραγματοποίησε οριακές διελεύσεις από την κόκκινη ζώνη ασφαλείας, η οποία έχει καθοριστεί στα πέντε ναυτικά μίλια, γύρω από το πλοίο γεωτρύπανο West Capella. Ωστόσο, το τουρκικό πολεμικό δεν πλεύρισε το πλοίο-γεωτρύπανο, το οποίο βρίσκεται στο τεμάχιο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ, ούτε και το πλησίασε σε απόσταση μικρότερη των τεσσάρων ναυτικών μιλίων, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1 Κύπρου.

Οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες μέσω ασυρμάτου προειδοποίησαν το τουρκικό σκάφος, ότι εισήλθε σε περιοχή για την οποία δεν είχε εξουσιοδότηση από την Κυπριακή Δημοκρατίας.

Επίσης το Barbaros το Σάββατο κινήθηκε από τον κόλπο της Μόρφου, σε απόσταση περίπου 25 ναυτικών μιλίων από την ακτή, προς τα κυπριακά ενεργειακά τεμάχια 5 και 6, τα οποία η Τουρκία θεωρεί ότι ανήκουν στη δική της υφαλοκρηπίδα. Η Άγκυρα δεν έχει εκδώσει προς το παρόν NAVTEX με την οποία να δίνει το στίγμα των προθέσεων της για την περαιτέρω πορεία του σεισμογραφικού σκάφους.

“Πιάνει δουλειά” το τρυπάνι

Η γεώτρηση, στο δυνητικό κοίτασμα Ονησίφορος θα αρχίσει τις επόμενες ώρες, με τον τρυπάνι να αγγίζει το βυθό μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας σταθεροποίησης της πλατφόρμας.

Αθήνα και Λευκωσία με ψυχραιμία παρακολουθούν τις τουρκικές ενέργειες, ενώ την ίδια ώρα η ελληνική παρουσία ενισχύεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στο νότια της Κύπρου πλέει η κανονιοφόρος Νικηφόρος, μια τορπιλάκατος ενώ στην περιοχή δεν αποκλείεται να βρεθεί και το υποβρύχιο Παπανικολής το οποίο μεταστάθμευσε τις τελευταίες ημέρες στη Σούδα. Τις εξελίξεις παρακολουθεί στενά και το Παρίσι, ενώ στην Κύπρο αναμένεται τη Δευτέρα η υπουργός άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί.

Νευρικότητα από την Τουρκία

Η νευρικότητα της Τουρκίας, εκδηλώθηκε και με επίθεση κατά του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα. Το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών ενοχλημένο από τις αναφορές του κ. Τσίπρα για την τουρκική προκλητικότητα, εξέδωσε ανακοίνωση την Παρασκευή.

«Επιστρέφουμε κατά τον ίδιο τρόπο τις απρεπείς εκφράσεις, αν τις είπε έτσι, του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, εναντίον της Τουρκίας. Τέτοιες κουβέντες δεν ταιριάζουν ούτε στην προσωπικότητα του κ. Τσίπρα ούτε στη θέση του.»

Στο παιχνίδι της Αγκύρας, συμμετέχει και το κατοχικό καθεστώς. Ο λεγόμενος υπουργός ενέργειας του ψευδοκράτους σε δήλωση στην εφημερίδα Μιλλιέτ, ανέφερε ότι η Τουρκία θα πραγματοποιήσει έρευνες για φυσικό αέριο στον κόλπο της Μόρφου και ισχυρίστηκε ότι το επόμενο βήμα είναι η εγκατάσταση πλατφόρμας για γεώτρηση.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !