Συναντήθηκε ξανά με το νέο ΕΣΡ ο Παππάς...


Νέα συνάντηση είχε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, με την ηγεσία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης έπειτα από τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Για άλλη μια φορά επαναβεβαιώθηκε η υποστήριξη της κυβέρνησης στην ανεξάρτητη Αρχή σε όλα τα επίπεδα υλικοτεχνικής και άλλης υποδομής ενώ «συνομολογήθηκε ότι πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών».

Το ΕΣΡ θα αποστείλει άμεσα επιστολές σε κόμματα, κανάλια, ενώσεις και άλλους... εμπλεκόμενους -με την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών- φορείς για να διατυπώσουν ουσιαστικά τη γνώμη τους επί δύο βασικών θεμάτων: τον αριθμό των αδειών και το τίμημα για κάθε άδεια.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση πάντως η απόφαση του ΣτΕ καταλήγει σε τρία βασικά συμπεράσματα. Το πρώτο είναι ότι η αδειοδότηση θα πραγματοποιηθεί με βάση τον νόμο 4339/15 καθώς αυτός δεν ακυρώθηκε ως αντισυνταγματικός «όπως ισχυρίζονταν κάποιοι όλο το τελευταίο διάστημα. Αντισυνταγματική κρίθηκε αποκλειστικά και μόνο η παράγραφος 2 του άρθρου 2Α. Πρόκειται για τη διάταξη που μετέφερε την αρμοδιότητα διενέργειας του διαγωνισμού στον αρμόδιο υπουργό, ελλείψει ΕΣΡ. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη διάταξη δεν υπήρχε καν στο αρχικό κείμενο του νόμου και προστέθηκε μόνον όταν διαπιστώθηκε πέρα από κάθε αμφιβολία η αδυναμία συναίνεσης των πολιτικών κομμάτων για τη συγκρότηση ΕΣΡ».

Μέλη πάντως του ΕΣΡ σε ανύποπτο χρόνο έχουν διατυπώσει διαφορετικές απόψεις σημειώνοντας ότι η σχετική νομοθεσία χρειάζεται αν μη τι άλλο απλοποίηση, ενώ άλλοι έκαναν λόγο για ανάγκη αλλαγών και τροποποιήσεων ώστε να υπάρχει "τεχνολογική προσέγγιση αλλά και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες". Το δεύτερο βασικό σημείο της απόφασης του ΣτΕ, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη, είναι ότι τα κανάλια εθνικής εμβέλειας δεν μπορούν να λειτουργούν χωρίς άδεια. Στο σκεπτικό, γίνεται επίκληση της προηγούμενης απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ με την οποία «κρίθηκε παράνομη και αντισυνταγματική η λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών και το Δικαστήριο αναγνώρισε ότι οι τηλεοπτικές συχνότητες συνιστούν σπάνιο πόρο».

Σημειώνουν μάλιστα ότι το ΣτΕ προχωρά και σε ρητή παραδοχή ότι από 29/10/2015 δεν υπήρχε συγκροτημένο ΕΣΡ. «Γίνεται αναφορά στην αντισυνταγματικότητα των νομοθετικών παρατάσεων της θητείας των μελών του ΕΣΡ και επίκληση της αρχής της “ορισμένης θητείας”. Κρίνεται ότι παραβιάζεται το Σύνταγμα σε περίπτωση που οι εκπροσωπούμενες στο Κοινοβούλιο πολιτικές δυνάμεις δεν προχωρούν, με αμοιβαίες υποχωρήσεις, στη συγκρότηση Ανεξάρτητης Αρχής (εν προκειμένω του ΕΣΡ)”.

efsyn.gr

ΤΟ ΕΓΡΑΨΕ: ΜΑΝΩΛΗΣ ΤΣΙΧΛΑΚΗΣ

Αν θέλεις,μπορείς να με κάνεις add στο facebook (Μανώλης Τσιχλάκης ,Τσιχλάκης Μανώλης) αλλά και να με ακολουθήσεις στο instagram (@tsihlakismanolis).
    ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

0 Τα Σχόλια σας: