Κίνδυνος εξαφάνισης των φαρμάκων για τις σπάνιες και απειλητικές παθήσεις

Unknown
0

Εκκλήσεις από την Επιστημονική Εταιρεία Σπανίων Παθήσεων και την Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων προκειμένου να αναθεωρηθεί η ακολουθούμενη πολιτική με την επιβάρυνση των λεγόμενων ορφανών φαρμάκων με το νοσοκομειακό clawback


Την έντονη ανησυχία τους για την πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στα λεγόμενα ορφανά φάρμακα, αυτά δηλαδή που προορίζονται για ασθενείς με σπάνιες παθήσεις, εκφράζουν η Επιστημονική Εταιρεία Σπανίων Παθήσεων και Ορφανών Φαρμάκων, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών «η Αλληλεγγύη» και η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων. Θεωρούν πως η επιβάρυνση των ορφανών φαρμάκων με το νοσοκομειακό clawback (επιστροφή της υπέρβασης της κλειστής δαπάνης) και τις επιστροφές εξόδων (rebates) θέτουν σε κίνδυνο τη διατήρηση αυτών των φαρμακευτικών προϊόντων στην ελληνική αγορά αλλά και την εισαγωγή τους στο μέλλον.

Τα ορφανά φάρμακα αποτελούν τη μόνη θεραπευτική λύση για τις ιατρικές ανάγκες των ασθενών με σπάνιες παθήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα προϊόντα από πρωτεΐνες πλάσματος/παράγωγα αίματος, τα οποία είναι μοναδικές θεραπείες και είναι βιολογικά φάρμακα ανθρώπινης προέλευσης χορηγούμενα είτε με έγχυση είτε με ένεση για τη θεραπεία μιας σειράς σπάνιων, απειλητικών για τη ζωή, χρόνιων και γενετικών παθήσεων, όπως αιμορροφιλία, ανοσοανεπάρκειες κ.ά.

Όπως τόνισαν την Τετάρτη, στο πλαίσιο ειδικής ενημέρωσης οι εκπρόσωποι των συλλόγων ασθενών σε συνεργασία με εκπροσώπους οκτώ φαρμακευτικών εταιριών, πρόκειται για σκευάσματα αναντικατάστατα, που δεν μπορούν να υποκατασταθούν και έχουν πολύ συγκεκριμένη διάρθρωση κόστους στην παραγωγή τους. Με δεδομένο πως πολλές χώρες της ΕΕ έχουν εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα για να προστατέψουν την πρόσβαση των ασθενών σε αυτές τις θεραπείες, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ξεκινούν μία κοινή πρωτοβουλία για την επίλυση του ζητήματος ζητώντας διαβούλευση με την επίσημη Πολιτεία, αλλά και με αρχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως αναφέρθηκε ενώ υπάρχουν 6.000 με 8.000 γνωστές σπάνιες παθήσεις, μόνο το 1% διαθέτει εγκεκριμένα φάρμακα από την ΕΕ. Επίσης, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των φορέων, η αποζημίωση των ορφανών φαρμάκων στην Ελλάδα είναι στα χαμηλότερα επίπεδα στην Ευρώπη, και τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ για το 2015 υποδεικνύουν πολύ περιορισμένες δαπάνες.

Αναγκαία η εξαίρεση των ορφανών φαρμάκων από το claw back

Σύμφωνα με την κοινή πρωτοβουλία, είναι επείγον να εξεταστεί η εξαίρεση αυτών των κατηγοριών προϊόντων λαμβάνοντας υπόψη το χαμηλό οικονομικό όφελος που μπορεί να προέλθει από την επιστροφή έναντι του δυσανάλογου κινδύνου για τους ασθενείς στην Ελλάδα.

Ο Γενικός Διευθυντής της Shire Hellas Χρήστος Δάκας δήλωσε πως «η Ελληνική Κυβέρνηση χρειάζεται να αναπτύξει μια μακροπρόθεσμη λύση που θα επιτρέπει την ανάπτυξη ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος για τα φαρμακευτικά προϊόντα σπάνιων, απειλητικών για τη ζωή, χρόνιων και γενετικών παθήσεων. Είναι σημαντικό να συζητήσουμε πιθανές επιλογές πολιτικής και εναλλακτικών λύσεων σαν μέρος της επανεξέτασης του συστήματος επιστροφής clawback».

Τις επιπτώσεις του τρέχοντος μέτρου μηχανισμού επιστροφής clawback στη ζωή των ασθενών με σπάνιες, απειλητικές για τη ζωή, χρόνιες και γενετικές παθήσεις ζήτησε εκ μέρους των συλλόγων ασθενών η κυρία Μαριάννα Λάμπρου Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Οζώδους Σκληρύνσεως και μέλος της Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων (ΠΕΣΠΑ).

protothema

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !