Μεγάλο αφιέρωμα στον ποιητή και ζωγράφο Νίκο Εγγονόπουλο

Unknown
0

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή ετοιμάζει για το φετινό καλοκαίρι, στην Άνδρο, ένα αφιέρωμα στον επιφανή ποιητή και ζωγράφο Νίκο Εγγονόπουλο (1907 - 1985), με τίτλο «Νίκος Εγγονόπουλος - Με τα χρώματα του λόγου και τον λόγο των χρωμάτων», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 25 Ιουνίου έως την 1η Οκτωβρίου.


Ο λόγος του ποιητή και η πράξη του ζωγράφου, στην ενιαία αδιάσπαστη ενότητα, αποτελούν, όπως είναι ευρύτερα γνωστό, τον γνώμονα της καλλιτεχνικής δημιουργίας του διακεκριμένου ζωγράφου και ποιητή Νίκου Εγγονόπουλου.

Θέτις και Πηλεύς, 1976.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει 110 ζωγραφικά έργα και επιλεγμένα ποιήματά του, τα οποία θα αναδείξουν την ποιητική ευαισθησία και την έμφυτη εικαστική οπτική, που, αλληλεπιδρώντας μεταξύ τους, δημιούργησαν το εντυπωσιακό σε μέγεθος και πρωτοτυπία ζωγραφικό και λογοτεχνικό αποτέλεσμα, που τον ανέδειξε σε κυρίαρχο πρωτοπόρο του ελληνικού υπερρεαλιστικού κινήματος.

«Το ασυνεχές συμβάν του ζειν» Ο Νίκος Εγγονόπουλος ταύτισε τη ζωή του με την τέχνη και τη θεώρησε ελιξίριο που καταξιώνει και διαιωνίζει τη ζωή, που της προσφέρει νόημα και ουσία, που κατευνάζει την υπαρξιακή αγωνία του τέλους. «Το ασυνεχές συμβάν του ζειν».

Ο Αϊ-Γιώργης, 1947.

Το ανοίκειο και η παραδοξολογία και η χωρίς λογικό ειρμό φαντασιοπληξία καταγράφονται, για να δημιουργήσουν με τα χρώματα του λόγου και τον λόγο των χρωμάτων την αμίμητη καλλιτεχνική του ελεγεία. Το άλογο και το αταίριαστο συνέχεται, ωστόσο, από τη φλόγα του πάθους της δημιουργίας, προκειμένου να δοθεί σχήμα και μορφική οντότητα σε βιώματα, φόβους και αγωνίες, παρορμήσεις και κυκλοθυμικές εξάρσεις και σε ό,τι ανάγεται στην τραγικότητα, που ορίζει τη μοίρα του καλλιτέχνη.

Με ευφάνταστη ευρηματικότητα, επινοητική δεξιότητα και λογιότητα, με πνευματική επάρκεια και ψυχικό σθένος, υπερέβη συμβατικούς περιορισμούς και δεσμεύσεις και, με την ελευθερία, με την οποία τον ενεθάρρυνε η υπερρεαλιστική διαλεκτική, το ύφος και το ήθος της, αφέθηκε με ακαταπόνητο ζήλο και ακατάσχετη δημιουργική ορμή στην αναζήτηση νεοφανών εκφραστικών σχημάτων, μορφών, παραστάσεων και λεκτικών διατυπώσεων.

Ομηρικό με τον ήρωα, 1938

Η κάθε πτυχή πλαισιώνεται με εμπεριστατωμένα κείμενα, τα οποία συνέγραψαν με γνώση άνθρωποι, που, εμβριθώς, γνωρίζουν το έργο, και εμπεριέχονται στον δίγλωσσο συνοδευτικό κατάλογο των 290 σελίδων, όπου αναπαράγεται και το σύνολο των 110 έργων, και που θα εκδοθεί από τη Μικρή Άρκτο.

Πληροφορίες
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή: Χώρα Άνδρου, τηλ.: 22820 22444. Ώρες λειτουργίας: καθημερινά: 11.00 - 15.00 και 18.00 - 21.00, Δευτέρα: 11.00 - 15.00, Δευτέρα απόγευμα και Τρίτη: κλειστά.

naftemporiki.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !