Θοδωρής Αθερίδης: Σε όλες τις σχέσεις είναι απαραίτητα τα ψέματα....

0

Μετά από έναν επιτυχημένο χειμώνα στο Μικρό Παλλάς, ο Θοδωρής Αθερίδης μιλάει για ζωτικά ψεύδη, θέατρο και σχέσεις ζωής.


«Νομίζω ότι σε όλες τις σχέσεις είναι απαραίτητα τα ψέματα κι αυτό το δείχνει η ίδια η ζωή. Δεν είναι δική μου πεποίθηση, είναι παρατήρηση. Απόλυτα ειλικρινείς δεν μπορούμε να είμαστε. Μακάρι να μη χρειάζεται να καταφεύγεις στο ψέμα. Ομως οι άνθρωποι έχουν στήσει τον εαυτό τους απέναντι στη ζωή με ζωτικά ψεύδη. Αυτός είναι ένας ορισμός που υπάρχει από τον Ιψεν, ακόμα. Οταν κάποιος δεν μπορεί να τον υπερβεί, πρέπει να του τον συντηρήσεις. Δεν έχεις δικαίωμα να του το χαλάς.

Αν μιλάμε για τον ορισμό του ψέματος, πρέπει να πούμε ότι υπάρχει ψέμα και ψέμα. Το ψέμα του ψεύτικου ανθρώπου, τα ψεύτικα αισθήματα δηλαδή είναι ανήθικα. Δεν μιλάμε γι' αυτά. Μπορεί να είσαι ειλικρινής στα αισθήματα και ψεύτης στα γεγονότα.

Η απιστία ακουμπά στα όρια του ζωτικού ψεύδους. Γιατί να εμπλέξεις τον άλλον σε δικές σου αναπηρίες. Η αυτοδιάθεση του εαυτού μας είναι αυτονόητη αλλά υπόκειται στον τοίχο που λέγεται ο άλλος. Του άλλου δεν του αρέσει ποτέ η απιστία. Ευχής έργον είναι να μην έχεις ανάγκη να απιστήσεις.

Yπάρχουν μονογαμικοί άνθρωποι. Πιστεύω ότι πολλά πράγματα παίζουν τον ρόλο τους: Το timing των σχέσεων και της ζωής του καθένα, η κατάσταση που βρίσκεσαι. Σε άλλες φάσεις της ζωής σου μπορεί να είσαι μονογαμικός, σε άλλες όχι. Είναι ζωτική ανάγκη για μένα το γράψιμο. Γράφω βασισμένος στα βιώματά μου, στην προσωπική μου ζωή, στις προσωπικές και φιλοσοφικές μου σκέψεις, στους προβληματισμούς μου. Είναι και πολιτικά και κοινωνικά και πνευματικά τα ερωτήματα που παραμένουν ανοιχτά στον εγκέφαλό μου και τον πιέζουν σαν αγκάθια από μέσα προς τα έξω. Γράφω κι έτσι μπαίνει η ζωή μου σε μια ροή, σε ένα κανάλι. Δεν είμαι σκηνοθέτης σε έργα άλλων, ούτε το επιδιώκω. Δεν διεκδικώ τη θέση μου στην επετηρίδα των σκηνοθετών που περιμένουν να πάρουν έναν Σαίξπηρ και να τον κάνουν κατά Αθερίδη. Δεν είχα ποτέ τέτοιες φιλοδοξίες. Γενικότερα είναι μια δημιουργική ανάγκη που με ωθεί.

Στα έργα μου βλέπει κανείς ότι έχω επαφή με αυτό που συμβαίνει, ότι τα φιλτράρω μέσα από μια επικαιρότητα» τόνισε στο Βήμα.


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !